elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tip 1+2 ve Tip 2 Parafudr Arasındaki Fark Nedir? |
OBO Bettermann

Yıldırım ve aşırı gerilimden korunmada en önemli unsurların başında doğru ürün seçimi gelir. Sahada gördüğümüz sorunların en başında Tip 1+2 parafudr ile Tip 2 parafudrların karıştırılması ve yanlış ürün kullanılmasıdır. Tip 1+2 ürünler ile Tip 2 ürünler arasında hem işlevi, hem kullanım yeri hem de fiyat olarak ciddi fark vardır. Bunu anlamak için öncelikle, darbe karakteristiğine bakmak gerekir.



A- A+
28.03.2019 tarihli yazı 8778 kez okunmuştur.
Yıldırım ve aşırı gerilimden korunmada en önemli unsurların başında doğru ürün seçimi gelir. Sahada gördüğümüz sorunların en başında Tip 1+2 parafudr ile Tip 2 parafudrların karıştırılması ve yanlış ürün kullanılmasıdır. Tip 1+2 ürünler ile Tip 2 ürünler arasında hem işlevi, hem kullanım yeri hem de fiyat olarak ciddi fark vardır. Bunu anlamak için öncelikle, darbe karakteristiğine bakmak gerekir.
 
Şekil 1: Yıldırım ve şebeke darbe karekteristiklerinin karşılaştırılması
 

►İlginizi Çekebilir: OBO Rakorun Farkları |OBO Bettermann

  
Yıldırım darbesinin karekteristiği 10/350 yani 10 mikrosaniyede tepe değerine ulaşmakta, ardından 350 mikrosaniyede sönümlenmektedir. Aşırı gerilim darbesi ise, 8 mikrosaniyede tepe değerine ulaşırken, 20 mikrosaniyede sönümlenmektedir. Yukarıdaki görselde göreceğiniz gibi, yıldrım darbesinin taşıdığı enerjide çok daha yoğundur. Bu nedenle bu 2 farklı darbe türünü sönümleyebilmek için farklı türde ürünler kullanılır.

 

Tip 1+2 Parafudr: 


Hem yıldırım hem şebeke darbelerine karşı koruma yapan ürün çeşididir. Genelde hibrid teknoloji içerirler. Üstün korumalı ürünlerdir, ana panolarda kullanmaya uygundur. Iimp ve Imax değerlerinin her ikisi de oldukça önemlidir.
 
 
Şekil 2: Tip 1+2 Obo Bettermann Parafudrları
 

►İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Tesisat Malzemeleri |OBO Bettermann

 

Tip 2 Parafudr:


Sadece şebeke darbelerine karşı koruma yapar. Tali panolarda veya enerji korumasında kullanılır. Daha uygun maliyetli ürünlerdir. Genelde varistör teknolojisine sahiptir.

 
 
Şekil 3: Tip 2 parafudr. Dikkat edersenizi darbelerin geldiği Nötr hattı Tip 1+2 olarak seçilmiş.


 

Kaynak:

Reninnaz Demir Reninnaz Demir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar