elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Konut ve Sitelerde Yıldırım ve Aşırı Gerilimden Korunma |
OBO Bettermann

Konut ve siteler yıldırım ve aşırı gerilimden sıklıkla zarar gören yerlerin başında gelir. Özellikle evlerimizdeki bilgisayar, televizyon gibi cihazlarımızın yanması hepimizin başına gelmiştir. Bunun en önemli nedenlerinden biri, ag parafudr kullanımının konut veya sitelerde neredeyse hiç kullanılmamasıdır.



A- A+
30.03.2019 tarihli yazı 8261 kez okunmuştur.
Konut ve siteler yıldırım ve aşırı gerilimden sıklıkla zarar gören yerlerin başında gelir. Özellikle evlerimizdeki bilgisayar, televizyon gibi cihazlarımızın yanması hepimizin başına gelmiştir. Bunun en önemli nedenlerinden biri, ag parafudr kullanımının konut veya sitelerde neredeyse hiç kullanılmamasıdır. Genel de yanlış bilinen kanı, paratoner gibi dış yıldırımlık sistemlerinin elektronik cihazları koruduğudur. Ancak, tek başına dış yıldırımlık sistemleri yıldırıma karşı tam koruma sağlamaz. Kesinlikle, panolarımızda ag parafudrda kullanılmalıdır.
 


İlginizi Çekebilir: Halogen Free Kanallar |OBO Bettermann


Dış Yıldırımlık Sistemleri


Konut veya sitelerde öncelikle yapılması gereken, yıldırım risk analizinin gerçekleştirilmesidir. IEC 62305 standartı ışığında, pasif yakalama uçları ile yapılacak bir tasarım binaları yıldırıma karşı koruma sağlayacaktır. Bu noktada unutulmaması gereken, dış yıldırımlık sistemleri, yıldırımın yakıcı etkilerine karşı bir kalkandır. Elektronik koruma yapmaz.
 

Şekil:Yıldırım darbesi doğrudan konutlara isabet edebilir. Pasif yakalama uçları ile korunmuş bir sistem görüyorsunuz.
 

İlginizi Çekebilir: Alçıpan Kasada OBO Bettermann Farkı 


OBO Bettermann tripod yakala uçları ile yıldırımdan korunmuş bir sistem. Çatı üzerindeki, ges sistemi, uydu sistemi, baca ve depo ayrı olarak korunmuş. Ayrıca sistemde izoleli iletkenler de kullanılarak, yıldırımın yakıcı etkisinin önüne geçilmiştir.

Yıldırım sadece doğrudan konut veya siteye düşerek zarar vermez. Bir noktaya düşen 2 kmlik bir alan içerisinde yayılır. Yani konuta yakın düşen bir yıldırım darbesi dahi evimizdeki cihazları yakabilir. Yine enerji iletim hatlarına yıldırım düşmesi sık yaşanan bir olaydır. Enerji iletim hattına düşen bir yıldırım şebeke aracılığı ile evlere taşınabilir.

 

İç Yıldırımlık Parafudr Sistemleri


AG Parafudr, yani iç yıldırımlık sistemleri en az dış yıldırımlık sistemleri kadar önemlidir. AG parafudrlar, cihazlarımızı hem yıldırım darbelerine karşı hem de ani aşırı gerilimlere karşı koruma yapar. Yıldırım darbelerine karşı korumak için, tip 1 ag parafudr, aşırı gerilimlere karşı koruma yapmak için tip 2 ag parafudr kullanılır. Hassas sistemlerinizi korumak içinse, Tip 3 ag parafudr kullanılır.

Ana Panolarda: Tip 1+2 AG Parafudr
Kat Panolarında: Tip 2 AG Parafudr

 


Kapalı Devre Kamera Sistemlerinin Korunması


Site ve konutlarda kamera sistemleri genelde mevcuttur. Kamera sistemleri hassas sistemleri nedeniyle ani aşırı gerilim darbelerine karşı hassastır ve ilk önce yanan bu sistemler olur. Kameraları korumak içinse, tali panolarda Tip 2 ürünler ve bunun yanında Cat veya POE Parafudrda kullanılmalıdır.

 

Kaynak:

 
 

Reninnaz Demir Reninnaz Demir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar