elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

OBO Rakorun Farkları |
OBO Bettermann

Termoplastik ürün gruplarının nitelikleriyle ilgili ölçümler en basit haliyle suya, toza veya dış darbelere karşı dayanıklılığının ölçülebilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu ürün grupları içinde polyamide ve metal alaşımlı kablo rakorları oldukça önemli bir görev üstlenmektedir. Çünkü genellikle rakorların görevi IP dediğimiz koruma standardının en üst noktasını sağlamak olarak kabul edilebilir.



A- A+
27.03.2019 tarihli yazı 6551 kez okunmuştur.
IP 68 olarak ifade edilen bu çalışmanın tor zerreciklerine ve basınçlı suya karşı mukavemet içermesi gerektiğini pek çok kaynaktan öğrenmek mümkün. Mühim olan bir kablo rakorunun IP 68 standardını sağlamak konusunda ortaya koyduğu performanstır. Zira bir malzeme için belirleyici olan budur.
 


İlginizi Çekebilir: Halogen Free Kanallar |OBO Bettermann


Genellikle elektriksel bağlantı noktalarının dış etkenlerden korunması için kullanılan rakorları oluşturan bölümleri ele alalım:

Ana gövde
Üst kapak
Ana gövde ile üst kapağın birleşim yerinde kullanılan yalıtkan conta
Montaj somunu

 

Genellikle tüm rakorları oluşturan bu dört ana bölüm tüm markalarda benzer biçimde tasarlanır. Ancak burada ürünün teknik kalitesini belirleyen unsurlar standartlar ve içerik açısından farklılık gösterebilir. Burada en çok dikkat edilmesi gereken detayları şu şekilde sıralayabiliriz.

Ana gövdenin üzerinde simetrik ve dairesel olarak yerleştirilmiş çit şeklinde surlar bulunur. Bu surların arasına IP 68 özelliğini sağlayan conta oturur ve üst kapakla birlikte conta işlevsel hale gelir. Burada eş zamanlı gerçekleşmesi gereken birkaç ayrıntıya dikkat etmek gerekir. Üst kapağı sıktıkça surlar birbirine doğru yaklaşarak aralarındaki açıklığı kapatır. Surların kapanırken eşit bir mesafeyle kapanması önemlidir. Çünkü bu eşitliğin kapak yivlerde ilerledikçe bozulma riski bulunmaktadır. Böyle bir durumda etrafı sımsıkı örülmesi gereken kabloyla conta arasında boşluklar oluşması kaçınılmaz olmaktadır. Bu boşluğun oluşması ihtimali bilindiğinden önlem olarak üst kapağın olması gerekenden daha çok sıkılması denenmektedir. Bu da en küçük bir müdahalede ya da kablo bağlantılarında yapılacak bir değişim esnasında rakorun işlevini yitirmesi anlamına gelecektir.

Üst kapağın sıkılması sırasında contanın da sertlik derecesi eşit kapanma süreci açısından önemlidir. Dolayısıyla burada contanın teknik kalitesinin de önemi ortaya çıkmaktadır.

Bir malzemenin kullanım ömrü de önemlidir. Dolayısıyla IP 68 özelliği malzeme deformasyonu ve eskime ömrüyle doğrudan ilgilidir.


 


İlginizi Çekebilir: Alçıpan Kasada OBO Bettermann Farkı 


Rakorlar üretilirken ham madde olarak genellikle ısıya ve dış şartlara dayanıklı olmasının yanında mekanik mukavemet dolayısıyla Polyamid dediğimiz mühendislik plastikleri tercih edilir. Aralarında çeşitli standartlarda açıklanabilen farklar bulunmasına rağmen polyamid malzeme dışında zaman zaman policarbon ve türevi ürünler ya da kompozit malzemeler kullanılabilmektedir. Burada EN 50262 normunda belirtilmiş testlerden geçmiş olması dışında malzemenin ısıl düzeyinin contalarda da karşılık bulması önemlidir. Contayla ana gövdeyle beraber üst kapağın farklı ısıl genleşme değerinin bulunması malzeme deformasyonunu hızlandırmaktadır.

Ayrıca tamamlayıcı malzeme olması açısından özel kablolara uygun contalar bulunması gereklidir. Üç damarlı bir kablonun yekpare bir gövdeden yalıtkanıyla birlikte rakordan geçirilmesi durumunda elde edilen IP koruma durumu üç ayrı kablonun bir araya getirilerek rakordan geçirildiği durumlarda sağlanamaz. Bunun için ayrı bir contalama sistemi gerekmektedir.


 

 
Basit gibi göründüğü halde yalnızca polyamid kablo rakorları için ortaya koyduğumuz bu saptamalar malzemeler arasında ortaya çıkan maliyet farklarının da gerekçesi olma özelliği taşımaktadır elbette. Uluslararası normlarda malzeme üretiminin dayatmaları dışında kullanılan bir malzemenin görüntü ihtiyacına cevap vermek dışında da görevleri olmalı diye düşünüyor insan. Örneğin bir termoplastik bağlantı kutusunda kablo giriş yerlerinde rakor kullanılıyorsa o rakorun defalarca açılıp tekrar sıkılabilmesi, ısınan kobloyla işlevini yitirmemesi ve basınçlı suya değilse bile yağmur suyuna karşı dayanıklı olması beklenebilmelidir. IP68 denizin altında suyun en basınçlı olduğu durumları da tarif ediyor aslına bakılırsa.
 

Tüm bunların yanında ürünün sahip olduğu test raporlarını düzenleyen kuruluşların yetkinliği yani sertifikasyon süreci, bunun yanında exproof ve UV dayanın gibi özellikleri de istemeye hakkımı olduğu gerçeğini de unutmayan üreticinin bu özelliklerdeki malzemeyi de bizlere temin etme zorunluluğu vardır.

Tüm bu ürün seçeneklerinin OBO BETTERMANN bünyesinde üretilmekte olan rakor grubunda olduğunu söyleyebiliyoruz. Obo Bettermann kablo rakorları uzun yıllar işlevini sürdüren ve bu anlamda amortisman maliyeti en düşük malzemelerden biri olma özelliğiyle tüm dünyada en çok tercih edilen rakor markalarının başında gelmektedir.


Kaynak:


 
Reninnaz Demir Reninnaz Demir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar