elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Nesil Kablo Taşıma Sistemleri

Günümüzde yaşanan hızlı değişim, her sektörü etkilemekte ve alışkanlıkların yeniden tanımlanmasını da beraberinde getirmektedir. Elektrik sektöründe de bu değişimler ve yenilikler hayatımıza girmektedir. Elektrik tesisatlarında enerji kanalları olarak kullanılan kablo taşıma sistemleri de yeni standartlara ve yeni fonksiyonlara uyumlu olarak üretilmeye başladı. Bu yazımızda yeni nesil kablo taşıma sistemlerinden ve bunların özelliklerinden bahsedeceğiz.



A- A+
27.10.2015 tarihli yazı 14698 kez okunmuştur.
OBO Bettermann kablo taşıma sistemlerindeki yenilikleri ürünlerine taşımaya devam ediyor. Elektrik tesisleri alanında kablo taşıma sistemlerinin veya kabloların yangından korunma standartlarında olmaması çok sık karşılaşılan bir sorundur. Çünkü dünyada her yıl yaşanan yangınların %32’si hala elektrik kontağından çıkmaktadır. Üstüne üstlük bu oran, teknolojinin gelişimine paralel olarak azalacağı yerde, artış göstermeye devam etmektedir. Yangını tamamen engelleyebilmenin mümkün olmadığı artık aşikârdır; ancak alınacak bazı güvenlik önlemleri ile insanların güvenli tahliyesi için hayati önem taşıyacak sürenin kazanılması mümkündür!

  Elektrik merkezli günümüz dünyasında enerji kablolarının en iyi şekilde korunması gerekir. Bunun için de kablo taşıma sistemlerinin yangına ve diğer dış etkilere karşı dayanıklı olması çok önemli bir özelliktir.
 

Standartlara Uygun Kablo Taşıma Sistemleri


E30 – E90 Yangın Dayanım Standartı işte bu sürenin kazanılabilmesi için gerekli olan, fonksiyon devamlılığını sağlayan, uluslararası bir kriterdir. Temel amacı acil aydınlatma, asansör ve anons sistemleri gibi bir yangın esnasında insanlar için hayati önem taşıyacak sistemlerinin fonksiyon devamlılığını sürdürmektir. Söz konusu sistemlere ait kablolamaların, kablo taşıma sistemleri üzerinden yapıldığı düşünüldüğünde, bu taşıma sistemlerinin de fonksiyon devamlılığını sağlamasının ne kadar önemli olduğu daha net bir şekilde algılanacaktır.



Kablo Taşıma Sistemlerinin E30 – E90 fonksiyon devamlılığı testleri, DIN 4102 – 12 standartı uyarınca bağımsız kuruluşlar tarafından özel ısı fırınlarınca yapılmaktadır. Bu fırınlarda ısı değeri kademeli olarak yükseltilerek, maksimum değer olan 1000 Kelvin’e kadar çıkarılmaktadır. Bu süreç zarfında malzemenin dayanımı gözlemlenmektedir. Normal şartlar altında, bir yangın ortamının 1000 Kelvin maksimum ısı değerine erişmesi için geçen ortalama süre 90 dakika olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden E90 kriterinin sağlanmış olması, söz konusu tavanın 90 dakika ile yangına dayanım sağlayabildiğini ifade etmektedir.



Kablo Taşıma Sistemleri bir bütün olarak ele alınmalıdır. Bu yüzden sadece kablo tavalarının değil, askı mesnet sistemlerinin de yangına dayanım standartlarını sağlaması gerekmektedir. Söz konusu standartları sağlayan farklı montaj yöntemleri mevcuttur. Bunlar arasında en kullanışlı olan, ülkemizde de uygulanan U profil üzerine konsol kullanılarak yapılan montaj şeklidir. Söz konusu montaj esnasında askı aralığı 1,5 mt olarak tercih edilebilmektedir.


►İlginizi Çekebilir: BSS Yangından Korunma Sistemleri | OBO Bettermann



Fonksiyon devamlılığını sağlayan testler, aynı zamanda kullanılan çeliğin kalitesini ortaya koymak adına da önemli bir kriter olarak kabul edilmektedir. Yüksek ısıl işlem altında her çeliğin aynı dayanım değerlerini gösteremeyeceği aşikârdır. Bu yüzden yangın dayanım standartlarını karşılayan, E30 – E90 sertifikasına sahip Kablo Taşıma Sistemlerinin ayrı bir kapsamda değerlendirilmesi gerekmektedir. Kullanılan malzemenin kalitesinin, Kablo Taşıma Sisteminin ömrünü uzatacak bir özellik olduğu unutulmamalıdır.

  Standartlara uygun şekilde yapılmayan kablo taşıma sistemlerinin binalarda kullanılması büyük zararlara sebep olabilir. Bu çalışmaların belirlenen kriterlere uygun olarak yapılması gereklidir.

Günümüzde artık yeni nesil formlu yapıdaki kablo taşıma sistemlerinde dahi E30 – E90 fonksiyon devamlılığı standart olarak sunulmaktadır. Formlu yapı sayesinde yapıya binen yük oranı yarı oranda azaltılırken, standart kablo tavaları ile aynı taşıma değerlerinin sağlanabileceği unutulmamalıdır.


 
Standartları daha iyiye taşımak hepimizin görevidir. Teknolojinin getirdiği yenilikleri hayatımıza katarken önemli olan güvenliğimizden ödün vermemektir. Yangın dayanım standartı ve fonksiyon devamlılığı tamamen bu kapsamda değerlendirilmeli ve daha yüksek bir yaşam kalitesi için desteklenmelidir.


Kaynak:




 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar