elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Makina ve Sistemler için Aşırı Gerilim Koruması

Aşırı Gerilim elektrik tesisatları ve elektrikle çalışan cihazlar için büyük risk oluşturmaktadır. Bu nedenle binalarda ve tesislerde elektrik ile çalışan bütün cihazlar, makinalar, ekipmanlar için aşırı gerilime karşı önlem alınmalıdır. Bu yazımızda aşırı gerilim ve yıldırım darbelerine karşı kullanılan arestörlerden bahsedeceğiz.



A- A+
31.07.2015 tarihli yazı 12867 kez okunmuştur.


Bir binayı ve içindeki elektrikli cihazları emniyet standartlarına uygun çalıştırmak için etkin yıldırım ve aşırı gerilim koruması kaçınılmazdır. Doğru cihazların seçilmesini garantilemek için kalite, kapasite ve uzun ömür özellikle önemlidir. Ancak bu sayede uzun vadede duruşlar ve onarımlar önlenebilir. Phoenix Contact'ın Güvenli Enerji Kontrolü ürün gamı yıldırım ve aşırı gerilim korumayı, yeni "Kıvılcım Aralığı Teknolojisi"yle başka bir seviyeye çıkarmaktadır.



Binalar için etkin bir aşırı gerilim koruma konsepti uygulamak için öncelikle tehlike arz eden enerji hatları belirlenmelidir. Gereken koruma cihazları ancak binaya güç taşıyan veya binadan güç çeken hatlar belirlendikten sonra monte edilebilir. Gerekli koruma cihazları kademeli olarak uygulanır. En güçlü koruma cihazı doğrudan bina girişine ve en hızlı açma karakteristiğine sahip olan ürün korunacak cihazın hemen öncesine monte edilir.
 

 Şekil 1: Phoenix Contact'ın yeni SEC serisi profesyonel aşırı gerilim koruma çözümleri bina içi ve dışında yüksek emniyet sağlar.
 

Bina Girişlerinde Optimum Koruma Nasıl Sağlanır?

 
Ana ve tali dağıtım panolarının korunması ; endüstriyel ortamlar ,tek amaçlı binalar ve özel mülklerde de önemlidir. Bina ve içindeki elektronik cihazlar için en iyi koruma noktası ana güç kablosunun binaya girdiği yerdir. Bu noktada yeterince güçlü koruma cihazları yoksa etkin koruma konseptinden söz edilemez. Bu noktada en önemli soru planlama aşamasında binanın harici yıldırım koruma sistemi olup olmamasıdır.
 
Harici yıldırım korumalı binalar direkt yıldırım düşmesinde çok büyük enerjiye maruz kalır. Bu durumda VDE yönetmelikleri Tip 1 yıldırım arestörü gerektirir. Kıvılcım aralığı teknolojisi bu tip arestörlerde en etkin çözüm olduğunu ispatlamıştır. SEC ürün gamındaki tip 1 arestörü yeni bir özelliğe sahiptir: İkincil besleme akımlarından arınmış kıvılcım aralığı teknolojisi.

Gelişmiş koruma sistem sürekliliğini arttırır ve duruşları azaltır. SEC serisi tip 1 arestörler sigortasız olarak; 315 A'e kadar branşman hatlarında kullanılabilir. Büyük nominal akımlı sistemler yer darlığı nedeniyle arestör sigortası uygulanmak zorunda olursa Tip 1 arestör bir çözüm sunar: Yeni FLT-SEC-Hybrid koruma cihazı entegre sigortalı ilk geçmeli tip yıldırım arestörüdür.

 Şekil 2: SEC serisi FLT-SEC-Hybrid arestörü pazardaki ikincil akımlardan arınmış, güçlü bir kıvılcım aralığına sahip, entegre sigortalı ilk Tip 1 geçmeli arestörüdür. 

 

Ana ve Tali Dağıtım Panolarının Koruması

Tip 2 ek koruma amacıyla tali dağıtım panolarında kullanılır. Bu şekilde geçiş yapan aşırı gerilimler kabul edilen sınırlara iner. Son kullanıcının en az yer kaplayan çözüm ihtiyacına cevap olan SEC serisi yeni Tip 2 arestöründe iki özel işlev vardır. Valvetrab SEC pazardaki en ince aşırı gerilim arestörüdür. Cihaz sigortasız 315 A'e kadar branşman hatlarında da kullanılabilir. Bu hem yer kazandırır hem de montajda maliyet avantajı sağlar. Bu tasarımın diğer bir avantajı kısa kablo mesafeleri nedeniyle çok yüksek koruma seviyesidir.

 
► İlginizi Çekebilir : Endüstriyel İşletmelerde Proses Takibi

 

Nihai Cihazların Koruması

Tüm koruma konseptinin son kademesi Tip 3 arestörlerdir. Bu koruma cihazları hassas koruma olarak adlandırılır ve korunacak cihazın hemen önüne yerleştirilerek kablolardan geçiş yapan gerilim piklerini önler. SEC serisi tip 3 arestörler yaygın tüm gerilim seviyelerinde mevcuttur ve birçok sistemde sigortasız olarak kullanılabilir. Yeniden tasarlanmış dahili ayırma cihazı hem AC hem DC sistemlerde kullanım sağlar. Bu da potansiyel kullanım alanlarını genişletir.



SEC teknolojili arestör ürün ailesinin geliştirilmesi sırasında, endüstri ve üretimden kaynaklanan gereklilikler uygulanmıştır. Yedek sigortasız bir tek-dallı konfigürasyonda kullanım ve elde edilen yer tasarrufları, müşterilere kontrol panosu yapımında özel bir değer sunmaktadır. İlave olarak, SEC ürün ailesi, bu cihazlar için üretim sürecinde kapsamlı son kontrollerle sağlanan uzun ömürlülük ve yüksek performansa odaklanmaktadır. 

Yıldırım ve aşırı gerilim koruma ekipmanlarının doğru seçimi etkin bina korumasının ilk adımıdır. Sadece tam bir koruma konsepti aşırı gerilimlerin bina üzerine etkilerini uzun vadede minimize edebilir. Phoenix Contact'ın yeni SEC serisi hem montaj hem ürün seçiminde büyük kolaylık sağlar. 

Uyumlu çalışan koruma cihazları arestör tiplerinin güvenli etkileşimini sağlar. İkincil besleme akımlarından arınmış ve yeniden tasarlanmış kıvılcım aralığı ve sigortasız kullanım imkânı aşırı gerilim korumayı başka bir seviyeye taşımaktadır. 
 

Makinalar ve Tesisler için Kapsamlı Koruma

 
Phoenix Contact, makinalar ve tesisler için yıldırım ve aşırı gerilim korumasını daha da güçlü ve kalıcı hale getirmek amacıyla Güvenli Enerji Kontrolü (SEC) teknolojisini geliştirmiştir. Bu yeni kapsamlı seri ile yıldırım ve aşırı gerilim nedeniyle oluşan sistem arızalarına karşı ideal koruma sunmaktadır.

 Şekil 3: Arıza süreleri olmayan aksamasız bir üretim, rekabette bir faktördür - yıldırım ve aşırı gerilim koruması, güvenlik konseptinde önemli bir rol oynamaktadır.
  

Makina ve Sistem Mühendisliği için SEC Teknolojisi

 
SEC teknolojili yeni yıldırım ve aşırı gerilim koruma ailesi, hem kullanıcıların hem mühendislerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Ürün grubu; Tip 1, entegre sigortalı Tip 1, Tip 1+2, Tip 2 ve entegre sigortalı Tip 3 çok amaçlı ve birbiriyle uyumlu koruyucu bileşenler içermektedir.

Akım taşıyan iletkenlerin yapı giriş noktasında Tip 1 yıldırım akımı arestörü kullanılıp, makina ve sistem mühendisliğinde Tip 2 ve Tip 3 aşırı gerilim koruyucuları kullanılır.
 
Yedek sigortalar istemeyen SEC teknolojili yeni aşırı gerilim koruması ailesinin yaygın kullanımı, mühendislere ve sistem kullanıcılarına önemli bir değer sunmaktadır. Phoenix Contact , tek-dallı konfigürasyonlarda artık ilave bir yedek sigorta gerekmemesi için entegre sigortalı Tip 3 hassas koruma tasarladı. Tüm koruma devresi - yani, aşırı gerilim koruması ve sigorta - yatay bir aralıkta sadece 17,5 mm yer istediğinden, mühendislere kontrol panosunu monte ederken zamandan, maliyetten ve her şeyden önce yerden kazandırmaktadır.
 
  Şekil 4: İnce tasarımı ve yedek sigortasız genişletilmiş kullanımıyla, Tip 2 aşırı gerilim koruyucusu herhangi bir yerde kullanılabilir.
 
SEC serisinin geliştirilmesi sırasında montaj kolaylığına ve cihazların kullanım tarzına daha fazla dikkat gösterilmiştir. Daha büyük bir etiket yüzeyinin yanı sıra kapsamlı döndürme ve fiş kullanma yeteneği, daha iyi durum ekranı görünürlüğü ve daha kolay kullanım, bu cihaz ailesinin diğer avantajlarıdır.

Makina ve sistem mühendisliğinde önemi gittikçe artan modüleriteye yönelik talep düşünüldüğünde, aynı zamanda fişlerin ve temel elemanların kodlanabilmesi de avantajlıdır. Farklı gerilim tipleri, aynı taban elemanı ile uyumlu olabilir. Bu durumda, örneğin, makina veya sistem mühendisi kontrol panosunu sadece bir taban elemanı ile önceden kurabilir. Sonrasında aşırı gerilim korumasına ihtiyaç duyup duymamasına bağlı olarak, öngörülen gerilim düzeyi için - örneğin, farklı uygulamalar için 120 V - doğru koruma fişi takılabilir. Bu durumda sistem kapsamlı bir korumaya sahip olur.


 
Kaynak:


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar