elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ex Alanlar İçin Kompakt Röle Modülleri |
Phoenix Contact

Phoenix Contact, PLC-Interface ürün gamının lansmanını 1996 yılında yaptıktan sonra ürün gamını devamlı olarak geliştirmeye devam etmektedir. Ex-onaylı röle modülleri serisi şimdi ilave cihazlar ve onaylarla da desteklenmektedir. Pek çok endüstriyel alan, vidalı bağlantı ve push-in bağlantı teknolojisiyle sunulan ATEX, IECEx ve UL Sınıf 1 Bölge 2 onaylı bu yeni elektromekanik rölelerin avantajlarından yararlanabilir.



A- A+
27.08.2019 tarihli yazı 8309 kez okunmuştur.
Phoenix Contact, PLC-Interface ürün gamının lansmanını 1996 yılında yaptıktan sonra ürün gamını devamlı olarak geliştirmeye devam etmektedir. Ex-onaylı röle modülleri serisi şimdi ilave cihazlar ve onaylarla desteklenmektedir. Pek çok endüstriyel alan, vidalı bağlantı ve push-in bağlantı teknolojisiyle sunulan ATEX, IECEx ve UL Sınıf 1 Bölge 2 onaylı bu yeni elektromekanik rölelerin avantajlarından yararlanabilir.
 

PLC-Interface, standart uygulamalar ve aynı zamanda çok sayıda özel uygulama için çok çeşitli versiyonlara sahip olması sayesinde, en uygun sistem çözümleri olarak uygulanabilir. Uygulama alanı; üretim teknolojisinden, makineler için ekipmanlara ve kontrol mühendisliğine, güç dağıtımına, bina otomasyonuna ve proses mühendisliğine kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Üzerindeki elektromekanik röle takılıpçıkartılabilir. PLC-Interface güvenilir şekilde farklı sinyal düzeylerini birleştirir. Sahada  kontrolör veya sensörler ile aktüatörler arasında olmasına bakmaksızın, her iki durumda da sinyallerin sorunsuz ve parazitsiz iletimi sağlanır. 
 

Diğer Onaylar


Endüstride, patlama riskli ortamların, kullanılan anahtarlama komponentlerinin emniyet ve güvenilirliği konusunda standart uygulamalardan daha yüksek gereksinimleri vardır. 
 
Ex anahtarlama cihazlarının uygulama alanları kimya, petrol ve gaz endüstrisiyle sınırlı değildir. Patlayıcı ortamlar ahşap, metal veya plastik işleme sırasında da oluşabilmektedir. Aynı durum gıda üretimi, kağıt üretimi ve gaz türbini inşası, tekstil endüstrisi ve su yönetimi veya boyama sistemleri için de geçerlidir. Burada, standart anahtarlama komponentlerinin kullanılması bir risk yaratabilir. Anahtarlama işlemleri kıvılcımlar ürettiğinden, kapsüllü olmayan komponentler bir patlamaya neden olabilir. 
 

Bunun gibi, yüksek bir yüzey sıcaklığı, patlayıcı gazlar için bir ateşleme kaynağı sağlayabilir. Bu nedenle, Phoenix Contact mevcut PLC-Interface serisi ürün gamını Ex onaylarıyla genişletmiş ve ilave onaylar eklemiştir. Bu şekilde, komponentler aynı zamanda petrol ve gaz üretiminde, rafinerilerde ve aynı zamanda proses endüstrisi uygulamalarında kullanılabilmektedir. 
 

Olası En İyi Sıcaklık Sınıflandırmaları


ATEX ve IECEx onayı için standart temeli olarak, EN 600797 ve -15, “ec nC” koruma tipinde kullanılmaktadır. Testten geçtikten sonra modüller Bölge 2 uygulamalarına monte edilebilir. Bu bölgede, tehlikeli bir patlayıcı ortam sadece ara sıra ve kısa bir süreliğine beklenir. Bu tür patlama riskli bölgelerde anahtarlama işlemlerini güvenli şekilde yapmak ve ardından kıvılcımlar veya elektrik arkları tarafından olası ateşlemeyi engellemek için, tüm sistem komponentleri dikkatli ve özenli bir şekilde seçilmelidir. Sigortalar gibi diğer komponentlere ilave olarak, anahtarlama elemanlarına, örneğin elektromekanik rölelere dikkat edilmelidir. PLCInterface serisinden kompakt röle modüllerinin yeni versiyonları açıklanan gereklilikleri yerine getirmekte ve dolayısıyla Ex bölgelerinde güvenli anahtarlama sağlamaktadır.
 
Şekil 1: IECEx, ATEX ve UL Sınıf 1 Bölge 2 onaylı röle modülleri, çeşitli bobin gerilimleri, bağlantı teknolojileri ve performans verileri sunar.
 

►İlginizi ÇekebilirFonksiyonel Emniyet |Phoenix Contact

Çeşitli gazlardan oluşan patlama riskli bir ortamın tetiklenmesi, cihazın tanımlanmış maksimum yüzey sıcaklığı ile engellenebilir. Tam yükte ve doğrudan bağlanmış tesisatta onayla ilgili testlerde, PLC-Interface röle modülleri, T5 (≤100°C) veya T6 (≤85°C) ideal sıcaklık sınıflarını elde etmektedir. Ex-onaylı röle modüllerinin izin verilen ortam sıcaklığı aralığı, kullanılan tipe bağlı olarak -40°C ile 60°C arasında değişir.
 
230 V AC’ye kadar bir nominal gerilimde 6 A ila 10 A’lik bir yükü anahtarlayan, tasarıma bağlı olarak bir veya iki enversör kontaklı röleler, özel onaylar kapsamındadır. Giriş gerilimleri 12 V DC’den 230 V AC’ya kadar değişir. 6,2 mm inceliğindeki modüller 6 A’e kadar yük akımlarını karşılar. 10 A veya 2 x 6 A maksimum yük akımı için röleler ise 14 mm genişlikte mevcuttur.


Şekil 2: İki enversör kontaklı röle  (2 x 6 A) 14 mm toplam genişliğe sahip versiyon, veya patlama potansiyeli olan bölgelerde kullanım için 1 x 10 A’lik yüksek akım versiyonu.
 

►İlginizi Çekebilir:Endüstriyel Tip Konnektörlerde Heavycon Modüler Serisi


Küresel Uygulama Alanı


Potansiyel olarak patlayıcı işletme tesislerinde kullanılan ekipman ve sistemler Avrupa Birliği’nde ATEX direktifi yönergeleri kapsamındayken, Kuzey Amerika’da Sınıf/Bölüm sistemi geçerlidir. Küresel ölçekte Ex bölgesi için herhangi bir sorun olmaksızın sistemler kurabilmek için tek tek ülkelerdeki veya bölgelerdeki yönetmeliklerden bağımsız olan belgelendirme gereklidir. IECEx şematik diyagramı yeknesak ve uluslararası geçerliliği olan bir standart sunmaktadır. Eğer ürünün IECEx onayı varsa, standartlara uygunluk amacı için başka uluslararası onay alınması gerekmemektedir. Bu nedenle, PLCInterface ürün serisinin Ex modülleri şimdi açıkça görülebilir olması için ürünlerin yan yüzünde IECEx ve aynı zamanda ATEX ve UL Sınıf 1 Bölge 2 işaretleri bulundurmaktadır. Böylece küresel kulanımının önünde engel yoktur.
 

Korozyon Yok


PLC-Interface serisinin elektromekanik ve solid-state röleleri IEC 61810-7 RT III’e göre yalıtılır ve dolayısıyla tanım gereği su sızdırmaz. Ayrıca, asgari IP54 korumasına sahip bir kontrol panosuna montajın şart koşulduğu kirlilik derecesi 2 olan çevrelerde EN 60664-1’e göre monte edilebilirler. Aynı zamanda bağımsız bir test kurumu, röle modüllerini laboratuvar koşulları altında dört bileşenli bir aşındırıcı gaz testine tabi tutmuştur. EN 60068-2-60, test için temel teşkil eder. Standartlarda belirtilen aşındırıcı gaz konsantrasyonu, paralel olarak yüksek bağıl nem ve ortam sıcaklığı ile birlikte bu durumda 30°C’de yüzde 75 bağıl nem - korozyonu destekler. Aynı zamanda bu test koşulları altında ISA standartları ISA S71.04-1983 G3’ün gereklilikleri de yerine getirilmiştir. Test kapsamı dahilinde, test cihazları, zorlu ortam koşullarını pratik tarzda simüle etmiştir. 
 
Standartlar doğrultusunda seçilen maksimum 21 günlük test süresini takiben röle modüllerine fonksiyon testleri yapılmış ve mikroskobik muayeneler uygulanmıştır. Özellikle metalik malzemeler korozyona eğilimlidir. Buna rağmen, PLC-Interface ürün serisinin tüm yeni komponentleri son kontrolü geçmiştir. Ne cihaz fonksiyonunda ne de malzemelerde, özellikle metallerde bozulma tespit edilmemiştir. Bu nedenle, aşındırıcı gazlar modüllere zarar verememektedir. Bu durumda, fonksiyonları tamamen garanti edilmiştir.
 

Tek Tip Aksesuarlar
 

Phoenix Contact, PLC-Interface ürün serisinin diğer röle modüllerine benzer şekilde, Ex bölgesine yönelik olarak tasarlanan yeni versiyonlar için aynı görünüm ve hissi muhafaza etmektedir. Yani, iyi bilinen güç köprüleri, sinyal köprüleri ve aynı zamanda markalama malzemesi, ayırma plakaları ve güç klemensleri kullanılabilmektedir.


Şekil 3: İyi bilinen aksesuar malzemeleri aynı zamanda yeni Ex bölgesi röleleri için de kullanılabilir.
 

Bu şekilde, kontrol panosundaki kablo bağlantısı alışıldığı gibi kullanılabilir ve zamandan kazandırır. Tüm röle modülleri doğrudan bağlanmaya devam etmektedir. Kolayca ulaşılabilen bağlantı klemensleri güvenli elektrik bağlantısı sağlar. Aynı zamanda, kullanıcı sistemi esnek şekilde genişletebilir veya değiştirebilir.


Şekil 4: PLC-Interface, kontrol panosunda kablo bağlantısını açık bir biçimde gösteren şekilde tasarlamanıza olanak sağlar.
 
►İlginizi Çekebilir:Otomatik Cihazlar |Phoenix Contact
 
Eğer bir elektromekanik veya solid-state rölesi arızalanırsa, yedek olarak sipariş edilebilir. Onay dokümantasyonunda tekli rölelerde kullanılan plastik, kalıplama karışımları ve ilave komponentlerin malzeme kombinasyonları şarta bağlandığından, sadece Phoenix Contact tarafından belirlenmiş röle tipleri yedek olarak kullanılabilir. Aksi takdirde, onay mercilerinin sıkı şartları ihlal edilebilir ve onay hükümsüz kalabilir.
 
Şekil 5: Kompakt röle modülleri aynı zamanda patlama riskli bölgelerde sinyalleri güvenli şekilde kesmenize ve anahtarlamanıza izin verir.



Kerem Kökel 
Endüstriyel Elektronik Ürün Grubu Yönetmeni


 
     

                                                        

                   
 
 
Reninnaz Demir Reninnaz Demir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar