elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Paslanmaz Tesisat Malzemeleri |
OBO Bettermann

Paslanmaz ürünlerin kuruluş maliyetleri yüksek gibi görünse de uzun vadede daha karlı olduklarına şüphe yok. Belki de total maliyeti % 0,1 oranında bile etkilemeyen oranların yurtdışında koşulsuz kabul edilmesine rağmen ülkemizde düşünülmüyor oluşunun sebeplerini maliyetlerden çok kaygısızlığımızda ve plansızlığımızda aramamız gerektiğini düşünmemizin zamanı gelmiştir. Bu yazımızda OBO Bettermann'ın katkılarıyla "Paslanmaz Tesisat Malzemeleri"ni inceledik.



A- A+
15.11.2016 tarihli yazı 11096 kez okunmuştur.

Maliyet Analizinde Anı Kurtarma Çabası


Paslanmaz malzemeler her geçen gün daha çok konuşulmakta ve tercih edilmektedir. Hayatın her alanında olduğu gibi inşaat uygulamalarında da çokça tercih edilen bu malzemenin kullanımını engelleyen en önemli faktör maliyetmiş gibi gösteriliyor. Bunun gerçeklerle ilgisinin olup olmadığını incelemek için yeterince gerekçemiz olduğuna şüphe yok.

OBO Bettermann bünyesinde galvaniz kaplanan neredeyse tüm metal malzemelerin, aynı zamanda paslanmaz olarak da üretildiğini söylersek çok da yanılmış olmayız. Galvaniz ve paslanmaz olarak üretilen malzemeleri şöyle sıralanabilir: Sac kanallar, tel kanallar, topraklama şeritleri ve ekipmanları, kroşe ve bağlantı malzemeleri, metal tesisat boruları, konstrüksiyon malzemeleri, tesisat rayları, otomat rayları, U kelepçeler.


OBO Bettermann Kafes Kablo Kanalı Sistemleri

Dekoratif malzemeler içinde bürotik ürünlerle birlikte döşemealtı ürünleri sırf paslanmaz olarak üretilmektedir. Bu ürünler farklı bir başlık altında incelenecektir.



Bu malzemelerin yüksek mekanik mukavemet gerektiren yerlerde ve korozif etkilere maruz kalma riskinin bulunduğu düşünülen durumlarda sıcak daldırma galvaniz kaplamanın tercih edilmiş olması bir aşama olarak kabul edilebilir. Ancak yüksek termal değişimlerin yaşandığı, dış faktörlerin malzemelerde yüksek deformasyon yarattığı durumlarda paslanmaz kullanmamanın maliyetini basitçe hesaplayabiliriz.

Örneğin 10.000 metre galvaniz şerit kullanılarak topraklama tesisatı oluşturulmuş bir bina için en hayati konulardan biri de topraklama direnç değeridir.

Topraklama direnci galvaniz şeridin zamanla maruz kaldığı korozif etkiyle yükseldikçe binanın zarar gören cihazları maliyet anlamında kullanıcıya nasıl bir yük getirmektedir?

Ya da korozif etkiyle elektron geçirgenliği düşen bir malzemenin yenilenme maliyeti de buna eklendiği zaman nasıl bir tablo oluşur?


Paslanmaz ürünlerin kuruluş maliyetleri yüksek gibi görünse de uzun vadede daha karlı olduklarına şüphe yok. Belki de total maliyeti % 0,1 oranında bile etkilemeyen oranların yurtdışında koşulsuz kabul edilmesine rağmen ülkemizde düşünülmüyor oluşunun sebeplerini maliyetlerden çok kaygısızlığımızda ve plansızlığımızda aramamız gerektiğini düşünmemizin zamanı gelmiştir.


Magic G Formlu Kafes Kablo Kanalı

 

Paslanmaz Ürünlerin Özellikleri


Paslanmaz ürünler OBO Betteramann bünyesinde iki kategori olarak imal edilmektedir.

Piyasada 304 kalite olarak bilinen ürünler V2A olarak, 3016 kalite olarak bilinen ürünler ise V4A olarak adlandırılmakta ve üretilmektedir.

V2A ürün grubu oldukça yaygın bir üretim ve kullanım alanına sahiptir. Malzeme çok geniş bir alanda mükemmel bir korozyon dayanımına sahiptir. Birçok mimari inşaat uygulamalarında paslanma yapmaz. Ayrıca, birçok gıda üretimi ve prosesi yapılan çevrelerde, kolayca temizlenip, organik kimyasallara, çok geniş bir alanda inorganik kimyasallara ve renkli boya maddelerine karşı dayanıklıdır. Bu grup malzemeler orta sıcaklıktaki klorik ortamlarda, 50ºC üzerindeki sıcaklıklarda çekme kuvvetinin uygulandığı stres korozyonu kırılması çatlama korozyonuna maruz kalır. Bunun yanında, kısa süreli aralıklarla ve temizliğin düzenli yapıldığı yerlerdeki ılık ortamlarda başarıyla uygulanabilir. 304 kalite sıvılaştırılmış gazların düşük sıcaklıklarda mükemmel bir tokluğa sahiptir ve bu sıcaklıklarda uygulaması da bulunur.
 
 İlginizi Çekebilir : Kablo Tavası Seçim Kriterleri
 
Tavlanmış şekildeki 304 de çok düşük manyetik özellik gösterir. Bu da özellikle taşıma kablo taşıma sistemlerinde verimliliği arttıran bir durumdur. Özellikle zayıf akım iletiminde sinyalleri bozan etkilerin azaltılması için datacenterlarda kablo taşınması sırasında paslanmaz tek kanal tercihinin son zamanlarda çok önemli artış gösterdiği söylenebilir.

304 kalite malzemelerin şekillendirilebilme özelliği de oldukça başarılıdır. Bu durumda işlenmesi sırasında malzemenin daha az deforme olması anlamına gelmektedir.

304 kalitenin sağlayacağı korozyon dayanımından daha yüksek bir dayanım gerektiren durumlarda kullanılacak malzeme OBO Bettermann bünyesinde V4A olarak adlandırılan 316 kalite malzemedir. 316 kalite, görsel olarak 304 kaliteyle eşdeğer bir mekanik, fiziksel ve üretilebilirlik karakterine sahip olmakla birlikte, özellikle klorik ortamlarda ki çekirdeklenme paslanmasına karşı 304 kaliteden daha iyi bir korozyon direncine sahiptir.


Bir kablo tavasının formlu yapı olup olmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken bazı değerler vardır. Tüm formlu yapılar ağır hizmet tipi dairesel kıvrımlara sahiptir. Kablo tavası tabanında açılmış delikler sıradan düz tipte değil, bombeli yapıdadır.


316 kalite, paslanmaz çelik ailesinde ikinci en popüler kalitedir. Tüm üretilen paslanmaz çelik ürünleri arasında %20‘lik bir tüketim oranına sahiptir. Paslanmaz ürünlerin L ve H gibi farklı kaliteleri de mevcuttur ve maliyeti düşürmek adına içinde 304 ya da 316 geçen şartnamelere farklı versiyonlardaki ürünler de verilebilmektedir. Bu yüzden alınan ürünün sertifikasında yazan verileri dikkatle incelemek önemlidir.



316 kalite, geniş bir kullanım alanında mükemmel bir korozyon direncine sahiptir. 304 kaliteyle karşılaştırıldığında esas avantajı, ılık klorik ortamlardaki çekirdeklenme ve çatlama korozyonlarına karşı artırılmış direnme gücüdür. Tüm mimari uygulamalarda oluşabilecek paslanmalara karşı dirençlidir ve hatta deniz gören yapılar, köprü bağlantıları ve kirişleri gibi çok zor şartlar içinde bazen kullanılır. Gıda prosesi yapılan çevrelerde, çok kolayca temizlenme özelliğiyle, çok dayanımlıdır. Organik kimyasallara, boyalara ve geniş bir inorganik kimyasallar grubuna dayanım gösterir. Bakteri üreten durumlara karşı yüksek direnç gösterir. Diğer öztenitik kaliteler gibi, 316’da neredeyse manyetik değildir.

Paslanmaz malzeme grubunun yüksek mekanik dayanımının yanı sıra insan sağlığı için de metaller arasında vazgeçilmez bir malzeme olduğu unutulmamalıdır.



 

OBO Bettermann Paslanmaz Malzeme Grupları


1- Sac Kanallar: Bu ürün grubu 0,75 ile 1 ve 1,5 mm’lik saclardan yapılan ürünlerdir. Tüm aksesuarları paslanmaz alarak temin edilmektedir. V2A ve V4A olarak üretilmektedir.
2- Tel Kanallar: Özellikle gıda tesislerinde sağlık bakanlığının onayladığı koşulları temin eden bu ürünler de V2A ve V4A olarak üretilmektedir. Yine tüm aksesuarları da paslanmaz olarak üretilmektedir.
3- Topraklama Şeritleri ve Ekipmanları: Özellikle yüksek nemin ve yüksek tuz faktörüne karşı tartışmasız kullanılmak zorunda olan bir üründür.
4- Kroşe ve Bağlantı Malzemeleri:
5- Metal Tesisat Boruları:
6- Konstrüksiyon Malzemeleri:
7- Tesisat Rayları, Otomat Rayları:
8- U Kelepçeler: Antimanyetik özelliktedir.
9- Dekoratif Malzemeler:
Bürotik ve döşemealtı ürünleri şeklinde kategorileri vardır. Uzun yıllar aynı görüntüsünü ve işlevsel özelliklerini korur. Çok yüksek mekanik mukavemeti vardır.



Kaynak:


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar