elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tekstilde Akıllı Malzemeler ve Giyilebilir Teknoloji

Tekstil sektörü, dijital teknolojiler ile her geçen gün kendini geliştiriyor. Dijital teknolojiler, akıllı tekstil malzemelerini kullanarak hayallerimizdeki tasarımları gerçekleştirmemize imkan tanıyor. Bu yazımızda akıllı malzemeler ile yapılan giyilebilir teknolojileri inceleyeceğiz.



A- A+
06.09.2019 tarihli yazı 8079 kez okunmuştur.
4-7 Mayıs 2019 tarihleri arasında Messe Frankfurt Teknik Tekstil fuarında akıllı ve giyilebilir tekstil ürünleri sergilendi. Akademisyenlerin yanı sıra iplik, kumaş ve makine üreticileri ve gelişmeleri pazara sunmayı seçen markalar bu fuara akın etti. Akıllı malzemeler ve giyilebilir teknoloji konusundaki tartışmalarda bir değişim yaşanıyor, iplik ve iplikteki gelişmelere odaklanan ve daha büyük entegrasyon gibi üretimin artmasını engelleyen olumsuzlukların bir kısmına yönelik ortak bir güç var. Yani buradaki firmaların çoğu, tekstilde arge (araştırma ve geliştirme) ve ürge (ürün geliştirme) kısmına çok önem veriyor.
 
Fuara katılan AMANN Grubu kaliteli dikiş ve nakış ipliği üreticileri olacak şekilde kurulmuş. AMANN İnovasyon Laboratuvarı  bu yıl da yine Teknik Tekstil fuarında yerini aldı ve kalitesini gösterdi. Odak noktası ise iletken, algılama, aydınlatma, ısıtma ve kompozitlerdeki yeteneklerini sergileyen akıllı malzemeler oldu. Örneğin; araba koltuklarına yerleştirilmiş sensörler ısı, aydınlatma ve yatma kabiliyeti sağlamak için kullanılır. Ürünler ayrıca sıvının tespiti için entegre elektrotlara sahip örgülü bir yapı olan Sensorphil'i içerir. Yaşlı hastaların idrar veya ter varlığını tespit etmesi gibi sürekli izleme için uygundur. Başka bir uygulamada sensör ipliği bir ayakkabı tabanına birleştirilir ve diyabetik hastalar ve bakıcılarının gerçek zamanlı olarak sahip olmaları için sıcaklık ve nem gibi önemli verileri ölçebilir.


Hareketi Kontrol Eden Giysiler

 
Fuara katılan firmalardan biri de Teijin Frontier idi. Teijin,  giyilebilir çözümler denilen bir kavram ortaya atıyor ve yeni bir spora başlayanlar için, yaşlı ve iş kıyafeti gibi giyim serisi başlatmış durumda. Şirket, iş kıyafetleri, spor kıyafetleri ve yaşlı bakımı için Plan Yapma Kontrol Etme Eylemi (PDCA) sisteminin bir parçası olma zorunluluğunu gerekli görmektedir. Bu, beraberinde kalp atış hızının yanı sıra hareket ve duruşun gerçek zamanlı görselleştirilmesine duyulan ihtiyacı da beraberinde getirmektedir.
 
 
Nanofront ultra ince elyafı, kullanıcının fiili hareketi ile belirli bir aktivite sırasında ideal hareketi arasındaki farkı görselleştiren bir algoritma kullanıyor. Giysilerde, iş kıyafetlerini optimize etmek için örneğin; ağır yükleri kaldırırken postürü kontrol ederek yaralanmaya karşı koruma sağlamak için kullanılabilir olduğunu belirtmekteler.


En Büyük Pazar İhtiyacını İş Kıyafetleri Oluşturuyor

 
Ayrıca Asya’da, Tayvan Tekstil Araştırma Enstitüsü (TTRI) 1959 yılında kurulduğundan beri bir tekstil test merkezi menşeili olarak günümüz dünyasında olduğu kadar, ortaklıklar ve pazarlar için de uluslararası araştırma ve geliştirme odaklı olmaya başladı. Özellikle ilgi duydukları alanlardan biri, her 16 cm'de bir çip içeren ve diğer bir iplikle esnek bir LED yerleştirilebilen RFID ipliği gibi ürünler içeren akıllı malzemeler oluyor. Diğer bir firma ise MEC Addheat, Tayvan'da faaliyet gösteriyor ve Çin'de giyim, eldiven ve ayakkabılarda kullanılmak üzere modüler bir giysi için ısıtma sistemi üretiyor. Marka tasarımlarında hafif, esnek ve kurulumu kolay olacak şekilde tasarlanmış ve elli yıkama çevrimi (yani 1 yıkamada tamburun 50 kez döndüğünü belirtiyor) yapılarak test edildiğini özellikle vurgulamakta.


MEC  Addheat’in Genel Müdürü Eddie Chen'e göre en büyük pazar iş kıyafetidir. Dresden Üniversitesi Tekstil Makineleri Enstitüsü'ndeki (ITM) araştırmacılar, ayarlanabilir sertlikte etkileşimli fiber-elastomer kompozit içeren ürünler geliştiriyor. Elektroaktif polimerler için şekil hafızalı alaşımlara (SMA) dayanan tekstil aktüatörleri  (aktüatör = mekanizmayı kontrol eden motor diyebiliriz) ve sensör ağları kauçuk içeren malzemeye yerleştirilmiştir. Filament iplikler çekirdek, iç ve dış kılıftan oluşan üç bileşenli bir yapı kullanan elektroaktif polimerlere dayanmaktadır.

İkinci bir araştırma projesinde, fiber takviyeli plastik (FRP) kompozit, yüksek hassasiyetli kinematikte kullanım için yapısal olarak entegre şekil hafızalı alaşım (SMA) içerir. Araştırma, bir SMA çekirdeğine sahip hibrid ipliğin geliştirilmesini içerir. Bu, daha sonra, bir vakum destekli reçine infüzyonu (VARI) teknolojisi kullanılarak üretilen modifiye ısıyla sertleşen yapıştırıcılarla menteşe yapılı cam elyafına entegre edilir. Her iki projede de yumuşak robotik ve endüstriyel kıskaçlar gibi uygulamalar kullanılarak üretim sağlanmakta.

 

Kaynak:
 
innovationintextiles.com
 

Yazar: Ceren Kılıçarslan
Ceren  Kılıçarslan Ceren Kılıçarslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.