elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İplikten Elektrik Üretimi:
Twistron İplikleri

Bir şapka günümüzde başımızı sıcak tutmak için bir araçken, gelecekte enerji üretim merkezi olabilir. Bir grup bilim insanı gerilip şekil değiştirdiğinde elektrik enerjisi üretebilen mucize bir ip geliştirdiler. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
11.01.2022 tarihli yazı 4628 kez okunmuştur.
Dallasta bulunan Texas Üniversitesi ve Güney Kore'de bulunan Hanyang Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, ortak bir çalışmayla hareketi akıma dönüştüren bir iplik türü olan “Twistron Harvester” adını verdikleri bir buluşa imza attılar. Kısaca Twistron denilen bu iplikler, mekanik hareketten enerji üretimi sağlıyor. Yani bu iplikten yapılmış olan bir giysi ile enerji üretimi gerçekleşebilir. İpliğin yapımında ise hammadde olarak bir insan kirpiğinden 10.000 kat daha küçük olan karbon nanotüpler kullanılıyor.

Araştırmacılar ilk olarak karbon nanotüpleri yüksek dayanıklılığa sahip ve hafif ipliklere dönüştürmeyi başardılar. İplikleri çok esnetmek ve elastikiyet kazandırmak için o kadar çok sayıda büküm yaptılar ki iplikler aşırı bükülmüş bir lastik bant gibi sarıldı. Elektrik üretimi içinse çok kolay bir yolu tercih ettiler; iplikleri iyonik bir iletkene ve su tuz elektrolitine kapladılar. Projenin araştırmacılarından Dr. Na Li, bu ipliklerin temelinde süperkapasitörler olduğunu vurguladı. Normal bir kapasitörden farklı olduğunu ve bir ipliği elektrolit çözeltiye yerleştirdiğinizde ipliklerin elektrolit tarafından şarj edilebileceğini aktardı. Enstitü Müdürü Ray Baughman ise sarmal Twistron ipliklerin saniyede 30 kez gerilmesinin ortalama kg başına 250 Watt güç ürettiğini aktardı. Hatta deney sonuçlarına göre çok küçük bir iplik bile bir bükülmeyle küçük bir ledi yakacak kadar güç üretebiliyor.

 
Twistronların çevreden termal enerji topladığını göstermek için ısıtılıp soğutulduğunda kasılan ve genişleyen bir Twistron ipliği bağlandı. Twistron, kasın ürettiği mekanik hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürdü. Araştırmacılar bununla da yetinmeyip bu iplikleri bir gömlek haline getirdiler. Normal bir soluk alıp verme bile ipliği gerdi ve elektrik sinyali oluşturdu.  


Elektrolit çözeltinin işe yaradığını gören araştırmacılar bu sefer daha kompleks yapıya sahip olan okyanus suyuyla da bu ipliği denemeye karar verdi. Bu gözlem için deniz yatağına 10 cm uzunlukta bir ip bağladılar. Böylece her dalga geldiğinde ip yükselip gerilecek ve elektrik enerjisi üretilecekti. Sonuç olarak çok kısa bir Twistron ipliğiyle çok yüksek verimli bir enerji elde ettiler.



Teknolojinin gelecekte pil gücü ihtiyacını önemli ölçüde azaltabileceği ve hatta fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltabileceği öngörülüyor. Araştırmacılar özellikle bu teknolojiyi okyanus ve deniz içi kullanıma uyarlama konusunda çok heyecanlılar ancak maliyet nedeniyle şu an uygun gözükmüyor.



Kaynak:

techbriefs.com
►energydigital.com
►newsutdallas.com
►science.org
►irenebrination.com
Çağrı Yılmaz Çağrı Yılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.