elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Savaşta Dronelar Ön Plana Çıkıyor

2022'nin en kritik olayı şüphesiz Ukrayna-Rusya savaşı oldu. Ukrayna çok farklı stratejiler uygulayarak direnişe devam ediyor. Ukrayna, halkta ve teknoloji marketlerinde bulunan hobi amaçlı droneları kullanıyor.



A- A+
21.03.2022 tarihli yazı 3046 kez okunmuştur.
Ukrayna ordusu ülkenin savunmasında Bayraktar SİHA’ları etkin bir şekilde kullanmakta. Bu doğrultuda insansız hava araçlarının can kaybına engel olması ve savunmada çok etkin rol aldığı yadsınamaz bir gerçek. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna Savunma Bakanlığı resmi hesapları üzerinden "İHA’ya mı sahipsiniz? Kullanılması için onları deneyimli pilotlara emanet edin!" başlıklı bir ilan yayınlandı. İlanda hobi amaçlı dronelara sahip vatandaşlardan dronelarını kullanmayı bilmeseler bile orduya vermeleri istendi. Bu sayede özellikle Kiev ve çevresinin iha kameralarıyla görüntülenip önlemler alınacağına da değinildi.
 

Hobi droneları Savaşta Orduya Nasıl Yardımcı Olabilir?

Dronelar Ukrayna ordusunun adeta havadaki gözü olarak rol alıyor. Normalde kolayca görünemeyen ve kuytu köşelerde kalan noktaları gözlemlemek açısından çok yüksek performans sağlayabiliyor. Bunun yanında dronelar Rus ordusunun ve askeri kümelenmelerin yerinin tespiti ve Ruslar tarafından gizli yapılan eylemlerin takip edilmesi açısından da yüksek fayda sağlayabilir. Dronelar sayesinde pek çok Rus birliğinin ve çeşitli ikmal Ukrayna ordusu tarafından tespit edildiğini de söyleyebiliriz.

Bahsettiğimiz etmenler haricinde Ukrayna’nın savunmasında droneların stratejik olarak büyük faydası var. Dronelar aracılığıyla elde edilen bilgiler sayesinde Rus birlikleri üzerine çok daha etkili ve karışık operasyonel taktiklerin daha güzel bir vaziyette planlanabilmesiyle beraber sivillerin savunulması ve ne zaman nereye kaçabileceklerini, nereye saldırı olacağı konusunda uyarılmasını da örnek olarak verebiliriz.


►İlginizi Çekebilir: Drone'lar için Yapay Zeka Geliştirildi
 
Yazımızdan da gözlemleyebileceğiniz üzere artık savunma sanayinde insansız araçların önemi katbekat artmaktadır. Gelecekte insanlar ve ordular yerine tamamen insansız araçların toplamış olduğu istihbari bilgilerle beraber tam otonom insansız hava, kara, deniz araçlarının savaşacağı ve bu konuda en gelişmiş sistemleri üreten ülkelerin galip geleceğini söyleyebiliriz. Buna örnek olarak ise Bayraktar TB2 SİHA’larının bu savaşta Ukrayna ordusuna ve halkına umut olmasını gösterebiliriz.


Kaynak:

► interestingengineering.com
► gizmodo.com
► dronexl.co
Çağrı Yılmaz Çağrı Yılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.