elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nükleer Felaket Tehdidi |
Rusya - Ukrayna Savaşı

Rusya Ukrayna savaşı halen devam etmekte. Ukrayna'nın enerji ihtiyacının büyük bir kısmı nükleer santraller ile sağlanıyor. Dolayısıyla santraller stratejik öneme sahip. Rus ordusu bu noktaları ele geçirerek adeta ateşle oynuyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
30.03.2022 tarihli yazı 3404 kez okunmuştur.
Ukrayna’da bulunan Zaporijya Nükleer Santrali Avrupa’nın en büyük nükleer santralidir. Ukrayna’nın enerji ihtiyacının çok büyük bir kısmı da buradan sağlanmaktadır. Santralde her biri 950 MW enerji üretim kapasitesine sahip 6 adet nükleer enerji santrali bulunmaktadır. 4 Mart'ta Rus ordusunun Zaporijya nükleer santraline saldırmasıyla dünyada bir panik atmosferi oluştu. Benzer bir durum Rusya’nın savaşın ilk haftasında Çernobil Nükleer Santrali bölgesini ele geçirdiğinde yaşanmıştı. Aradan çok fazla süre geçmeden Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yetkilileri Viyana’da gerçekleştirdikleri basın toplantısında; santralin bağlı olduğu bir binanın füzeyle vurulması sonucu binada yangın başladığını ancak yangının reaktörlere sıçramadan söndürüldüğünü ve nükleer dedektörlerin normal radyasyon seviyelerinde ölçüm verdiğini belirttiler. Ancak yetkililer, nükleer alanlar etrafındaki çatışmaların tehlikeli olduğunu vurguluyorlar. Ukrayna'da ülke elektriğinin yarısını üreten 15 nükleer reaktör bulunuyor. Bu durum Ukrayna’daki çatışmaların riskini katbekat artırıyor.
 

Zaporijya Nükleer Santrali

►İlginizi Çekebilir: Savaşta Dronelar Ön Plana Çıkıyor
 
Zaporijya'daki nükleer reaktörler modern bir tasarıma sahip. Çernobil nükleer reaktörünün aksine, her biri basınçlı bir çelik kap içine yerleştirilmiş ve bu da güçlü bir koruma sağlamakta.

Imperial College London Nükleer Mühendislik Merkezi yöneticisi: “Santraller birden fazla güvenlik yedekleme sistemine de sahip. Rus kuvvetlerinin kasıtlı olarak santral muhafaza yapısını ihlal etmeye çalışması durumunda bunun çok endişe verici olacağını, ancak kazara oluşan bir darbe sonucu büyük hasarlar oluşacağını düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.


Çernobil Nükleer Santrali

►İlginizi Çekebilir: Nükleer Reaktör Çeşitleri ve Yeni Nesil Reaktörler
 
1986'da patlayan Çernobil Reaktörünün kalıntıları, “lahit” adı verilen 63 metre yüksekliğinde büyük bir çelik ve beton kabukla çevrelenmiş halde. Emekli nükleer bilimci Cheryl Rofer bu konuda “Çernobil felaketinin yaşandığı yerde bile yanlışlıkla radyoaktif salınım riski mevcut. Doğrudan bir topçu atışının koruma yapısını delebilir ve az miktarda da olsa radyoaktif sızıntılar meydana gelebilir. Geçmişte yaşanılanları düşündüğümüzde bu oldukça büyük bir tehlike." dedi.

Rus saldırısı sonucu Zaporijya'nın altı reaktöründen beşi kapatıldı. Reaktörlerin kapalı olması tehlikenin geçtiği anlamına gelmiyor. Kapatılmış reaktörlerin çekirdeklerinin aktif olarak soğutulması gerekiyor. Bu işlemi gerçekleştirmek için şebekeden enerji çekiliyor. Dolayısıyla reaktörler kapalı olmasına rağmen ortamda bir enerji sirkülasyonu mevcut. Reaktörlerin kapatılması tehlikeyi azaltsa da tamamen ortadan kaldırmıyor. Eğer savaşın boyutu büyürse bir Çernobil faciası daha yaşama ihtimalimiz var.


Kaynak:

► spectrum.ieee.org
► npr.org
► nature.com
 
Çağrı Yılmaz Çağrı Yılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.