elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya'nın En Büyük Nükleer Faciası Çernobil’in Kontrol Odası Turizme Açıldı

CNN haber kanalı, 1986 yılında yaşanan insan eliyle gerçekleştirilmiş en büyük felaket olarak bilinen Çernobil Nükleer Santrali Reaktör 4 “yüksek radyoaktif” kontrol odasının, radyosyona karşı koruyucu bir kıyafet giydikleri sürece turistlerin ziyaretine açık olduğunu duyurdu. Detaylar haberimizin devamında.



A- A+
02.12.2019 tarihli yazı 5392 kez okunmuştur.
Radyasyon oranı normalden 40 bin kat daha yüksek olan kontrol odasını ziyaretçilere resmen açtılar. Ziyaretçiler, bu odada sadece beş dakika kalabiliyor ve odaya girmeden önce maske, radyasyondan koruyucu çeşitli giysiler ve sanayi tipi botlar veriliyor. Ayrıca ziyaretten sonra iki kez radyasyon testi yapılıyor.

Çernobil ve komşu Pripyat kasabası, yaklaşık 3.200 kilometre ile (yaklaşık 1000 mil kare) sınırlanmış bölgenin merkez üssüdür, ancak bölgenin bir kısmı turistler tarafından uzun süredir ziyaret edilmiş ve resmi olarak sınırları olmayan birçok yere sık sık heyecan arayan kişiler tarafından girilmektedir.

 


İlginizi Çekebilir: Çernobil Reaktör Kazası
 
Dolayısıyla insanların bu merakını fark eden yetkililer özellikle HBO'nun ödüllü dizilerinden olan "Chernobyl"in yayınlanmasının ardından turistler tarafından daha merak edilen bir yer haline geldi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky, Çernobil'in Ukrayna için olumsuz bir şöhretinin olduğunu ancak bu durumun değişmesi gerektiğini söyleyerek bölgeye yeniden hareket kazandırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Ukrayna hükümeti, bölgeye gelen turistlerin Çernobil gezisi deneyimini daha iyi yaşamaları için de çeşitli yatırımlar yapacak.
 

Bölgeye düzenlenen turların başında Soloeast Tur Direktörü Sergiy Ivanchuk var. Haziran ayında Reuters'e verdiği demeçte, turlar için yaptığı rezervasyonların 2019 Mayıs ayında (HBO mini dizisi piyasaya sürüldüğünde) önceki yıllara kıyasla yüzde 30 arttığını ve yaz ayları için yapılan rezervasyonların yüzde 40 arttığını söyledi. Tur rehberi Viktoria Bozhko Reuters'e verdiği demeçte ise; TV şovu ve tüm olaylar hakkında birçok soru için buraya gelip ziyaret ediyorlar, insanlar giderek daha fazla merak ediyorlar diye ekledi.

1986’da yaşanan bu olayda, akut radyasyon sendromundan 28 ve troid kanserinden 15’i çocuk ölümle sonuçlandı. Tam olarak ölen kişilerin sayısı hala bilinmezliğini korumaya devam ediyor.
 

KAYNAK:

gizmodo.com
Ceren  Kılıçarslan Ceren Kılıçarslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.