elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Güneş 2020’ye Hazır

Çin’in Güneşten bile daha sıcak olan yapay güneşi HL-2M yeni yılda çalışmaya başlayacak ve sınırsız enerji üretebilecek. Gezegenimize güç sağlama biçimimizde devrim yaratabilir nitelikte olan bu gelişme hakkında detaylar haberimizde.



A- A+
12.12.2019 tarihli yazı 14945 kez okunmuştur.
Çinli bilim insanları nükleer füzyon reaksiyonlarını başlatacak kadar güçlü bir "Yapay Güneş" yaratmaya çalışıyorlar. Bu, Güneş'in içinde doğal olarak meydana gelen reaksiyonları taklit ederek insanlığa "sınırsız temiz enerji" yaratmaya bir adım daha yaklaşmak demektir.

"Yapay Güneş" ilk olarak Çinli araştırmacılar tarafından geçen 2018’in Kasım ayında açıklandı, ancak proje önemli bir dönüm noktasına ulaştı.

Çin medyası ilk denemelerin, araştırmacıların şaşırtıcı derecede yüksek sıcaklıklar oluşturmalarına izin verdiğini bildirdi.

Araştırmacılar, sıcak plazmayı yakalamak için güçlü bir manyetik alan kullanan "tokamak" adlı bir cihaz kullanıyor.

 


► İlginizi Çekebilir: Güneşin Fiziği
 
Hidrojen ve Döteryum gazlarını yakıt olarak kullanarak güneşte meydana gelen doğal reaksiyonları çoğaltmak için tasarlanan cihaz, kontrollü nükleer füzyon yoluyla temiz enerji sağlamayı amaçlamaktadır. Güneş olarak adlandırılmasına rağmen, cihaz aslında yıldızımızdan 13 kat daha sıcak olan sıcaklıklara ulaşabiliyor.

HL-2M, 200 milyon santigrat dereceye (360 milyon derece Fahrenheit) ulaşabilecek. Buna karşılık, "gerçek" güneş, çekirdeğinde 15 milyon santigrat derece (27 milyon derece Fahrenheit) kadar ısınır.

 

Yapay Güneş Neden Bu kadar Sıcak?
 

Güneş'teki füzyon işlemi, atomları birleşmeye zorlamaya dayanır ve bu da enerjiye dönüştürülebilen ısıyı serbest bırakır. Bu, tipik olarak Uranyum'daki atomları ayırmaya dayanan mevcut nükleer fisyon tesislerinde olanların tam tersidir.

 

Nükleer Füzyon Nedir?


• Hafif atom çekirdeklerinin, nükleer reaksiyon sonucunda dışarıya enerji açığa çıkararak daha ağır çekirdekli başka bir elemente dönüşmesi olayıdır. Bu "nükleer reaksiyon" muazzam miktarda enerji açığa çıkarır.

• Bunun nedeni, "ağır" çekirdeğin, birleştirilen iki "hafif" çekirdeğin kütlesi kadar ağır olmamasıdır.

• Füzyon, yıldızların içinde, kendi galaksimizin merkezindeki Güneş gibi, yaygın bir olaydır.



 

Sonuç, bilim insanlarına göre daha az toksik atıkla sonuçlanan mevcut nükleer seçeneklerden daha temiz ve daha ucuz olan enerjidir. Ancak elde etmesi zordur.

Pekin'deki Tsinghua Üniversitesi'nden fizik profesörü Gao Zhe, Temmuz ayında Güney Çin Sabah Postası'na dünyadaki bilim adamlarının nükleer füzyon alanında üstesinden gelebilecek birçok sorunu olduğunu söyledi. “Tüm bu sorunların çözüleceğinin garantisi yok. Ancak bunu yapmazsak, sorunlar kesinlikle çözülmeyecek” dedi.




KAYNAK:

thesun.co.uk
Ceren  Kılıçarslan Ceren Kılıçarslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.