elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik Mühendisliğinde Yaşanan Zorluklar

Elektrikli araçlar ve cerrahi robotlar gibi yeni teknolojiler piyasayı ele geçirdikçe, elektrik mühendisliği için zorluklar artmakta.Yazımızda sizler için son yıllarda bu sektörde yaşanan zorlukları derledik.



A- A+
09.12.2019 tarihli yazı 5267 kez okunmuştur.
2018'de, küresel ev satışlarının ilk kez iki milyon birimin üzerine çıktığını gördük. Bu rakam 2017'de satılan miktarın iki katı. Olağanüstü iklim değişikliği ve kaynakların hızla tükenmesinden dolayı bu tehlikeleri en aza indirmek için yenilenebilir enerjilerin benimsenmesi ve net sıfır karbon emisyonu elde edilmesi çalışmaları uzun zamandır gündemde. Ev talebine ayak uydurmak için altyapıya yoğun yatırım yapılması ve şarj ağlarının uygulanması gerekmektedir.

Ancak, yenilenebilir üretim kapasitesi ev talebini karşılayana kadar, bu çabalar fosil yakıt üretimine artan bir yük getirecek ve sorunu daha da artıracak.

 


►İlginizi Çekebilir: Endüstriyel IoT Çözümleri | Weidmüller
 
Bir başka dönüşümsel gelişme, işletmelerin işleyişine gerçek bir etkisi olan nesnelerin internetinin (IoT) yükselişidir. 2020 yılına kadar, operasyonda 30 milyardan fazla IoT cihazı olacak. Bununla birlikte, bu cihazlar kararlı bir güç kaynağı olmadan gerçek zamanlı veri toplama açısından hiçbir değer sağlamayacaktır.

Bunlar başlangıçta büyük ölçüde farklı alanlar gibi görünebilir, ancak her ikisi de toplumun her kesiminde ve sektörün her tarafında büyüyen elektrifikasyon örnekleri olarak hizmet eder. 

2050 yılına gelindiğinde, daha fazla endüstri segmentinin, sektörün doğasını temelden değiştirecek şekilde elektrifikasyon uygulayacağını tahmin ediyoruz. Bunu yaparken, işletmeler iyi güç kalitesine daha da büyük önem verecektir.

İyi bir güç kalitesinin korunması, ekipmanın verimliliği için çok önemlidir. Bu yüzden de, hassas cihazlara müdahale edebilecek veya hatta arızalara neden olabilecek güç kaynaklarındaki harmonik akımlar gibi elektriksel sorunlara neden olan sorunların anlaşılmasıdır.
 
Harmonik akımlar, elektrik endüstrisi için yeni bir sorun olmasa da, artan sayıda elektriksel gürültü kaynağı, hem çoğalmaları hem de etkileri bakımından, onları her zamankinden daha büyük bir risk haline getiriyor.

Bu nedenle, elektrik mühendislerinin harmonik akım filtreleri gibi harmoniklerin etkisini sınırlamak için teknolojiyi kullanması giderek önem kazanmaktadır.

Benzer şekilde tasarım mühendisleri, tüm değişken hızlı sürücülerin (VSD'lerin) temiz bir sinüzoidal dalgayı korumak ve güç kalitesi sorunlarına karşı korumak için etkili filtreler ve şebeke şokları ile donatılmasını sağlayabilirler.

Elektronik cihazlar için anahtarlama modlu güç kaynaklarına (SMPS'ler) yatırım yapmak ve yüksek kaliteli toroidal transformatörlerin mümkün olan yerlerde kullanılmasını sağlamak yüksek frekanslı elektrik gürültüsünü de azaltabilir.

Elektrik sektörler arasında giderek daha önemli bir rol oynadığından, başarısızlığın etkisi daha da önem taşımaktadır. Ayrıca, yakındaki bir alanda inşaat ekipmanlarına beslenen gücün kalitesini etkileyen güneş çiftliği yakınında bir ana kavşakta yüksek frekanslı anahtarlama tarafından üretilen parazit gibi diğer uygulamalardan da daha fazla risk vardır.




KAYNAK:

►EngineerNewsNetwork
Ceren  Kılıçarslan Ceren Kılıçarslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.