elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjisi ile Havuz Suyu Nasıl Isıtılır?

Havuzunuzu ısıtmanın basit ve çevre dostu yolunu öğrenmek ister misiniz? Ayrıntıları yazımızın devamında bulabilirsiniz.



A- A+
17.11.2019 tarihli yazı 12862 kez okunmuştur.
Havuz suyunu ısıtmak için güneş enerjisinden yararlanmak  tek yol değil. Ancak birçok iklimde güneş enerjisi en karlı ve en temiz kullanımdır.  Bu yazımızda güneş termal enerji sistemlerinin nasıl çalıştığını, hangi tipolojilerin mevcut olduğunu ve havuzu ısıtmak için güneş kitlerinin ana bileşenlerini açıklayacağız.
 

Güneş sayesinde suyu sıcak tutmak nasıl mümkün olabiliyor?


Güneş enerjisi, bir evi aydınlatmayı, bir bilgisayarı beslemesi ya da toprağı sulamasını sağlamasına olanak tanıdığı gibi,  havuz suyunu ısıtmak için de kullanılabilir. Aslında, bu evsel kullanım için potansiyeli tesisatın boyutuna ve tipine bağlı olarak, suyu ortam sıcaklığının 5 ila 10 derece üzerinde tutabileceği şeklindedir.
 


İlginizi Çekebilir: Yeni Nesil Güneş Panelleri

Yüzme sezonu yenilenemeyen kaynaklardan gelen enerji için daha fazla talebe dönüşmeden, paneller bu kurulumun temel parçasıdır. Bu hem suyu doğrudan ısıtan, hem panel içerisinde serbestçe dolaştığı sistemlere hem de dolaylı güneş enerjisi tesisatlarına uygulanır. Bu yöntem, en yüksek maliyete sahip en iyi kullanım seçeneklerinden biridir ve üstün performans sunar.
 

Güneş ile Havuz Suyunu Isıtma Sistemi Nasıl Çalışıyor?


Güneş kollektörü, polipropilen tüplerin yanı sıra güneş radyasyonu ile aşınmayı önleyen bir katkı maddesinden oluşur. Kollektör, içinde dolaşan suyu ısıtarak güneş ışınlarını çeker. Soğuk su sistemin tabanından girer ve ısınmasına neden olarak borulara dallanır. Su ısındığında, yoğunluğunu kaybeder sistemin tepesine yükselir ve devridaim pompasının baskısı ile havuza geri döner.
 

Havuz Suyunu Isıtmak için Güneş Enerjisi Kiti


Genel olarak bu amaç için kullanılan güneş ısıtıcıları, en azından havuzunuzun mevcut pompası ve valf ile birlikte aşağıdaki elemanları içermelidir.
 
Güneş Kollektörleri: Güneş enerjisini yakalamanın yanı sıra, su ısıtılacak pompayı kullanarak ve havuza geri dönerek aralarında dolaşacaktır.
 
Filtreler: Onlar ile birlikte, havuza geri dönen su artıklardan arınmış olacaktır.

Saptırma Vanası: Suyun ısıtılması gerektiğinde, saptırma vanası su akışını güneş kollektöründen geçirir. Su sıcaksa, vana kapalı kalacaktır ve su tekrar havuza geri dönecektir.

Kademeli Kontrol Cihazı: Kontrol cihazı, su sıcaklığını algılayarak, değiştirme vanasının ne zaman açılıp kapanması gerektiğini belirler.

 

En İyi Güneş Enerjili Su Isıtıcı Nasıl Seçilir?


İşte suyun ısıtılması ve uygun bir maliyetle yapmak için güneşin enerjisini iyi kullanmak için belirleyici noktalardan biridir. Panel sayısı ne kadar fazlaysa yatırım o kadar büyük olacaktır. Ancak, istenen hedefe ulaşamayacaktır. Bu yüzden gereken güneş paneli sayısını hesaplamak çok önemli olacaktır. Buna karar verirken zorlaştıran bir unsur kesin bir formül olmadığıdır. Kurulumun boyutu, genellemenin pratik olarak imkansız olduğu pek çok konuya bağlıdır.

Bölgenizdeki iklim ve evinizdeki güneş ışığına maruz kalma saatleri, göz önünde bulundurmanız gereken belirleyicilerin ikisidir. Normal olan şudur ki, güneş enerjisi tesisatının boyutu ısıtılacak havuzun büyüklüğünün %50 ile %100' ü arasında herhangi bir değere eşittir.  Ayrıca, Kuzey Amerika’da kurulacak olan tesisatla İspanya’daki aynı olmayacak, bu yüzden karar verirken ince ayar yapmak gerekecektir.

Bir diğer önemli faktör, seçilen güneş enerjisi kurulumunun türüdür kapsama alanı olmayan toplayıcıları ve sahip olanları kapsar. Birincisi daha düşük maliyeti ile öne çıkarken, ikinci olarak ısıyı yakalamak için daha fazla verimlilikle çalışır.Yine, her bireyin kendine özgü durumu hangi sistemin daha uygun olduğunu belirleyecektir. Gerçek şu ki, bu tür çözümlerin evsel temiz enerjinin kullanımını dikkate almak için bir seçenek olduğudur. Düşük tasarruf maliyetinin yanı sıra sağladığı tasarruf, bu alternatifin avantajlarından bazılarıdır.
 
 

Güneş Enerjili Havuz Isıtma Sisteminin Maliyeti Nedir?


Güneş enerjili havuz ısıtma sistemi satın almak ve kurmak, size 3.000$ ila 4.000$ arasında bir maliyete yol açacaktır. Bununla birlikte, ortalama olarak doğalgazlı havuz ısıtıcılarından çok daha uzun süre dayanır ve ayrıca çevreye karşı daha naziktirler. Bu nedenle, bir güneş enerjili havuz ısıtıcısı satın almadan önce, bölgenize ya da evinize vuran güneş kaynağını değerlendirmek ve sistemin verimliliğini belirlemek gibi bazı önemli faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. 
 


İlginizi Çekebilir: Yazdırılabilir Su Sensörü Geliştirildi
 

Ek olarak, piyasada mevcut olan güneş enerjili havuz ısıtma sistemlerinin bir bolluğu vardır. Farklı stil ve boyutlarda gelirler. Güneş enerjisini bir havuza aktarmaya çalışan yıllar boyunca güneş enerjili su ısıtıcılarının birçok farklı malzemesi ve konfigürasyonları piyasaya sürüldü. Aslında, bakır toplayıcıları 70'lerin ortalarında kullanılmaya başlandı, ancak sonunda oldukça pahalı oldukları belirlendi. Bunun nedeni, havuzda oldukça hızlı ve bakır oksit birikintileri bırakarak lekelere neden olmalarıdır. Ancak, teknolojideki gelişmeler sayesinde plastik havuz panelleri günümüzde oldukça yaygındır.

Günün sonunda, güneş enerjili havuz ısıtıcısı almaya karar verirseniz, size birçok seçenek sunulur. Daha önce de belirtildiği gibi, yapılması gereken önemli bir yatırım olmasına rağmen, çevre dostu ve serin kış günlerinde bile sıcak kalmak için harika bir yol. Tam teşekküllü güneş enerjili su ısıtıcı satın almak istemiyorsanız ayrı ayrı solar havuz pompaları, solar havuz örtüleri ve bazı harika havuz araçları alabilirsiniz.



Kaynak


►interestingengineering.com

 
Ceren  Kılıçarslan Ceren Kılıçarslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.