elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Avrupa'nın En Büyük Yüzen Güneş Enerjisi Santrali Açıldı

Avrupa'nın en güçlü yüzen güneş enerjisi santrali 18 Ekim Cuma günü güney Fransa'da açıldı. Bu santral, güneş enerjisinin gelişmesinde bir dönüm noktası oldu.



A- A+
18.11.2019 tarihli yazı 8782 kez okunmuştur.
Avrupa' nın en büyük yüzen güneş santrali olan O’MEGA1 projesi, Orange ve Avignon Piolenc'te bulunan 17 megavatlık (MW) bir güneş enerjisi santrali olma özelliğine sahip. Bu proje birkaç yönden eşsizdir. Yüzer güneş teknolojisine dayanan Avrupa'nın en büyük santralinin geliştiricilerine göre yüzer yapı içme suyu rezervlerine, endüstriyel havuzlara, taşkın ovalarına veya taş ocağı göllerine kurulabileceğinden arazi kullanımıyla ilgili tartışmaları ortadan kaldırabilir. Güneş enerjisi santrali, yerel halk boyutta da yenilikler yapıyor ve vatandaşlar projeye katılmaya davet edildi.

Solar PV geliştiricisi Akuo Energy'nin kurucu başkanı Eric Scotto, “Bugün, Avrupa'nın en büyük yüzen güneş enerjisi santralini çalıştırmanın yanı sıra, iklim değişikliği ile mücadelenin ortak bir çaba gerektirdiğini gösteriyoruz. Bu yaklaşımın amacı, vatandaşları bölgenin paydaşlarını kullanarak enerji geçişinin finansmanında yer almaya teşvik etmektir.” dedi. Projenin yenilikçi yönü burada bitmiyor. Akuo Energy ayrıca, Fransa'da türünün ilk örneği olacak “Yerel Kontrollü Temiz Elektrik” projesi için bağımsız bir elektrik tedarikçisi Plüm Enerji ile birlikte çalıştı.

Akuo, “Bu teklif gelecekteki müşterilerine yalnızca Fransa'da üretilen %100 yenilenebilir enerjiyi garanti ediyor. Bu nedenle ülkede değer yaratıyor” dedi. O’MEGA1 projesi üzerinde çalışmalar 2014 yılında, göle dönüştürülmüş eski bir taş ocağı sahasında başladı. Tesis şu anda resmi olarak Fransa ekoloji bakanı Elisabeth Borne ve devlet sekreteri Brune Poirson varlığında açıldı. Proje destekçilerine göre, tesisin yıllık üretimi 4.733 konutu beslemeye yetecek ve 1.096 ton karbondioksitin atmosfere salınmasını önleyecek.

 

Bu, İskoçya'daki Hywind gibi 1.500 MW'lık deniz aşırı rüzgar çiftliği ile karşılaştırıldığında 1 milyon eve kadar enerji sağlayabilecek kadar küçük. Ancak sektör, sayısız benzer projenin ışığı önümüzdeki yıllarda görebileceğini söylüyor. Bir ticaret grubu olan Walburga Hemetsberger Solar Power Europe, yüzer PV için pazar potansiyeli çok büyük, Dünya Bankası'ndan yapay rezervuar yüzeylerinin yalnızca %1'inin kullanılmasının, yüzer güneş enerjisi için küresel kapasitenin 400 GW olacağını belirtti.

Fransa'daki, yüzer güneş enerjisi potansiyelinin 20 gigawatt (GW) olduğu beliritliyor. Potansiyel olarak 1.300 sahaya yayılmıştır başlıca; eski sanayi alanları, hidroelektrik barajları ve su rezervuarları bulunmaktadır. Akuo firması dış ilişkiler sorumlusu Alexandra Sombsthay, teknolojiyi geliştirmek ve onu endüstriyel ölçekte çoğaltmak için yeterli potansiyel var olduğunu belirtti.

Avrupa'da bu konuda halihazırda birçok proje devam etmektedir. Belçika'da Flaman hükümeti, ocak ayında daha önce toplam 11,1 MW olan altı adet yüzen PV projesi açıkladı. Portekiz'de, mevcut bir hidroelektrik santralini tamamlamak için bir rezervuar üzerine yüzer güneş panelleri monte etmeyi içeren hibrithidro-güneş projesi için planlar yapılmaktadır.


Kaynak


►euractiv.com

 
Ceren  Kılıçarslan Ceren Kılıçarslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.