elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Uydular ile Saatlik Hava Kirliliği Ölçümü Yapılabilecek

NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Güney Kore ortak çalışmayla atmosferdeki hava kirliliğini saatlik olarak görüntüleyebilecek bir projeyi hayata geçirecek. Detaylar haberimizde.



A- A+
30.03.2020 tarihli yazı 8886 kez okunmuştur.
Son zamanlarda gündemimizi ve hatta hayatımızı çok yoğun bir şekilde işgal eden Covid-19 salgını, doğanın virüsü olan bizleri bir nebze de olsa doğayı kirletmekten alıkoyduğu için bu birkaç aylık kısa sürede özellikle İtalya ve Çin gibi salgından en çok etkilenen bölgelerdeki hava kirliliğinin azalmasını sağladı. Hatta dünyaca meşhur Venedik’teki Büyük Kanal’da yıllar sonra balıkların görülmesine neden oldu.
 

 

Stanford Üniversitesi'ndan Dr. Marshall Burke, korona virüsün Çin’de yol açtığı ölüm sayısının 20 katı kadar insan hayatının kurtulmasını sağladığını ileri sürdü. Bunun sebebi ise Çin’in sanayileşmiş şehirlerinde ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasından dolayı hava kirliliğinin ciddi oranda azalması ve hava kirliliğinin yol açtığı erken ölüm sayısının düşmesi. Bu durumda dahi hava kirliliğinin bizim için ne kadar önemli bir sorun olduğunu görebiliyoruz.
 

NASA, ESA ve Güney Kore Ortak Çalışması


NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Güney Kore, küresel hava kirliliğini daha önce benzeri olmayan bir ölçekte kaydetmek için uydulardan oluşan bir “sanal takımyıldızı” inşa ediyor. Böylece çok yakında bilim adamları, istenilen bölgelerdeki hava kirliliğini saatlik olarak izleyebilecekler. Fırlatılan ilk araç 18 Şubat'ta Güney Kore'nin Senkron Çevre Görüntüleme Spektrometresi(GEMS)’ydi. Bu uydu aynı zamanda okyanus yüzeyini görüntülemekle de görevlendirildi. GEMS'in Asya üzerinden yapacağı gözlemlerden ilk veriler bu yıl içinde elde edilecek.

Gaz ve petrol sahaları, sondaj platformları, kargo gemilerinin oluşturduğu ve Kuzey Amerika’nın yoğun saatlerindeki hava kirliliği izini takip etmek isteyen NASA, 2022'de fırlatacağını duyurduğu ticari iletişim uydusunun, GEMS ile neredeyse aynı özellikleri taşıdığını söyledi. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 2023'te fırlatılacak olan diğer iki araç ise halihazırda yörüngede bulunan hava kalitesi izleme uydularına katılacak. ESA, Avrupa ve Kuzey Afrika'daki günlük hava kalitesi tahminlerinin doğruluğunu artırmak için de çalışıyor. Böylece Kuzey Amerika, Avrupa, Kuzey Afrika ve Uzak Doğu gibi hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgeler, bu 3 uydu tarafından ayrı ayrı gözlemlenmiş olacak.



►İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjisini Boğan Kirlilik
 
Uydular, uzmanların azot dioksit, formaldehit ve kirli hava kütlelerini yayılmasını engellemeye yardımcı olacak veriler toplayacak. Veriler saatlik olarak ele alınacağından özellikle yoğun saatlerdeki trafik sırasında veya bir konvansiyonel elektrik santralinin artan güç taleplerini karşılamak için fazladan fosil yakıt tüketmesi gerektiği zaman aralıklı artan hava kirliliği yüksek çözünürlükte gözlemlenmiş olacak. Böylece belirli bir bölgedeki kirliliğin orada oluşup oluşmadığı veya başka bir ülkeye geçip geçmediği de anlaşılacak.

Çalışmada Yeni Olan Ne?

Şimdiye dek hava kirliliği sadece günlük periyotlarla ölçülmüş ve bu uydular, her gün aynı saatte Dünya üzerindeki aynı yerden geçecek şekilde kutupsal yörüngelere yerleştirilmişti. GEMS, Dünya'yı senkron yörüngede çevreleyen ilk hava kalitesi ölçüm uydusu olacak. Bir başka ifadeyle, bu yeni nesil ölçüm cihazları gezegenimizin aynı bölgesinin sürekli gözlemini yapabilecek.



 
NASA'nın Yer Bilimleri Bölümü'nün program yöneticisi Barry Lefer yaptığı basın toplantısında "Projeyle ilgili en heyecan verici olan şey, bu kirlilik kaynaklarını ve kirli hava hareketlerini günün farklı saatlerinde gözlemleyebilecek olmamız. Daha doğru hava kalitesi, hava kirliliği tahminleri alabileceğiz, çünkü kirlilik kaynaklarını ve bu kaynakların zaman içinde nasıl değiştiğini bileceğiz." dedi. Bu uyduların topladığı veriler, hava kalitesinin sağlık sorunları üzerindeki etkisini daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.

Kaynak
 
►theverge.com



 
Kenan Altunbaş Kenan Altunbaş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.