elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çin Yenilenebilir Enerjide Lider Olmak İstiyor

Dünyanın enerji ve teknoloji liderlerinden olan Çin bu kez de yenilenebilir enerjide öncü olma hedefinde. Bu yazımızda, Çin'in yenilenebilir enerji hedeflerini yakından inceleyeceğiz.



A- A+
08.12.2018 tarihli yazı 5363 kez okunmuştur.

Çin Neden Yenilenebilir Enerjiyi Hedef Alıyor?

2016 yılında yapılan bir çalışmaya göre, Çin'de hava kirliliğine bağlı ölümlerin çoğu fosil yakıtların kullanımına bağlı gerçekleşmektedir. Araştırmada çalışan ekip, fosil yakıtlardan kaynaklı  kirliliğin 2013 yılında 366 bin erken ölüme neden olduğunu belirtti.
 

Kirliliği azaltmak için, güneş ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına ülke genelinde bir yönelim var. Yenilenebilir enerjinin en büyük yatırımcısı olan Çin, 2017 yılında sektörde 126.6 milyar dolar amorti ederek, önceki yıla göre % 30 artış yakaladı. Süreç böyle devam ederse, yeşil enerjide süper güç haline geleceği tahmin ediliyor.
 

Yenilenebilir Enerji Çalışmaları

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'na göre, Çin, halihazırda dünyanın güneş panellerinin üçte birini ve rüzgar türbinlerinin  ise neredeyse yarısını üretmektedir. Yenilenebilir enerji teknolojisinin en büyük üreticisi ve ihracatçısı konumundadır.
 
2030 yılına kadar Çin, kendi enerji ihtiyacının % 20'sini  fosil olmayan yakıtlardan üretmeye söz veren iddialı bir enerji geçiş planı yaptı. Bunu yapmak için, 2020 yılına kadar 367 milyar dolarlık yatırım yapmayı vaat etti. Bu vaatlerini gerçekleştireceğinin göstergesi olarak yapılan yenilenebilir enerji çalışmalarına göz atalım

 

Güneş Enerjisi Projeleri

Çin'in Anhui eyaletinde 2017 yılında terkedilmiş kömür madeni üzerine Sungrow Power Supply Company tarafından şu anda dünyanın en büyük yüzen güneş enerjisi projesi inşa edilmiştir. 151 milyon dolarlık bu tesis yaklaşık 94.000 konut için 150 MW'a kadar enerji üretecek. 
 
 
Çin’de yakın zamanda faaliyete geçen Jinchang Güneş Enerjisi İstasyonu ise 85 MW gücünde ve yaklaşık 50.000 konut için güç sağlamaktadır.

 

Çin'den Eğlenceli Bir Tasarım

2017 yılında, ülkenin en büyük temiz enerji operatörlerinden biri olan Merchants New Energy Group, panda şeklinde iki dev güneş enerjisi santrali kurdu. Datong'daki bu eğlenceli bir görünüme sahip olan güneş enerjisi santrali ile 10.000 eve güç sağlanabilmekte.
 

Çin için Hasat Vakti

Çin, yeşil enerji alanında süper güç olma yolunda emin adımlar ile ilerlerken hem çevre hem de ekonomik fayda sağlayacak. Çin Ulusal Enerji Yönetimine göre, sadece 367 milyar dolarlık yatırım planı 10 milyon yeni iş yaratacak. 1,3 milyon kömür madencisinin yaşayacağı iş kaybı , Çin’in güneş sektöründe elde edeceği 2.5 milyon insan istihdamı ile telafi edilecek.
 
Ayrıca uzun vadeli planlarda hidroelektrik gücüne de önem verilmekte. Uluslararası Hidroenerji Derneği'ne göre, Çin, kurulum kapasitesini dünya toplamının %25 ‘inden daha fazla artırdı. Bu çalışmaların en güzel ve en önemli sonucu olarak da yenilenebilir enerji yatırımlarıyla, bilim insanları Çin'de ortalama yaşamın 2,4 yıl uzayabileceği öngörüyor.
 

Yazar: Elif  Kurban


Kaynak:

businessinsider.com
engineerlive.com

 
Elif Kurban Elif Kurban Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.