elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Beyin Stimülasyonu İle Psikiyatrik Bozukluklar Tedavi Edilebilecek

Derin beyin yapısı uyarılarak Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) ve depresyon durumları iyileştirilebilecek. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
04.05.2019 tarihli yazı 7123 kez okunmuştur.
Parkinson hastalığı ve epilepsi için derin beyin stimülasyonu birçok hasta üzerinde etkili olduğunu kanıtlamıştır. Ancak, bağımlılık, obsesif-kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon gibi zihinsel bozuklukları tedavi etmek için beynin elektriksel aktivitesini nerede ve nasıl etkileyebileceği belirsiz kalmıştır.
 
Minnesota Üniversitenin psikiyatri bölümünde yardımcı doçent olan Alik Widge, depresyon, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) gibi hastalıklar için  , şu anda beyin stimülasyonunun yanıt vermesi net olmadığını fakat, parkinson için kısmen işe yaradığını epilepsi için ise oldukça iyi sonuçlar verdiğini belirtti. Bu yüzden bağımlılık gibi durumlarda da uygun bir şekilde kullanıldığında tedavi sağlanabileceğini savunuyor.

Hem psikiyatrist hem de biyomedikal mühendisi olan Widge, birçok psikiyatrik hastalığın ortak bir konuya sahip olduğunu ve  bu hastalıkların semptomları olan hastaların hepsinin “takılmış” hissettiklerini söylüyor. 

 


►İlginizi Çekebilir : Beyin Kontrollü Robot
 
Örneğin, depresyonu olan insanlar olumsuz düşünme döngüsüne takılmış. OKB'li insanlar ocağın kesinlikle kapalı olduğunu veya kapının kesinlikle kilitli olduğunu biliyor, ancak kontrol etmeye devam etmeleri gerektiği düşüncesine takılmış durumdalar. Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) olan insanlar tekrar tekrar aynı travmatik deneyimi düşünerek takılıp kalıyorlar. Bağımlılığı olan insanlar, fiziksel bağımlılıkları kırıldıklarında bile, bir süre sonra aynı zararlı maddeye geri dönüyorlar. 
 
Widge, alışılmış bir döngüde takılıp kalma hissinin, ister kokain alıp ister ocağı kontrol etse de, beyindeki kortiko-striatal döngü devrelerinden geldiğine inanıyor. Bu spiral şekilli yapılar kümesi, beynin yüzeyindeki korteksi, striatum adı verilen evrimsel olarak eski, derin bir iç bölgeye bağlar. Bu devrelerin bazıları, en temel ve alışılmış tahriklerimizde rol oynar.
 
Widge, takılmış düşünceyi içeren bu devrelerin, psikiyatrik bozuklukları olan insanlarda aşırı hızlı çalıştığını ve böylece beyinlerinin nasıl geri adım atacaklarını ve diğer kararsız sistemlerin davranışı kontrol altına almalarına nasıl izin vereceğini bilemediğini savunuyor.
 
Widge ve meslektaşları ayrıca devre aşırı aktif olduğunda, prefrontal korteks gibi beynin diğer alanlarıyla senkronize olma eğiliminde olduğunu fark ettiler. Bu, beynin hedefe yönelik, alışılmadık karar vermeyi kontrol eden alanıdır. Kortiko-striatal döngü gitmeye başladığında, prefrontal korteks ile senkronize olur ve nöronların ritmik bir şekilde tetiklenmesini sağlar. Böylece neredeyse beynin alışkanlığı kontrol eden kısmı beynin karar veren kısmını hipnotize eder. 

 
 
Widge, beyindeki aşırı aktif devrenin sıkışması gerektiğini söylüyor. Bunu yapmak için, Widge ve ekibi, birini kortekse, diğeri de derin beyin hedefine bağlayan iki stimülatör implante ettiler. Cihazlar farklı frekanslarda stimülasyon ve korteks ile striatumun senkronize olmasını engelleyen bir uyumsuzluk sağladı.
 
İnvaziv beyin ameliyatını yasal olarak gerçekleştirmek şu anda zor olduğu için Widge, aynı sonucu almanın invaziv olmayan bir yolunu bulmayı umduklarını belirtti. Belki de bu, ultrason kullanarak veya geçici olarak elektrik alanlarına müdahale edilerek elde edilebileceğini ve hatta belki de transkraniyal manyetik stimülasyona daha duyarlı hale getirmek için beynin derinliklerine duyarlı bir malzeme enjekte etmenin bir yolu olduğunu düşünmekteler.
 
Beyni kontrol etmenin bir yolu olarak değil, karar verme konusunda daha istemli, rasyonel kontrol sağlayan bölgeyi daha fazla tetikleyerek tedavinin yardımcı bir şekilde çalışması beklenmekte.


 



Kaynak:

►spectrum.ieee.org
Elif Kurban Elif Kurban Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.