GPS’e Yeni Rakip! Beidou Navigasyon Sistemi
Çin, uzun süredir GPS'e rakip olacak bir sistem üzerinde çalışmaktaydı. Çin’in güneybatısında Beidou Navigasyon Sisteminin son uydusu fırlatıldı. Detaylar haberimizde.
30.06.2020 tarihli yazı 11800 kez okunmuştur.
Beidou, ABD Küresel Konumlandırma Sistemi’ne (GPS) yakında rakip olacak. Çin’in GPS’i örnek almayı planladığı Beidou Navigasyon Sistemi’ni oluşturan 55 uydunun sonuncusu fırlatıldı ve ülkenin uzaydaki gücünün artmasında çok önemli bir adım atıldı. Fırlatma işlemi, bir Long March 3B roketinde 23 Haziran günü Çin’in güneybatısındaki uydu fırlatma üssünden başladı. Yaklaşık yarım saat sonra uydu yörüngeye yerleştirildi ve enerjisini sağlamak için güneş panellerini açtı.
Uzay’dan Dünya’yı Haritalama
Haziran ayının ortalarında olması planlanan fırlatma işlemi, bazı teknik aksaklıklar nedeniyle bir hafta gecikmişti. Amerika’nın GPS ve Avrupa’nın Galileo sistemlerine rakip olacak olan Beidou Navigasyon Sistemi’nin üçüncü nesli, son derece hassas küresel kapsama alanı sunmayı vaat ediyor.
Global Times tarafından paylaşılan bilgilere göre Beidou’nun üçüncü nesil navigasyon sistemi, ikinci nesil navigasyon sistemine kıyasla daha yüksek bant genişliği sunarak gelişmiş bir iletişim kapasitesi sağlıyor. Ayıca navigasyon ve zamanlama hassasiyetini arttırmak için atom saatleri kullanılıyor.
► interestingengineering
► theguardian
Yazar: Kaan Şensoy
Global Times tarafından paylaşılan bilgilere göre Beidou’nun üçüncü nesil navigasyon sistemi, ikinci nesil navigasyon sistemine kıyasla daha yüksek bant genişliği sunarak gelişmiş bir iletişim kapasitesi sağlıyor. Ayıca navigasyon ve zamanlama hassasiyetini arttırmak için atom saatleri kullanılıyor.
► İlginizi Çekebilir: SpaceX'in Yeni Roketi
Beidou sisteminin 55. Uydunun fırlatılması, Çin’in küresel kapsama alanı sağlama çalışmalarının tamamen başarılı olduğunu gösteriyor. Sistemin baş tasarımcısı Yang Changfeng devlet yayıncısı CCTV’ye verdiği demeçte:
“Bu, aynı zamanda uzay alanında büyük bir ulus olmaktan gerçek bir uzay gücü olmaya doğru ilerlediğimizi de gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
Çin hükümetinin yüksek teknoloji kapasitesini geliştirmek amacıyla büyük ekonomik kaynaklar sağlamış olması, Çin’in uzay programının son yirmi yılda hızla gelişmesini sağladı. Programın gelecekteki planları içerisinde ise, tamamen işlevli bir kalıcı uzay istasyonu ve Ay’a olası bir mürettebat uçuşu bulunuyor.
Kaynak:
► theguardian
Yazar: Kaan Şensoy
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.