Uluslararası Uzay İstasyonu Rusya Olmadan Yörüngede Kalabilir mi?
Tüm dünyayı her gün yüzlerce kez dolanan ve sadece 400 km tepemizde olan bu istasyon, en önemli itme modülüne sahip olan Rusya’nın kontrolünde mi? Rusya motor desteğini iptal edebilir mi? Eğer iptal ederse etkisi ne olur? Detaylar haberimizde.
04.03.2022 tarihli yazı 3308 kez okunmuştur.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat 2022 Perşembe günü ordusuna Ukrayna'yı işgal etme emri vermesinden saatler sonra, Rusya'nın uzay programı şefi Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) gökten düşebileceğini ima eden bir tweet paylaştı. Bir anda tüm gözler savaşın gölgesindeki bu konuya döndü. Medyada çok gündeme gelmese de konuyla ilgili uluslar arası haber ajanslarında bu gelişme önemle takip edilmektedir. Bahsedilen tweet’te ABD ve onun NATO müttefikleri tarafından Rusya'ya uygulanan yeni yaptırımlar nedeniyle gerçekleşebileceğini ifade etmektedir.
►İlginizi Çekebilir: Uydu Navigasyon Sistemleri ve Uygulamaları
"Bizimle işbirliğini engellerseniz, Uluslararası Uzay İstasyonunu kontrolsüz bir yörüngeden çıkıp Amerika Birleşik Devletleri'ne veya Avrupa'ya düşmesini kim engelleyecek?"
Kulağa biraz bilim kurgu gibi gelse de imkansız değil. ISS, düşük Dünya yörüngesinde alçakta yer almakta ve geleneksel bir roket ile erişilebilecek bir mesafededir. Bir nesne yörüngede ne kadar yavaş giderse, merkez kaç kuvvetinden dolayı mevcut yörüngesinin merkezine doğru yani dünyanın plazmasına doğru yaklaşır. Bu nedenle, Rusya'nın itme modül aracı genellikle ISS'yi irtifasını korumak için periyodik olarak yeniden güçlendirmek için kullanılmakta ve her döngüde onu koruma görevini üstlenmektedir. Bu süreç iptal edilirse, ISS'nin kendisini havada tutmak için başka bir yola ihtiyaç duyması ve bunun en kısa sürede çözüm üretilecek önemli bir konu olduğu da belirtilmelidir.
►İlginizi Çekebilir: 3D Baskının Uzay Teknolojilerindeki Geleceği
ISS, yörüngede kalabilmek için saatte yaklaşık 28.000 km/sa hızla, her 90 dakikada bir gezegeni çevrelemektedir. Bu kadar yüksek olmasına rağmen, uzay çöpleri ISS'nin yüzeylerine çarparak her darbede onu yavaşlatmaktadır.
Bunlar ele alındığında, bu parçacıklar istasyonun hız kaybetmesine neden oluyor, bu da yörüngesinin bozulmasına neden olmaktadır. Rus yapımı bir kargo gemisi olan Progress MS-19 adlı Rus kargo gemisi, ISS'yi yerinde tutmak için yeniden canlandırma manevraları yapabilme özelliğine sahiptir. Bu sistem devre dışı bırakılırsa yada ISS ile yolları ayrılırsa istasyonun manevra kabiliyetini azaltabilir. Aksi halde Hindistan ve Çin gibi yüzölçümü geniş ülkelere 551 tonluk bir yapının düşme olasılığı bulunabilmektedir. Bu ihtimal bile Rusya-Ukrayna savaşının önemli parametrelerini ve aslında her ülkenin birbirine ekonomik ilişkiler dışında her türlü bağla bağlı olduğu gerçeğini bizlere tekrar hatırlatmaktadır.
►İlginizi Çekebilir: Hubble Teleskopu Nasıl Çalışır?
Ancak, bu gerekli olmayacak. ABD'nin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlarına rağmen, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NASA, ABD ile Rusya arasındaki uzayda işbirliğinin engellenmeden devam edeceğini söyledi.
Sonuç olarak Rusya, NASA ve ESA gibi diğer uzay ajansları ile sivil ortaklığını koparmak için sert planlar açıklamadığı sürece, ISS'deki bilimsel ve ticari olarak finanse edilen misyonlar devam edecek. Rusya'nın savaş zamanı politikalarına önemli ölçüde geçiş yapması söz konusu olduğunda, boş tehditler söz konusu olduğunda uzay keşfinin bile masadan kalkmadığı inkar edilemez bir gerçek olarak her zaman karşımıza çıkacaktır.
Kaynak:
► interestingengineering.com/iss-nasa-without-russia
► wikipedia.org/wiki/Uluslar arası_Uzay_İstasyonu
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.