elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

3D Baskının Uzay Teknolojilerindeki Geleceği

3D baskılar; kolay imal edilmesi, bilgisayar üzerinde isteğe göre tasarlanabilmesi, tıptan mühendisliğe, mühendislikten sanata kadar birçok alanda kolay bir şekilde uygulanabilmesi ve aynı zamanda da çevre dostu bir uygulama olması gibi özelliklerinden dolayı yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bu yazımızda 3D baskının uzay teknolojilerinde nasıl kullanıldığını anlatacağız.



A- A+
08.04.2017 tarihli yazı 8675 kez okunmuştur.
Made In Space'in ilk 3D yazıcısı, Kasım 2014'te Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS-International Space Station) kurulmasına rağmen dünyanın birçok sıradan yerinde etkisi hissedilmedi.
 
California'daki NASA Ames Araştırma Merkezi'ndeki yeni bir kuruluş, ISS'ye ikinci bir 3D yazıcı kurdu. Katkılı Üretim Tesisi (AMF-Additive Manufacturing Facility), aynı zamanda uzaydaki ilk ticari 3D yazıcı olma özelliğinde. 2016'da ISS'ye getirilen AMF, uzaya Enterprise Yayıncılık gibi eğitim programları için, uzaydaki ilk 3D baskılı reklam ve projeler de dahil olmak üzere ticari müşterilere ürünler de basabiliyor.


 
Uzaya 3D baskı sadece bir yenilik olarak değil, aynı zamanda insanlığın kozmosun her tarafında çoğalmasını sağlayan bir teknoloji olması anlamına geliyor. Artık, 3D teknolojilerinde parası az olan müşteriler de ISS'de plastik nesneler basabilir.
 
Made In Space’in başkanı Andrew Rusha göre yeni projelerde; küçük bir uydu içerisinde mikrogravitede organik madde baskısı, uzayda uydular inşa edebilen bir robot ve ilk ticari reklam için ortaklığı geliştirmek de var.

 

AMF

Andrew Rush’a göre AMF platformu, termoplastik filamenti eritmek ve bir alt tabakayla kaynaştırmak için birikim modelleme (FDM-Fused Deposition Modeling) yöntemini kullanmaktadır. Makine, Made In Space tarafından Dünya'dan kontrol edilebilecek ve ISS sakinlerinin kendisiyle etkileşime girmesi için gereken süreyi minimum düzeye indirecek şekilde tasarlandı.
 

 
► İlginizi Çekebilir: 3D Baskıda Alternatif Filamentler

Rush, "Yazıcıyı, astronot zamanı çok değerli ve kısıtlı olduğu için, gerçekten çok kolay olacak şekilde tasarladık. Böylece, üretim sürecinde harcadıkları zamanı en aza indirgiyor ve kullanımda harcadıkları zamanı en üst düzeye çıkarıyoruz "dedi.
 
Ayrıca Uzay istasyonunda oluşan bazı fiziksel zorluklara rağmen, uzayda 3D baskı dünyada görülmeyen avantajlara da sahip. Örneğin, destek yapılarına ihtiyaç yok. Konu hakkında Rush, “Kendi ağırlığını destekleyemeyen yapıları 3D bastırabilir" diye aktarıyor.

 

3D Baskı Elektroniklerinden Mikrogravite Dokuya

 
Ocak 2017'nin sonunda, Made In Space bugüne  kadarki en heyecan verici parabolik uçuşların neler olabileceğini bildirdi. Oldukça sıkı tedbirlerin alındığı deneylerde, Made In Space, Houston'daki Johnson Space Center'daki Uçuş Fırsatları Programına geçti ve keskin bir yükseliş neticesinde hedefine ulaştı. Made in Space, 200 uçuş boyunca yaklaşık bir saatlik mikrogravitede sayısal ışık işleme (DLP), metal döküm, malzeme işlemleri, elektronik 3D baskı ve biyoprint gibi birçok önemli deneyi gerçekleştirdi. Her deney, yerinde imalatın geleceğine ilişkin potansiyel bilgiler verdi.

 

Uzay İstasyonları Oluşturma

Biyolojik yaşam destek sistemleri ile yıldızlara geçmeye başlamadan önce insanlık, dünya yörüngesindeki varlığını yeni bir uzay istasyonu inşa ederek genişletebilir. Axiom Space ise dünyanın ilk ticari uzay istasyonunu inşa ederek bunu yapmak istiyor.
 
ISS'nin emekliliğinin öncesinde Axiom, 2020'de uzay istasyonunda kurulacak bir modül geliştirmeyi planlıyor. Bu, 2024 ile 2028 yılları arasında emekli olmaya hazırlanan ISS’den daha başarılı olmak için eksiksiz bir istasyonu inşa etmenin temelini oluşturuyor.  Axiom ekibinin deneyimi göz önüne alındığında, amaç gerçekçi olabilir.
 

Şirketin başında bulunan Michael Suffredini, 10 yıl boyunca NASA Uzay İstasyonu Program Ofisi müdürü olarak görev yaptı ve burada 460 metrik ton ISS'nin oluşturulması, başlatılması ve çalıştırılmasından sorumluydu. 
 
Axiom'un uyku, tuvalet, mutfak, depolama alanlarından oluşan ilk modülü piyasaya çıktığında, Made In Space de gezintiye çıkacak. Çünkü Made in Space'in işlemlerinin çoğunun mikrogravite ortamı gerektirmesi nedeniyle şirket, Axiom modülünün kiracısı olarak çok sayıda fırsata sahip olacak. Açık bir örnek olarak ise modülde bir AMF kullanılmakta ancak Rush, şirketin Axiom Uzay istasyonundan da optik fiberler üretebileceğini açıkladı ve sözlerine tıbbi ürünler, fiber lazerler ve diğer yakın kızılötesi uygulamalarda (Made In Space) kullanılan ZBLAN fiber optikteki yerçekiminin neden olduğu kusurları ortadan kaldırmak için malzemeyi yeryüzünde kullanılmadan önce uzayda imal etmeyi umuyoruz diye devam etti.

 

Uzayın Yeni Geleceği

Şuanda ortaya koyulan bu çabalar, yeryüzüne malzeme göndermek için dünya roketlerinin yükünü boşa harcıyor. Bu nedenle de insanlığın, alanın kendisinde yaşamaya ve çalışmaya odaklanmasını düşünmeye zorluyor. Dünya'nın ve yıldızlarımızın sömürgeleştirilmesi arasında gelişen bir ekonomi kurduğumuzda, yapacağımız çalışmalar bu yönüyle daha da basitleşecektir.
 

 

Made in Space, zaten alana dayalı gayretler için ticari talebi artırıyor. ISS'deki ilk ticari 3D yazıcı ile sıradan insanların erişimi her zamankinden daha kolay hale geldi. Örneğin, Enterprise In Space, üniversitedeki öğrencilerin ve lisansüstü öğrencilerinin 3D ile ISS'de bir proje basmasına izin verecek olan The Print Future yarışmasını başlattı.
 
Rush son olarak şunları belirtti: "Şirket olarak uzun vadeli vizyonumuz,  insanların bu tür alanları kolonileştirmesine yardımcı olacak araçları yaratmaktır. SpaceX, gezegensel seyahat sağlamak için benzer bir vizyona sahip ve bununla, yıldızlara vagon trenleri gibi hizmet edecek gerçekten uygun füzeler üretmek için uğraşıyor. İnsanlara uzayda yaşamak ve çalışmak için gerekli imalat teknolojilerini yapmak istiyoruz."
 
Kaynak:

► engineering.com
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.