elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Plastik Atıklardan Petrol Üreten Makine

Plastikler,dünyanın her yerinde, pek çok alanda kullanılmaktadır. Doğada uzun yıllar çözülmeyen plastik atıklar, çevreyi tahrip etmektedir. Plastik atıklar, deniz ve okyanus canlılarının ölümüne sebep olabilmektedir. Plastik atıkları dönüştürerek, yeniden yakıt/petrol üreten bir icat Japon mucit Akinori Ito’dan geldi.



A- A+
05.03.2017 tarihli yazı 20393 kez okunmuştur.
Japon mucit Akinori Ito, plastik torbaları yakıt haline getiren bir ev aleti üretti. Yakıt, ısı üretimi gibi birbirinden farklı uygulamalar için kullanılabiliyor.

Dünya sayımına göre, dünyada her yıl 100 milyon ton plastik kullanılmakta ve bu plastiklerin %10’u okyanuslara karışmaktadır. Plastik nesneler, okyanuslarda küçük parçalara ayrılıyor ve bu küçük parçalar; balıklar, kaplumbağalar, balinalar, foklar, denizaslanları, deniz kuşları gibi pek çok canlı tarafından yeniliyor. Deniz hayvanları, bağırsaklarında takılı kalan plastikleri sindiremiyor ve plastik maddeler onların yavaş ve acı verici şekilde ölümüne sebep oluyor. Bu nedenle, plastik atıklardan yakıt üretimi, doğanın korunması için oldukça önem taşımaktadır.



İlginizi Çekebilir: Çin Uzaya Ham Petrol Gönderiyor
 

Plastiğin Geleceği

Ito, plastik poşetler gibi her türlü plastik aracın petrolden üretildiği için, bu araçların yeniden petrole dönüştürülebileceğini söylüyor. Üretilen ham petrol, jeneratörleri ve bazı sobaları ısıtmak için kullanılabilir. Hatta rafine edildiğinde benzin olarak da kullanılabilir. Bir araba, tekne veya bir motosiklet için yakıt olabilir. Bir kilogram plastikten yaklaşık bir litre yağ üretilebilir. Dönüştürme işlemi kWh elektrik gerektirir, bu da yaklaşık 20 sent değerindedir.

Plastiği petrole dönüştürme işlemi karbondioksit kirliliğini azaltmaktadır. Plastik atıklar yandığı zaman CO2 salınımı yaratmaktadır. Bu geri dönüşüm biçimi, plastik maddelerin işlenmesinde bir devrim niteliği taşıyor ve plastik yakıt potansiyelinin, farkındalığını arttırıyor. Sistem, tüketiciler arasında bağımsız enerji üretimi yaratmak için evlerde kullanmak üzere üretilmiştir. Bu buluş ile dünyada daha fazla yakıt üretimi sağlanacaktır.

 

Makine Nasıl Çalışıyor?

Makine, yüksek sıcaklıklarda bir bileşiğin daha küçük ve daha basit bir bileşiğe dönüştürülmesi olan yüksek etkili pirolizi kullanmaktadır. Polietilen, polistiren ve polipropilen gibi farklı plastikleri işleyebilir fakat pet şişeleri işleyemiyor. İşlem plastik malzemenin ısıtılması ile başlar ve daha sonra basınçlı oksijensiz fırın içine beslenir. Plastik 427 °C’de (800 F) ısıtılarak plastik sıvı haline dönüşür. Makine, daha sonra sıvıyı gaz haline dönüştürür. Üretilen gaz sıkışır ve soğumasına izin verilir. Buharlar soğuyunca yoğunlaşır ve ham petrole dönüşür.
 

Makine tarafından oluşturulan ham petrol; benzin, dizel, gaz yağı ve ağır yağ karışımıdır. Makine; polietilen, polistiren ve polipropilen gibi uygun malzemelerle beslendiğinde herhangi bir toksik madde üretmez. Makine bu dönüşüm işlemini gerçekleştirirken az miktarda da olsa atık kalıntısı üretmektedir.
 

Ürünü Satın Alma

Makine Ito Blest Corporation tarafından satılıyor ve ürün yaklaşık olarak 10.000 dolar gibi bir fiyata sahip. Ito, sistemin henüz popüler olmadığını ve sistem yaygın hale geldikten sonra fiyatını düşüreceğini umuyor.


Kaynak:


interestingengineering
Irmak Telatar Irmak Telatar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.