elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Fosil Yakıt Bazlı Kimyasallardan Vazgeçiliyor

Biyobozunur plastikler, plastik torbalara ve diğer tek kullanımlık plastik parçalara karşı yapılan düzenlemelerden ve yasaklardan dolayı çok hızlı gelişen bir endüstri. Çevrede plastik atık ile ilgili endişelerin artması, biyolojik olarak parçalanabilir plastiklere (biyobozunur plastik) olan talebin artmasına neden oluyor.



A- A+
06.08.2018 tarihli yazı 8195 kez okunmuştur.
IHS Markit’in yeni bir analizi, biyobozunur plastiğin mevcut pazar değerinin 2018'de 1.1 milyar doları aştığını ve 2023 yılına kadar 1.7 milyar dolara ulaşabileceğini bildirdi. Bu plastikler, endüstriyel alanda veya belediye kompost tesislerinde karbondioksitle ve suyla mikrobiyal ayrışmaya uğrayan biyo-bazlı veya fosil yakıt bazlı kimyasal bileşimlerdir. Bu polimerlerin birkaçı ise toprak, tatlı su veya tuzlu su içinde ayrıştırma kapasitesine sahiptir.
 


►İlginizi Çekebilir: Kendi Kendini Onaran Plastik
 
Plastiklerden iki alanda dalgalanmalar sürmektedir. Bunlardan ilki, gıda ambalajıdır. Gıda ambalajı, tek kullanımlık sofra takımları (bardaklar, tabaklar ve çatal bıçak takımları) ve poşet sektörü, en büyük son kullanımlı segmenttir ve biyolojik olarak parçalanabilir polimer tüketiminin en önemli kaynağıdır. Biyolojik olarak parçalanabilen polimerler için en önemli ikinci kullanım alanı ise kompost torbalarıdır.
 

IHS Markit’teki özel kimyasallar araştırmasının yönetmeni ve aynı zamanda raporun başyazarı  Marifaith Hackett,  ‘Büyük ölçüde nişasta bazlı bileşikler veya polilaktik asit (PLA) bazlı malzemeler olan biyolojik olarak parçalanabilen plastikler, petrol bazlı plastikler ile daha rekabetçi bir hale geldi ve özellikle de çevre düzenlemelerinin olduğu Batı Avrupa ülkelerinde talep önemli ölçüde artıyor.’ dedi ve bu biyolojik olarak parçalanabilen polimerlere olan talebin, polietilen gibi geleneksel plastiklere yönelik talep ile karşılaştırıldığında düşüş olduğunu da belirtti.

Biyolojik olarak parçalanabilen polimer endüstrisi; katı atık imha modellerinden, mevcut ve potansiyel mevzuattan ve davranışlarından etkilenir. Bu çevresel faktörlerin biyobozunur polimer endüstrisi üzerindeki etkileri, dünyanın her bölgesinde farklıdır.

 

Batı Avrupa’da Biyobozunur Plastik

Sürdürülebilir plastik çözümlerin tüketici bilinci, sera gazı emisyonlarının azaltılması, devletin ilgisi ve fosil yakıtın bağımsızlığını ortadan kaldırma yönünde yapılan uygulamalar biyolojik olarak parçalanabilen plastik pazarlarının büyümesine katkıda bulunuyor. Birden fazla ev ve iş ürünü şu anda biyolojik olarak parçalanabilir plastikler kullanılarak üretiliyor. Örneğin; nişasta bazlı gevşek dolum ambalajı, malç filmleri ve diğer tarımsal uygulamalar, bardak ve karton için kağıt kaplamalar, tekstil ve dokuma olmayan kumaşlar, sütür ve implant gibi emilebilir tıbbi cihazlar, petrol ve gaz saha operasyonları için delme araçları, 3 boyutlu baskı filamanı.

Batı Avrupa, tek kullanımlık plastikler için dünyanın en sıkı ve gittikçe sıkılaşan düzenlemeleri ile, bu özel biyolojik olarak parçalanabilir polimerler için 2018'deki küresel pazar değerinin %55'ine sahip ve bunu %25 ile Asya ve Avustralya / Yeni Zelanda, ardından %19 ile Kuzey Amerika takip etmektedir.

Hackett, Avrupa'da daha fazla mevzuatın gelmesinin muhtemel olduğunu, bu gerçekleşirse bu sektörde büyük değişiklikler görebileceğimizi ve geleneksel plastik ürünlerinin üreticilerinden geri çekilebileceğini, belirtti.

Batı Avrupa'nın biyolojik olarak parçalanabilen plastiklerde, çöp konteyneri ücretleri ile çöplük vergilerinin bir araya getirilmesiyle hesaplanan çöp depolama maliyetleri, Orta ve Doğu Avrupa ve Kuzey Amerika'dakilerden önemli ölçüde daha yüksektir. İtalya ve Fransa, plastik torba yasakları, geri kazanım ve geri dönüşüm hedefleriyle birlikte ambalaj atık direktifleri ve çöp depolama alanından kaçınmaya çalışan diğer atık toplama yasalarına sahipler.
 
Hackett, ‘Biyolojik olarak bozunabilir polimerlerin özellikleri ve işlenebilirliği geliştirilmiş, bu malzemelerin daha geniş bir uygulama yelpazesinde kullanılmasına izin verilmiş, ancak mevzuat bu plastikler için en önemli talep sürücüsüydü.’ dedi.
 

Biyobozunur Plastik Talepte Değişenler

2018'de, bu polimerlere yönelik küresel talep 360.000 mt'dur, ancak biyolojik olarak parçalanabilir polimerlerin toplam tüketiminin 2023 yılına kadar neredeyse 550.000 mt'a yükselmesi beklenmektedir. Bu, 5 yıllık dönem için ortalama % 9'luk bir büyüme oranını temsil edecektir. 2018 ila 2023 arasındaki hacim artışı % 50'den fazladır.

Hackett, ayrıca biyolojik olarak parçalanabilen polimer kullanımının bazı yerlerde daha yavaş büyüdüğünü veya durgunlaştığını ve çevresel konulara ilişkin artan tüketici bilincinin biyobozunur plastik pazarını kesinlikle artırabileceğini belirtti. Ayrıca, ‘Bu biyolojik olarak çözünebilir polimerlerin faydalarını gerçekten yakalamak için, bunların kullanımını desteklemek için toplama ve kompostlama altyapısına sahip olmanız gerekir. Çok az sayıda büyük şehir veya belediye şu anda gerekli altyapıya sahip.’ dedi.

Biyolojik olarak bozunabilir polimerler ve bunların gerçek ayrışma potansiyeli arasında önemli bir ayrım yapılmalıdır. Biyolojik olarak parçalanabilen polimerler, sadece ev kompost yığınlarından daha yüksek sıcaklıklarda çalışan özel endüstriyel kompost tesislerinde üretilebilirler.

Hackett, ‘Biyolojik olarak parçalanabilen veya kompostlaştırılabilen polimerler, atıkların düzenli depolama alanlarından uzaklaştırılmasında rol oynayabilir. Örneğin, tek servisli kahve makineleri için biyobozunabilir kapsüller kullanılması kapsüllerin bertaraf edilmesini basitleştirir; kompostlaştırılmış çöp poşetleri kokuları kontrol edebilir, karışıklığı en aza indirebilir, zararlıları yok edebilir ve aksi takdirde konut kompostlama programlarıyla ilişkili 'yuck' faktörünü azaltabilir.’ dedi. Kitlesel ilerlemenin ve biyobozunabilir ya da birleştirilebilir plastiklerin benimsenmesinin kilit noktası, tüketici davranışlarıdır.



Kaynak:

cleantechnica.com
 
Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.