Çernobil’e Güneş Santrali Kurulacak
Çernobil’de meydana gelen nükleer reaktör kazasının etkileri günümüzde sürmeye devam ediyor. Bölgenin kaza sonucu insan yaşamı yönünden elverişsiz hale gelmesi sonucunda farklı girişimler üzerinde duruluyor. Kaza bölgesine güneş enerjisi santrali kurularak, Çernobil'in değerlendirilmesi amaçlanıyor.
03.08.2016 tarihli yazı 7289 kez okunmuştur.
1986 yılında Ukrayna’nın Çernobil kentinde gerçekleşen nükleer reaktör kazası sonucu bölge, insan yaşamı için elverişsiz hale gelmişti. Hatta sadece Çernobil ile sınırlı kalmayan bu kazanın etkileri tüm dünyaya yayılmıştır. Kaza sonucu ortaya çıkan radyasyon, tirioid kanseri gibi (çöken radyo iyodinden kaynaklı) sağlık sorunlarına neden olmuştur. Bu kazanın etkileri günümüzde halen ortadan kaldırılmamıştır. Ukrayna hükümeti, kaza sonucunda insan yaşamı için uygun olmayan ve boş kalan Çernobil bölgesine güneş santrali kurulması için çalışmalarını başlattı.
Ukrayna hükümeti, bu planlama için ABD ve Kanada’dan yatırım şirketleriyle görüşüldüğünü ve yapılması planlanan santralin kurulu gücünün 1 GW olacağını duyurdu. Kaza sonucu kullanım dışına çıkan Çernobil Nükleer Santrali ise 4 GW gücündeydi. Yani Çernobil’de eski nükler santralin kurulu gücünün 4’te 1’i kadar yenilenebilir enerji ile üretim yapılabilecek. Ancak santralin yapımının önünde şimdilik birçok engel bulunuyor.
Bölgeye güneş enerjisi santralinin kurulumasının önündeki en önemli engel olarak nükleer sızıntının halen devam ediyor olması gösteriliyor. Yatırımcılar tarafından bakıldığında, radyoaktif sızıntı nedeniyle özel bir çalışma gerektirecek projenin maliyeti standart güneş santrallerine kıyasla çok daha yüksek değerde olacaktır. Radyoaktif sızıntı ayrıca santraldeki elektronik ekipmanlara etki ederek proseste olumsuz sonuçlara neden olabilir. Fukuşima’ya sızıntıyı önlemesi için gönderilen özel robotların çalışamaz hale geldiği düşünülüdüğünde, bu ihtimal yatırımcılar tarafından büyük sorun teşkil ediyor.
Sizlerin bu planlama hakkındaki görüşü nedir? "Nükleer mi? Yenilenebilir enerji mi?" Yorumlarınızı bekliyoruz!
Kaynak:
►Sciencealert
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.