elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Danfoss VLT AQUA Deragging ile Önleyici Temizlik

Danfoss su ve enerji tasarrufuna yönelik çözümleri ile su dağıtım sistemini koruyor ve tedarik sorunlarının önüne geçiyor. VLT AQUA’da bulunan Deragging yazılımı proaktif temizlik ile arıza oluşmadan temizlik sağlıyor.



A- A+
07.04.2023 tarihli yazı 3112 kez okunmuştur.
Evler ve sanayiden gelen atık su, şebeke filtreleri için sorun olabilecek parçacıklar ve lifler içerebilmektedir. Atık su pervane kanatlarında biriken bu parçacıklar, pompa veriminin düşmesine ve pompaların aşırı aşınmasına neden olmaktadır. Pompalardaki bakım sürelerinin uzun ve buradaki maliyetlerin çok yüksek olması tedarikte sıkıntı yaşanmasına ve üretimin aksamasına neden olmaktadır.

Yeni nesil VLT AQUA Sürücü gerçekçi bir şekilde geleneksel sürücü çözümleriyle karşılaştırıldığında, bu sürücülere yapılan yatırımlarla yüzde 10-30 arasında bir maliyet tasarrufu olanağı sunmaktadır.



 


Danfoss'un yenilikçi yaklaşımı ile sunduğu entegre sistem, bu sorunu hem donanım hem yazılım ile çözüyor. Danfoss’un 'Deragging' yazılımı VLT AQUA sürücüsünde standart olarak yer alıyor. Bu özellik, akışa göre motor şaftı güç tüketimini sürekli izleyerek pompanın verimliliğini optimize ediyor ve sistem tasarımının güç tüketiminden bir sapma kaydedildiğinde ters dönen bir temizleme döngüsüyle tepki veriyor. Danfoss’un sunduğu en önemli özellikler arasında reaktif temizliğe ek olarak önleyici nitelikte olan proaktif temizlik yer alıyor.

Danfoss VLT Aqua ile 'Deragging' özelliğini kullanarak proaktif temizlik yapılabilmektedir. Basit devreye alma sırasında, kullanıcı sistemin ne zaman tepki vermesi gerektiğini belirleyebilir. Start komutunda dijital bir giriş üzerinden zamanlayıcı tabanlı (örneğin her sabah saat 8.00'de) seri iletişim yoluyla veya bir dizi mantık kuralı ile komut verilebilmektedir. Aynı şekilde stop komutu da verilerek tüm çalışma kontrol altında tutulabilmektedir. Tüm parametreler birlikte gruplandığı için kolay programlama imkanı bulunmaktadır.

 
VLT® AQUA Drive'ın en yaygın su ve pompa özelliklerine hızlı erişim
 

Reaktif temizlik ise çalışma sırasında, pompa sürücüden normalde olması gerekenden daha fazla enerji aldığında bir temizleme döngüsünün başlamasını sağlamaktadır. Aslında bu durumda pompa zaten tıkanmaya başlamış olup, önleyici değil sorun giderici çözüm sağlanmaktadır. Proaktif temizliği benimseyerek tıkanmayı engellemeliyiz. Danfoss VLT® AQUA Drive'da reaktif ve proaktif temizlik birleştirilebilir. Danfoss, proaktif temizliğin kullanıcı tarafından programlanmasını ve proaktif temizlik döngüleri arasında gerektiğinde otomatik reaktif temizliğin yapılmasını önermektedir.

 

Danfoss 'Deragging' Temizleme Yöntemi

Çark, pompa ters yönde hızlı bir şekilde çalıştırılarak temizlenir. Kullanıcı, sürücünün pervaneyi kaç kez, hangi hızda ve ne kadar süreyle geri döndürmesi gerektiğini tanımlayabilir. Sürücü ekranı, 'Deragging' fonksiyonunun durumunu takip etmemize olanak sağlar ve kullanıcı dostu bir şekilde gösterir.


Deragging ile yaşanan güç artışı
 

Modern sürücü teknolojisi, enerji tasarrufu özellikleri sayesinde yalnızca kullanım ömrü (çalışma) maliyetlerini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda özel yazılım özellikleri sayesinde artık düzensizlik gibi günlük sorunların üstesinden gelebilir. Bu, pompa motorlarını korumak için gerekli olabilecek ek donanım ihtiyacını ortadan kaldırır, yorucu ve maliyetli bakım prosedürünün sıklığını önemli ölçüde azaltır.


Deragging'in hıza olan etkisi
 

Ancak burada en kritik noktalardan biri de her pompanın ters yönde çalıştırılamayacağıdır. Operatör, bu tür bir kontrol belirlemeden önce her zaman pompa üreticisine danışmalıdır. Tıkanma, özellikle atık su pompalarında sık görülen bir sorundur. VLT® AQUA Sürücüsünün 'Deragging' özelliği, etkili koruma ve maksimum çalışma süresi sağlar.
 

Dreagging Özellikleri

► Harici ekipman gerektirmez
► Önleyici tedbir olarak kullanılabilir
► Yapılandırması kolaydır
► Arıza süresini azaltır
► Kullanım ömrünü uzatır
► Pompa tıkanıklıkları kaynaklı bakım ve onarımı minimuma indirir
► Ekstra programlamaya (SLC) ihtiyaç duymaz 
► Enerji tasarrufu sağlar




Kaynak:


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar