elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yüzen Nükleer Santral Limana Ulaştı

Dünyanın ilk yüzen nükleer enerji santrali olan Akademik Lomonosov, Kuzey Kutbu'ndaki Murmansk limanından ülkenin uzak doğusuna olan hareketini tamamladı. Ancak çevreciler yüzen nükleer santralin sonuçlarından korkuyor. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
20.09.2019 tarihli yazı 6681 kez okunmuştur.
Rosatom nükleer ajansı, Rusya'nın cumartesi günü dünyanın ilk yüzen nükleer enerji santralinin 5.000 kilometrelik (3.100 mil) transferini tamamladığını söyledi. Ayrıca nükleer santralin, Chukotka'nın özerk semtindeki Pevek'e ulaştığını ve yerel elektrik şebekesine bağlı olarak yıl sonuna kadar çalışmaya başlayacağını belirtti. Dünyanın en kuzeyindeki nükleer enerji santrali, yanıcı nükleer yakıtla yüklendikten sonra 23 Ağustos'ta Rusya'nın kuzeyindeki Murmansk'tan ayrıldı. Uzak toplulukların enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanan 21 tonluk, 144 metre (470 fit) uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki platform, bir gemi debriyajı ile Pevek'e çekildi. İstasyonda, nükleer enerji kullanan buz kırıcıların gücüne paralel olarak, 1000 MW kapasiteye sahip yeni nesil nükleer santrallerden daha fazla olan iki tane 35 MW’lık reaktör bulunuyor.
 

 

Akademik Lomonosov, yaklaşık 100.000 kişiye enerji sağlayacak ve aynı zamanda Rusya, doğu ucunda bulunan Alaska'ya birkaç kilometre uzaklıktaki mineral zengini bir bölgede doğal kaynakların çıkarılmasını geliştirdiği için petrol platformları üretecek. Rosatom Başkanı Alexei Likhachev yaptığı açıklamada, Arctic'te sürdürülebilir kalkınmaya yönelik küçük bir adım olsa da şebeke dışında bulunan bölgelerin dekarbonizasyonuna ve küçük modüler nükleer santrallerin küresel gelişiminde bir dönüm noktasına doğru dev bir adım olduğunu belirtti.

Bununla birlikte Greenpeace Rusya liderliğindeki çevreci gruplar, fırtına veya kaza durumunda kırılgan bir ekosistem gibi ciddi sonuçları olacağı uyarısını uzun süredir dile getirmekteler. Greenpeace, nükleer Titanik ve buz üzerinde Çernobil riski konusunda uyardı. Rusya'nın kuzeyindeki nükleer araştırma tesisinde Ağustos patlaması sonrasında yerel radyasyon seviyelerinin kısa sürede yükseldiği anlaşılınca çevresel korkular arttı. Nükleer Sanayi özellikle potansiyel olarak yeni müşteriler kazanmak için cazip fiyat etiketlerine sahip küçük ölçekli modüler reaktörler üreterek, depresif bir pazarda kendini yeniden icat etmek istiyor. Özellikle nükleer enerjili denizaltıların yanı sıra, buz kırıcılar ve uçak gemileri ile izole edilmiş ve alt yapısı fakir bölgeler tarafından yoğun taleple karşılandı.



Kaynak:

techxplore.com



Yazar: Ceren Kılıçarslan

 
 
Ceren  Kılıçarslan Ceren Kılıçarslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.