elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Meta Yüzlerce Dili Çevirebilecek Tercüman Geliştiriyor

Hiç dünyada konuşulan tüm dilleri anlayabildiğinizi ve bu dilleri konuşabildiğinizi hayal ettiniz mi? Hiçbir engel olmadan dünyanın dört bir yanından bireylerle iletişim kurabilmek mümkün olabilir mi? Detayları haberimizde inceleyeceğiz.



A- A+
05.03.2022 tarihli yazı 3035 kez okunmuştur.
Meta (Facebook) bloğunda yayınlanan bir içeriğe göre Meta çalışanları, yüzlerce dili çevirebilecek bir yapay zeka teknolojisi üzerinde çalışıyor. Firma iletişim şeklimizi tamamen değiştirebilecek nitelikte yapay zeka odaklı evrensel bir gerçek zamanlı tercüman geliştiriyor.


►İlginizi Çekebilir: Meta Yeni Süper Bilgisayar Geliştiriyor
 
Meta CEO'su Mark Zuckerberg çevrimiçi düzenlenen bir etkinlikte bu yeni gelişmeyi "Herhangi bir kişiyle herhangi bir dilde iletişim kurma yeteneği insanların asırlardır hayalini kurduğu bir süper güç. Yapay zeka bizlere bu gücü sunacak. Bu güç özellikle insanlar sanal dünyalara ışınlanmaya ve farklı kültürlerden insanlarla etkileşime girmeye başladığında önemli olacak." ifadelerini kullanarak duyurdu.


►İlginizi Çekebilir: Dokunma Duyusu Yapay Zeka ile Birleşiyor
 
Yeni yapay zeka modeli “No Language Left Behind" olarak adlandırılıyor ve mevcut makine çevirisi modellerinden daha az eğitim verisi ile yeni diller öğrenme kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor. Bu yeni model aynı zamanda konuşulan kelimeleri önce yazıya aktarmaya gerek duymadan konuşmayı doğrudan çevirebiliyor.

Bu yeni ürününün ne zaman geliştirileceğine dair bir zaman dilimi ya da bu hedefe nasıl ulaşılacağına dair bir yol haritası çizilmedi. Meta, geliştirdikleri bu inovasyonunun dünya çapında önemli bir etkisi olacağını ifade etti. Blogda dil engellerini ortadan kaldırmanın, milyarlarca insanın kendi dillerinde veya tercih ettikleri dillerde çevrimiçi bilgilere erişmesini mümkün kılacağı belirtildi. Bu ilerlemelerin bugün yalnızca internete hakim olan dillerden birini konuşmayan insanlara yardım etmekle kalmayacağı aynı zamanda dünyadaki insanların bağlantı kurma ve fikirlerini paylaşma şeklini de kökten değiştireceğinin altı çizildi. Aynı zamanda, dünya nüfusunun %20'sinden fazlasının konuştuğu dillerin günümüzün modern çeviri sistemlerinde ele alınmadığını, Meta'nın bu ihmal edilmiş popülasyonlara ve dillerine hitap etmeye çalışacağı açıklandı. Ancak bu noktada da dikkat edilmesi gereken bazı husular bulunuyor.
 

Meta'nın bu süreçte çok dikkatli olması gerekecek, çünkü bir tercüme sisteminde nefret söylemlerini ılımlı hale getirmek oldukça zor. Şirket daha önce Myanmar'da Rohingya soykırımı ile ilgili yayınlanan yanlış bilgilerle mücadele etmede benzer bir sorun ile karşılaşmıştı. Meta, dünyanın dört bir yanındaki ulusları etkileyebilecek bu denli büyük planlarla yola koyuldukça geliştirme süreçlerinde çok daha dikkatli olmaları gerekecek.



Kaynak:

►interestingengineering.com


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.