elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjili Tuzlu Su Arıtma Teknolojisi Geliştirildi

Deniz suyunun arıtılarak içme suyunun elde edilmesi tüm Dünya için büyük önem arz eden, yüksek maliyetli bir süreçtir. Araştırmacılar yeni geliştirdikleri güneş enerjili su arıtma teknolojisi ile suya erişimi kısıtlı olan bireylere yardım etmeyi hedefliyor. Detayları haberimizde inceleyeceğiz.



A- A+
31.07.2021 tarihli yazı 4716 kez okunmuştur.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın hazırladığı su kıtlığı raporuna göre Dünyamızın %70’i sularla kaplı olmasına rağmen yeryüzü ve yer altı sularının yalnızca %3’ü içilebilir sudan oluşmaktadır. Bunun sonucunda Dünya çapında 1.1 milyar insanın temiz suya erişimi bulunmuyorken 2.7 milyar insan yılda en az bir ay boyunca su kıtlığı ile mücadele etmektedir. Su kıtlığı ile karşı karşıya kalan bölgelerde su temin edebilmek için uygulanan yanlış tuzlu su arıtma yöntemleri ise her yıl 2.4 milyar insan için kolera ve tifo gibi ciddi hastalıklara sebep olmaktadır. Çoğu çocuk olmak üzere iki milyon insan her yıl yanlış arıtılmış su kaynaklı hastalıklardan hayatını kaybetmektedir.

Su kıtlığı ile mücadele eden bireylere temiz, düşük maliyetli ve çevreci çözümler sunmayı hedefleyen Climate Fund Managers ve Solar Water Solutions, sıfır karbon ayak izi ile devrim niteliğinde bir çözüm geliştirdi. Ekipler, Kenya'nın Kitui ilçesinde 200 tuzlu su arıtma ünitesi kurmak için birlikte çalıştı. Uzun vadeli hedefi 2023 yılına kadar 400.000 Kenyalı’ya temiz su sağlamak olan proje için gerekli fonun yaklaşık 15 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Deniz suyunun arıtılması sırasında, suyun sabit bir basınçta tutulması çok fazla elektrik gerektirir. Geliştirilen güneş enerjili tuzlu su arıtma cihazı, bir şebekeye bağlanmadan çalışıyor ve herhangi bir pil veya kimyasal enerjiye gereksinim duymuyor.


►İlginizi Çekebilir: Yenilenebilir Enerjiyi Su ile Depolama 
 
Solar Water Solutions CEO'su Antti Pohjola bir basın açıklamasında, "Bu proje güneş enerjili su altyapısında bir atılım olduğunu gösteriyor. Temiz su maliyetini düşüren sürdürülebilir bir teknoloji, önde gelen bir kurumsal yatırımcı, yerel ortaklar ve pazar tabanlı bir iş modeli ile finansmana erişim olmadan bu proje başarıya ulaşamazdı.” diyor.

Arıtılmış suyun taşınması için kurulan istasyonlar görsel olarak etkileyici olmasa da uzak mesafeler için ideal bir çözümdür. Bu bağımsız sistem 6 metrelik konteynerlere monte ediliyor. Yapılan açıklamaya göre geliştirilen güneş enerjili tuzlu su arıtma sistemi ile üretim kapasitesi 3500 l/s'den 7000 l/s'ye çıkarken, 36.000 ppm toplam çözünmüş katı (TDS) deniz suyundan arıtıldı. Acı su kaynaklarında ise üretim kapasitesinin saatte 10.000 litre olduğu tespit edildi. Nakliye konteynerlerindeki bu yenilik, iklim değişikliği ve şiddetli kuraklıkların haneler ve bireyler üzerindeki etkilerinin iyileştirilmesi için umut vadediyor.



Kaynak:

► interestingengineering.com
► worldwildlife.org


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.