elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Zihin Kontrolü Sağlayan Akıllı Bileklik Geliştiriliyor

Facebook’un çıkaracağı arıtılmış gerçeklik gözlükleri, bir bileklikle eşleştirilip kişinin cihazları zihin ile kontrol edebilmesini sağlayacak. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
03.04.2021 tarihli yazı 5685 kez okunmuştur.
Facebook Reality Labs’te yayımlanan yazıda, Facebook’un ilk akıllı gözlüklerini bu yıl çıkaracağı ve bir sonraki modelde, kişinin beyninden gelen motor sinyallerini algılayan bir bileklik ile bilgisayarları zihinle kontrol edilebileceği belirtiliyor. Artırılmış gerçeklik (AR) gözlüğüyle eşleştirilecek olan bu bileklik, el ve parmak hareketlerini algılamak için sensörler bulunduruyor. Bu teknoloji, insan vücudundaki elektriksel uyarıların aktivitesini ölçüyor ve bilgisayarı kontrol etmek için elektriksel sinyalleri giriş sinyallerine dönüştürüyor. Ayrıca cihaz beyinden el ve parmaklara bilgi gönderirken motor sinirlerin aktivitesini yorumlamak için elektromiyografi (EMG) cihazı kullanıyor. Bu sayede kullanıcı küçük parmak hareketleriyle arıtılmış gerçeklik menülerinde kolay bir şekilde gezinebilir.

Araştırmacılar, giyilebilir artırılmış gerçeklik cihazları ile sanal nesnelerin kontrol edilebileceğini ve sanal arayüzlerle etkileşime geçilebileceğini söyledi. Ayrıca Facebook’un yayınladığı blogda, bu yeni teknolojinin kucağınızda veya masada sanal bir klavye sunduğunu ve bu klavyelerin fiziksel klavyelere göre daha hızlı olduğu belirtildi.
 
 
Facebook, AR ve VR teknolojilerinin ön saflarda yer alacağını ve önümüzdeki yıllarda bu teknolojilerin bilgisayar arayüzleri ile ayrılmaz bir bütün olacağını düşünüyor. Bu düşünceden dolayı da 2014 yılında Oculus VR'ı satın aldı. AR gözlükleri için yapay zeka destekli bilgisayar arayüzleri oluşturan Facebook, 2020 Facebook Connect Konferansı’nda bu yıl içinde piyasaya sürülmesi planlanan yeni AR akıllı gözlüklerini duyurdu. İlk kez nöral teknoloji tabanlı ürünlerini duyuran Facebook, çıkaracağı AR gözlüklerin ardından, EMG cihazı tabanlı bilekliklerini geliştirmeye odaklanıyor. Bu teknolojiyi daha verimli kullanmayı hedefleyen şirket, ileriki yıllarda hassas eldivenler gibi birçok bilgisayar uyumlu giyilebilir cihaz üzerinde çalışacağını belirtiyor.



Facebook'un insan bilgisayar etkileşimi üzerine araştırmaları da bulunuyor. Bu araştırmalar aracılığıyla size ve çevrenize kolaylıkla uyum sağlayan yapay zeka destekli giyilebilir cihazlar ile robotikte çığır açmayı hedefliyor. Facebook Reality Labs’ın yaptığı çalışmalarla yapay zeka destekli yeni nesil bilgisayar arayüzü teknolojisinin hayatımızdaki yerini önümüzdeki yıllarda daha net göreceğiz.



Kaynak:

► interestingengineering.com
► technologyreview.com
 
Kaan Şensoy Kaan Şensoy Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.