elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Zeka MR Cihazlarında Kullanılıyor

Yapay zeka MR cihazlarında kullanılarak hem görüntü kalitesini artırıyor hem MR süresini kısaltıyor. NYU araştırmacıları ve Facebook ortaklığıyla artık MR cihazlarında yapay zeka kullanılabiliyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
27.08.2018 tarihli yazı 8953 kez okunmuştur.

MR Nedir?

MR tıpta kullanılan en zararsız görüntüleme çeşitlerinden biri olan manyetik rezonansın kısaltmasıdır. MR cihazlarında belirli anatomik yapıları diğer yapılardan net olarak ayırt etmek, sağlıklı ve hastalıklı dokular arasındaki farklılıkları saptamak için mıknatıslarla oluşturulan güçlü manyetik alan içinde radyo dalgaları kullanılır. Tüm bunların yanı sıra çeşitli  sağlık problemlerinin teşhisi için içinde yaklaşık 15-45 dakika hareketsiz beklenmesi gereken MR cihazı pek çok kişi için aslında gürültülü ve klostrofobisi olan insanlar için büyük bir sorun teşkil ediyor. NYU School of Medicine Radyoloji Departmanından Prof. Dr. Daniel Sodickson MR cihazlarının bir radyoloğun yorumlaması için gereken verileri toplama sürecinin uzun sürdüğünü belirtiyor.
 

MR Cihazlarında Yapay Zeka Kullanımı

MR cihazı daha hızlı çalıştırıldığında daha az veri depolar. Ancak geliştirilen yeni bir sistemler, elde edilen bu veriler geleneksel yoldan yorumlanmak yerine bu aşamada veri-görüntü dönüşümünü yapmak için yapay zeka kullanılacak. Günümüzde yapay zeka çalışmalarında sıklıkla karşılaştığımız GAN (Generative Adversarial Networks) yani Çekişmeli Üretici Ağlar algoritması test verilerini kullanarak, aslında var olmayan yeni veriler elde etme konusunda araştırmacılara yardım ediyor.

NYU araştırmacıları, MR taramasını 10 kat daha hızlı çalıştırabilmek ve istenen doğrulukta bir görüntü elde etmek için 2016 yılından bu yana çalışıyor ve geçtiğimiz günlerde de FAIR adlı Facebook'un yapay zeka araştırma kanadına ortak olduklarını açıkladılar.


 

Daha hızlı MR görüntüleri elde etmek hem hastanelerde bir günde çekilen MR sayısının artırılması hem de hastaların cihazda minimum zaman geçirmesi açısından büyük bir yenilik olacak.Tüm bunların yanında bu araştırmanın sağlayacağı bir diğer fayda ise, bir MR cihazı yeterince hızlı bir şekilde çalıştığında, bir doktorun hastasından talep edebileceği röntgen veya bir başka görüntüleme taramasında maruz kalacağı radyasyon dozundan kurtarmasıdır.

Proje aynı zamanda yapay zekayı ilaca dahil etmede ilginç bir yaklaşımı temsil ediyor. Yapay zeka, bir görüntüde nesneleri analiz etmede sıklıkla kullanılır. Bu projede yapay zeka hastanın gözlerinin arkasının üç boyutlu taramalarını analiz edecek ve hatta hastaya tedavi önerecek.

 
►İlginizi ÇekebilirBeyin İnceleme Yöntemleri
 

MR Sürecini Hızlandırmak Riskli mi?

Daniel Sodickson, “Yapay zeka, insan zihninin açık olmadığı dönüşümleri öğrenebiliyor.” diyerek ham verileri radyologların okuduğu görüntüye dönüştürme sürecine atıfta bulunuyor. Normalden daha az veriden bir görüntü oluşturmak elbette oldukça riskli. Yapay zeka bu verileri bir radyoloğun yorumlayabileceği şekilde bir resme dönüştürürken bir şeyleri gözden kaçırdıysa? Sodickson, bunun projede karşılaştıkları en büyük sorun olduğunu söylüyor. “Sunduğumuz şeyin doğru olduğundan emin olmalıyız. Test verilerini arttırdıkça doğruluk oranını arttırırız.” diyor.

Kaynak:


Popsci


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.