elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Zeka ile Malzeme Keşfi Yapılıyor

Günümüz dünyasının üretim çağında olduğunu düşünürsek, hammadde üreticiler için en kritik unsur. Yıllardır bilim insanları yeni malzemelerin, yeni elementlerin keşfi için çalışmalar yapıyor. Şu an ise adını bilim kurgu filminden alan JARVIS sistemi geliştirildi. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
26.02.2022 tarihli yazı 4567 kez okunmuştur.
Bilim kurgu filmlerindeki teknolojiler 7’den 70’e herkesi bir şekilde etkilemeyi başarmıştır. Bu teknolojilerin bazıları günümüzde gerçek oldu bazıları ise halen ulaşamayacağımız seviyede. Demir Adam adlı filmde J.A.R.V.I.S. adı verilen bir yapay zeka sistemi kullanıldı. Filmin ana karakteri Tony Stark, uzay şartlarına dayanabilecek bir demir zırh yapmak istedi. Tony, uzay şartlarına dayanabilecek zırhın malzeme yapısını J.A.R.V.I.S.’e sordu. Bu yapay zeka ise sahip olduğu veritabanı sayesinde bu malzemeyi hemen buldu. İşte araştırmacılar şu anda bu sistem üzerine çalışıyor.
 
 
►İlginizi Çekebilir: Görünmezlik Hayal mi Gerçek mi?
 
Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü'nde (NIST) araştırmacı olan Kamal Choudhary JARVIS projesinin kurucusu ve geliştiricisi. Malzeme keşfini ve optimizasyonunu otomatikleştirmek için tasarlanmış açık bir veri seti olan JARVIS, bir yapay zeka olduğu için malzeme keşfinin hızını da artırıyor. Choudhary JARVIS hakkında: “Gördüğüm kadarıyla J.A.R.V.I.S. bir malzeme veritabanına sahipti, veritabanını taradı, uygun bir malzeme buldu, test etti ve sonra uzay koşullarında hayatta kalabilecek bir alaşım sentezledi. Sistemimizin yapmasını istediğimiz şey bu ve bu yüzden ona JARVIS adını verdik." ifadelerini kullandı.
 
JARVIS, Atomistik Çizgi Grafik Sinir Ağı (ALIGNN) teknolojisini kullanıyor. Bu teknoloji grafik sinir ağlarını, malzemelerin kimyasal ve yapısal bilgilerle birleştirerek çok yüksek hız ve doğrulukla atomistik tahmin gerçekleştiriyor. Benzer sistemler olmasına rağmen JARVIS diğer veritabanı sistemlerinden daha fazla seviyeyi kapsıyor. Choudhary: “Periyodik tabloya bakarsanız, milyarlarca olası element kombinasyonu vardır. Makine öğrenimi burada devreye giriyor.” dedi.

JARVIS’deki veriler yoğunluk fonksiyonu teorisi (DFT) hesaplamalarından alınıyor. DFT, bir malzemenin özelliklerini atomistik düzeyde hesaplamasının standart yoludur. JARVIS’in çalışma prensibi iyi seçilmiş veri kümelerine dayanıyor. Araştırmacılar bu veri kümelerini elde edebilmek için Frontera ve Stampede2 adlı süper bilgisayarları kullandı. Bu süper bilgisayarların özelliği ise yaklaşık 5 yıldır malzeme bilimi üzerine veri toplaması. Araştırmacıları bu süper bilgisayarlar sayesinde şu anda JARVIS’in veritabanında 100.000 materyale yaklaştıklarını söyledi.
 
ALIGNN, DFT, makine öğrenimi ve süper bilgisayarlar ile desteklenen JARVIS sistemi, dünya çapındaki araştırmacıların kullanımına sunuldu. Hatta JARVIS’in kullanımının ilk somut örnekleri de karşımıza çıktı. JARVIS, Argonne Ulusal Laboratuvarı'ndaki bilim insanlarının topolojik manyetik malzemeleri incelemesini sağladı ve Northwestern Üniversitesi araştırmacılarının malzemeler için transfer öğrenimi çalışmasına yardımcı oldu.



Kaynak:

► techxplore.com

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.