elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Deniz Ulaşımında Yapay Zeka Dönemi

Ulaşım sektöründeki en büyük trendlerden biri otonom teknolojiler. Aklınıza gelebilecek her türlü ulaşım yönteminde otonom teknolojiler test ediliyor. Fakat deniz ulaşımında şimdiye kadar yapılmış en büyük test bu olabilir.



A- A+
19.05.2022 tarihli yazı 3970 kez okunmuştur.
Otonom teknolojilerin ve yapay zeka uygulamalarının birbirleriyle olan uyumluluğu ve etkileşimi yadsınamaz bir gerçek. Gelecekte kullanacağımız her ürünün bu 2 teknolojiyle donatılacağını kesinlikle söyleyebiliriz. Özellikle dünya şu anda bile ulaşım alanında otonom teknolojilere oldukça ilgi gösteriyor. En büyük ulaşım sektörlerinden biri olan deniz ulaşımı da bu gelişmeleri yakından takip ediyor ve uyguluyor.
 
Dünyanın ilk otonom ticari kargo gemisi, yapay zeka sayesinde Tokyo Körfezi’nin dar sularında 790 km’lik bir yolculuk yaptı. Kargo gemisi yolculuğun %99’unu insan müdahalesi olmadan ve birçok tehlikeli durum atlatarak tamamladı. 749 gros tonluk kargo gemisine bu yolculuğunda Orca AI adında bir firmanın yapay zeka sistemi eşlik etti. Bu yapay zeka sayesinde yüzlerce çarpışma otonom bir şekilde önlendi.
 
2018 yılında kurulan şirket, özellikle gemiler için güvenlik yazılımları geliştiriyor. Orca AI, kalabalık su yollarında gemilerin güvenliğini ve navigasyonunu iyileştirmeye yardımcı olmak için gemideki güvenlik sistemlerini geliştirdikleri yapay zeka ve sensörler ile birleştiriyor. Orca AI bu işlem ile otonom bir kargo taşımacılığı imkanı sunuyor. Orca AI, 2021 Eylül ayında otonom gemilerde güvenlik sistemini test etmek için NYK Line ile bir ortaklık ilan etti. Bu ortaklık sonucu Orca AI'ın Otomatik Gemi Hedef Tanıma Sistemi, otonom deniz yolculuğunun bir denemesi olarak bir NYK gemisine kurulmuştu. Ardından bu 2 şirket bizim yazımızın da konusu olan 790 km’lik yolculuğu 40 saatte tamamlayan gemi üzerinde birlikte çalıştı. Bu gemide de Otomatik Gemi Hedef Tanıma Sistemi kullanıldı. Aşağıdaki videoyu izleyerek bu sistemin çalışma prensibini görebilirsiniz.

 


►İlginizi Çekebilir: Gemi Elektrik Mühendisi Nedir?
 

Peki Yolculuk Nasıl Gerçekleşti?

Orca AI, gemiye 18 yerleşik kameradan oluşan güvenlik navigasyon sistemi yerleştirdi. Bu sistem gündüzleri gerçek zamanlı veri algılama, izleme, sınıflandırma, menzil tahmini ve 360 ​​derecelik görüş sağlıyor. Yolculuk dünyanın en sıkışık sularından biri olan Tokyo Körfezi'nden başladı ve Ise Körfezi'ndeki Tsumatsusaka'da bitti. 790 km’lik yolculukta gemi insan müdahalesi olmadan 107 çarpışmadan kaçtı ve 400-500 geminin bulunduğu bir rotadan kaçınarak yolculuğunu tamamladı.
 


Orca AI’ın geliştirdiği bu yapay zeka, derin öğrenme tarafından destekleniyor. Yolculuktan önce geminin yapay zeka sistemine, 1 yıldır Tokyo Körfezi’ndeki yolculuklardan toplanan veriler öğretildi. Bu durum dünyanın en sıkışık sularında bile büyük bir otonom kargo gemisinin başarılı bir şekilde yolculuk edebileceğini kanıtlamış oldu.



Kaynak:

► interestingengineering.com
► electrek.co
 

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.