elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ağaç Şeklinde Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Geliştirildi

Elektrikli araç şarj istasyonları üzerine çalışmalar en az elektrikli araçlar üzerindeki çalışmalar kadar yoğun bir şekilde sürüyor. Farklı tipte ve farklı kapasitelerde şarj istasyonları mevcut. Peki sizce ağaç şeklinde şarj istasyonu nasıl bir avantaj sağlar? Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
09.09.2022 tarihli yazı 2800 kez okunmuştur.
Dünya, yenilenebilir enerji kaynaklarına kullanmaya yönelik bir yarış içerisinde. Tüm sektörler ve ülkeler yenilenebilir enerji kaynaklarından nasıl maksimum verim alacaklarına dair araştırmalar ve çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmaların en yoğun olduğu alanlardan biri ise elektrikli araçların yenilenebilir enerji aracılığıyla şarj edilmesi.
 
Londra merkezli bir firma olan SolarBotanic Trees (SBT), ağaç şeklindeki güneş enerjisi depolama sistemini tanıttı. Aslında temelde bu sistem bir güneş paneli. “Güneş Ağacı” olarak adlandırdıkları bu sistemi ilk olarak elektrikli araçları şarj etmek için kullanacaklarını açıkladılar.
 
SolarBotanic’in bu prototipi, 5 kW kapasiteye sahip. 3 boyutlu yaprak şeklindeki fotovoltaik nanoteknolojisine sahip bu ağaçlarda yapay zeka güdümlü enerji depolama ve yönetim sistemi (EMS) bulunuyor. EMS, toplanan enerjinin kullanımını yönetiyor.
 
Günümüz güneş enerji çiftlikleri oldukça büyük ölçekte kuruluyor. Dolayısıyla bu çiftlikleri şehir içerisinde kurmak imkansız. SolarBotanic de bu mantıkla yola çıkarak bu enerji ağacını geliştirdiklerini söylüyor. Daha küçük ve estetik bir şekilde güneş enerjisi elde etmemizi sağlayan bu ağaçların ilk hedefi evler, işyerleri ve ticari otoparklar için hızlı elektrikli araç şarj imkanı sunmak.
 
Firma ilk prototiplerinin hazır olduğunu ve ekibin fiziksel modelin üretimi için lojistik ve finansman üzerinde çalıştıklarını açıkladı. İlk testler ve performans ölçümü Birleşik Krallık'taki Sheffield Üniversitesi'ndeki Gelişmiş Üretim Araştırma Merkezinde yapılacak. Planlanan takvime göre ilk tip güneş ağaçları 2023 yılının ortalarında kullanıma sunulacak.
 
Ekibin V02 olarak bahsettiği 2.aşama güneş ağacında ise bir eve ve elektrikli araca aynı anda enerji sağlanabilecek. Bu versiyon işler planlandığı gibi giderse 2023 yılının sonunda kullanıma sunulacak. Yapılan açıklamaların devamında 3. aşama güneş ağacının da geleceği ve sadece güneş ağacı olmaktan çıkıp aynı zamanda rüzgar enerjisi üreteceği de söylendi.
 

SolarBotanic şu anda ticari üretim başlangıcını sağlamak için finans çalışmaları sürdürüyor. Ekip, sistemlerinin bir “orman” olarak kullanılabileceğini, belirli ölçeklerde toplu enerji ihtiyacını karşılayabileceğini ve ağaçların şebekeye bağlanarak fazla enerjinin satılabileceğini de vurguladı.
 
İleride elektrikli araçların yaygınlaşacağı inkar edilemez bir gerçek. Dolayısıyla kullanıcıların sıkıntı çekmemesi için şarj istasyonlarının da çok sayıda olması gerekiyor. Hem estetik gözüken hem de daha az yer kaplayan bu ağaçlar şehir estetiğini korumak için tercih edilebilir.   



Kaynak:

► interestingengineering.com
► electrek.co     
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.