elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Araç Şarj Ağları ve İstasyonları Terminolojisi

Elektrikli araçlar yaygınlaştıkça şarj ağları ve istasyonları ile ilgili terimler daha çok kullanılır oldu. Bu bağlamda kullanıcılar arasında ve proje dosyalarında kavram karmaşası oluşmaması için terminoloji güncellendi. Detaylar haberimizde.



A- A+
22.11.2020 tarihli yazı 12423 kez okunmuştur.
Bilgiye ulaşma hızımız ve iletişim kabiliyetimizin artışıyla, teknolojik ve bilimsel gelişmeler geçtiğimiz yüzyıllardaki gibi doğrusal bir çizgiden ziyade eksponansiyel olarak artış gösteriyor. Teknolojinin bu denli hızlı ilerleyişi farklı ülkelerde farklı kavramların kullanılmasına yol açıyor. Bununla kalmıyor teknolojinin sonradan kazandırıldığı ülkelerde bu kavramlar o dile henüz uyarlanmadığı için karşımıza kelime ve kavram karmaşası çıkıyor.



Bu duruma engel olmak için geçtiğimiz ay Türkiye Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Komitesi, Türkiye Şarj Ağları, Şarj İstasyonları Terminolojisi ve İstasyon Grupları başlıklı bir yazı yayınladı. Bu yazıda şarj ağı operatörü, yer sağlayıcı, bağımlı şarj istasyonu gibi şarj istasyonları ve ağları ile ilgili birçok kavramın dilimizde ortak bir anlamı olması amaçlandı. Yazıda bu kavramların İngilizce karşılıkları ve Türkçe anlamlarına yer verildi.
 

Yazıda Yer Alan Kavramlar

Şarj Konnektörü (Charge Connector)

Elektrikli araca fiziksel olarak bağlanan ve elektrik iletimini sağlayan kablo, soket vb. aparat.


 

Şarj Besleme Donanımı (EVSE)

Şarj ünitesinin bağımsız olarak çalıştırılan ve yönetilen bir parçası olarak kabul edilir. Şarj donanımları her seferinde sadece bir elektrikli araca enerji verir, bir veya farklı tipte birden fazla şarj konnektöründen oluşabilirler.
 

Şarj Ünitesi (EV Charger)

Elektrikli araçların şarj edilmesi için elektrik enerjisi sağlayan, fiziksel olarak bölünmez bir altyapı unsurudur. Şarj ünitelerinde bir veya daha fazla besleme donanımı bulunabilir.

Şarj İstasyonu (Charging Station)

Bir veya birden fazla şarj ünitesinden oluşan, uzaktan veya yerinde yönetilebilen sistemdir.
 

Şarj Ağı (Charging Network)

Elektrikli araçları birden çok noktada şarj edebilmek için kurulan, Şarj Ağı Operatörü tarafından yönetilen bütün bir altyapı sistemidir.
 

 

Şarj Ağı Operatörü (EMP/MSP – eMobility Service Provider)

Elektrikli araç sahiplerine, şarj ağına erişim açarak, şarj hizmeti sağlayan ve şarj işlemleriyle ilgili araç sahiplerinden ödeme toplayan, işletmesini gerçekleştiren şirkettir.
 

Şarj İstasyonu Operatörü (CPO/CSO - Charge Point (Station) Operator)

Şarj istasyonlarını yerinde operasyonel olarak işleten ve üçüncü taraflara bu şarj istasyonlarına erişim sağlayan bir şirkettir. İstasyonlarında gerçekleşen şarj işlemlerinin ödemelerini Şarj Ağı Operatörlerinden alır.
 

Hizmet Noktası (Location)

Şarj istasyonları ile elektrikli araçlara şarj hizmetinin sağlandığı noktalardır. Bir hizmet noktasında birden fazla istasyon olabilir. (Örnek: Büyük bir otoparkın farklı noktalarındaki şarj istasyonları)
 

Yer Sağlayıcı (Location Host)

Şarj istasyonlarının fiziksel olarak kurulumunun yapıldığı hizmet noktasının sahibi veya yetkilisi olan tüzel kişi veya şahıslardır. Şarj istasyonlarının elektriksel altyapı ihtiyacı Yer Sağlayıcı’ların elektrik abonelikleri üzerinden karşılanır.
 
 

Yatırımcı/İstasyon Sahibi (Station Owner)

Şarj istasyonu yatırımını yapan şahıs veya tüzel kişi.


Roaming

Araç sahiplerinin, bir operatör tarafından sağlanan şarj ağı üyeliklerini, farklı operatörlerin şarj istasyonlarında da kullanmasına olanak sağlanmasıdır.
 


 

Bireysel Şarj İstasyonu (Private Charging Station)

Şahısların kendi araçlarını şarj etmek için kullandıkları şarj üniteleridir. Şahsın kendi elektrik aboneliğine (sayacına) bağlanarak elektrik iletimi gerçekleştirilir. Şarj işlemi sırasında kullanıcıdan herhangi bir ödeme alınmaz. Kullanım olarak evdeki herhangi bir elektrikli cihazdan farksızdır.
 

Ortak Kullanım Şarj İstasyonu (Semi-Public Charging Station)

Halka açık olmayan alanlarda (site/ofis binası, otel otoparkları, vb.) sadece hizmet noktasına girişi kısıtlı olan kişilerin kullanımı için, istasyon sahibi haricinde üçüncü şahısların kullanımına açık şarj istasyonu tipidir. Merkezi olarak yönetilebilirler. Uygulama alanına göre şarj işlemi sırasında kullanıcıdan ödeme alınabilir veya ücretsiz şarj işlemi gerçekleştirilebilir.


Halka Açık Şarj İstasyonu (Public Charging Station)

Halka açık alanlarda (AVM, dinlenme tesis, açık otopark, vb.) istasyon sahibi haricinde üçüncü şahısların kullanımına açık şarj istasyonu tipidir. Şarj operatörü firmanın merkezi sistemi üzerinden yönetilirler. Uygulama alanına göre şarj işlemi sırasında kullanıcıdan ödeme alınabilir veya ücretsiz şarj işlemi gerçekleştirilebilir.

 

Bağımlı Şarj İstasyonu

Hizmet noktası başka bir işletmeye/binaya bağlı bir alana kurulan ve elektrik altyapı ihtiyacı bağlı bulunduğu bina/işletme tarafından karşılanan istasyonlardır. AVM, site, ofis, dinlenme tesisi vb. hizmet noktalarının açık/kapalı otoparklarında konumlandırılan istasyonlar bağlı istasyonlardır.
 

Bağımsız Şarj İstasyonu

Hizmet noktası başka herhangi bir işletmeye/binaya bağlı bir alana kurulmayan, elektrik altyapı ihtiyacı bağımsız olarak sadece şarj istasyonu için açılmış olan ve şarj istasyonu operatörü firma tarafından işletilen istasyonlardır. Yol üstü güzergahlar ve cadde/sokak kaldırımları vb. alanlara kurulan, başka bir işletmenin alanında olmayan istasyonlar, bağımsız istasyonlardır.

 

Kaynak:

►Türkiye Şarj Ağları, Şarj İstasyonları Terminolojisi ve İstasyon Grupları
►http://tehad.org
Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar