Dünyanın En Güçlü Gelgit Türbini:
Orbital O2
Diğer enerji üretim kaynaklarının yanında son zamanlarda adını pek fazla duymadığımız gelgit yoluyla elektrik üretimi, adeta gökten düşen bir yıldırım gibi kendini gösterdi. Bu yazımızda gelgit enerjisi ile elektrik üretiminden ve Orbital Marine Power şirketinin “Dünyanın en güçlü gelgit türbini.” Olarak tanıttığı Orbital O2’den bahsedeceğiz. Detaylar haberimizde.
27.04.2021 tarihli yazı 4419 kez okunmuştur.
Gelgit olayı; Dünya ile Ay ve Güneş’in, kütleçekim kuvveti sebebiyle etkileşmesi sonucu suların periyodik olarak yükselip alçalması olayıdır.
Gelgit olayının ne zaman olacağı bellidir ve akarsu gibi gün içinde sürekli bir akış söz konusu değildir. Buna rağmen süreklilik gösterdiği ve elektrik üretebilmek için uygun koşulları sağladığı için yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.
Gelgit olayının ne zaman olacağı bellidir ve akarsu gibi gün içinde sürekli bir akış söz konusu değildir. Buna rağmen süreklilik gösterdiği ve elektrik üretebilmek için uygun koşulları sağladığı için yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.
Gelgit Hareketi ve Enerji Elde Etme Yöntemleri
Gelgit enerjisinden faydalanabilmek için temel olarak iki farklı şekilde elektrik üretim santrali kurulabilir. En çok kullanılan yöntem, suyun yükselmesi ve alçalması olayları sırasında suyun altına yerleştirilen kanatlı bir türbin ile elektrik enerjisinin üretilmesidir. Bu yöntem rüzgâr türbinleri ile aynı şekilde işlemektedir. Sadece rüzgar ve su arasındaki; hız, yoğunluk ve ortam koşulu farkı sebebiyle kullanılan kanatların yapısı ve malzemeler farklılık gösterecektir. Kısacası hidrodinamik ve aerodinamik etkilerin farkları sebebiyle türbin yapısında farlılıklar oluşacaktır.
Bu yöntem ile enerji üreten gelgit türbinleri yüzer ya da sabit olarak üretilebilirler.
Bu yöntem ile enerji üreten gelgit türbinleri yüzer ya da sabit olarak üretilebilirler.
►İlginizi Çekebilir: Dünya’nın İlk Büyük Ölçekli Gelgit Enerjisi Santrali | MeyGen
Günümüzde gerek maliyet gerekse de kapladığı alanın fazla olması sebebiyle daha az kullanılan bir diğer yöntemse, su seviyesindeki yükseklik farkı ile gelgit olayından faydalanmaktır.
Bu yöntemde su bir haznede biriktirilir. Suyun yükselmesi ve alçalması sırasında, bu biriktirilen su kütlesinin potansiyel enerjisinden faydalanılarak elektrik enerjisi üretilir.
Dünyanın En Güçlüsü Orbital O2
Orbital Marine Power enerji şirketi; 22 Nisan 2021 tarihinde, Dundee Limanı'nda kullanılmaya başlanan kendi ürettikleri gelgit enerji türbinini “Dünyanın en güçlü gelgit türbini” olarak tanıttı. Haber sitelerinde ve gazetelerde de aynı sloganla başlık atılan türbin, 750 ton ağırlığında ve 2 MW elektrik üretim kapasitesine sahiptir.
►İlginizi Çekebilir: Yenilenebilir Enerjinin Geleceği: Okyanus Enerjisi
Oysaki 1966 yılında faaliyete geçen ilk gelgit enerjisi santrali olan Rance bile 240 MW gücündedir. Ya da 2011 yılında faaliyete geçen Sihwa Gölü gelgit enerji santrali de 254 MW kurulu gücüyle Orbital O2’nin çok ötesindedir.
Burada anlaşılması gereken Orbital O2 gelgit enerjisi ile en çok enerjiyi üreten santral değildir. Orbital O2, yüzer gelgit türbinleri arasındaki 2 MW gücüyle en fazla enerji üretim kapasitesine sahip türbindir.
Bu ve bunun gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili her gelişme gerek doğaya olan faydasından gerekse de tükenecek olan yenilenemeyen enerji kaynaklarına olan mecburiyetimizi azaltmasından dolayı kelimenin tam manasıyla bize aydınlık bir gelecek sunuyor.
Kaynak:
►Şimşek N.E. (2005). Deniz Akımları Enerjisi ve Türbinleri. Adana
►https://orbitalmarine.com/orbital-marine-power-launches-o2/
►https://www.powerengineeringint.com/renewables/marine/orbital-marine-power-launches-the-o2-tidal-turbine/
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.