elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dikey Eksenli Rüzgar Türbinleri Denizlerde Yer Alacak

Denizlerdeki ve okyanuslardaki rüzgar akışı, rüzgar enerjisi sektörü için büyük potansiyele sahip. Birçok firma açık denizlerde rüzgar türbinleri çalışmaları yaparken, SeaTwril bunu bir adım öteye taşıyarak okyanuslara dikey eksenli rüzgar türbinleri kuruyor.



A- A+
30.09.2022 tarihli yazı 3287 kez okunmuştur.
Yenilebilir enerjinin önemi gün geçtikçe artarken deniz ve okyanus rüzgarlarının potansiyellerinden yararlanmak da düşünülüyor. Bu potansiyelden yararlanılabilmesi için çeşitli yöntemler denense de en popüler ve bilineni rüzgar türbinleri kullanmak olarak karşımıza çıkıyor. Fakat araştırmacılar bunu dikey eksenli rüzgar türbinleri ile yapmayı planlıyor. Hatta şimdiden 1 MW`lık dikey eksenli rüzgar türbinleri kurmak için anlaşma imzalandı.

Günümüze kadar bilinen dünyanın en büyük açık deniz rüzgar çiftliği İngiltere kıyılarındaki Hornsea 2 projesi. Yakın zamanda faaliyete geçen bu proje diğer bu tarz projelerde de olduğu gibi çok verimli bir kullanım olanağı sağlamıyor. Bunun nedeni ise türbinlerin büyümesine bağlı olarak inşaat maliyeti artması ancak buna karşın platformun maliyet etkinliğinden düşmesinden kaynaklanıyor. Bütün bu olumsuz etkilerden sıyrılmak için geliştirilen dikey rüzgar türbinleri, geleneksel yatay eksenli olanlara nazaran birçok avantaj sunuyor. 


►İlginizi Çekebilir: Rüzgar Türbinleri Neden 3 Kanatlıdır?
 
Bir dikey eksenli rüzgar türbininin, bütün bileşenlerini tepede bir araya getirmesi gerekmektedir. Bu nedenle kulelerin güçlü olması, bileşenlerin bir arada tutulması için büyük önem teşkil etmektedir.  Bu etmen göz önüne alınarak tasarımı geliştirilen türbinler yatay eksenli türbinler kadar büyük alan kaplamaktadır.  Buna ek olarak dikey eksenli türbinleri, rüzgar yönünde minimum iz bıraktığı için rüzgar çiftliklerinde birbirine yakın olarak inşa edilebilmektedir. 

Şimdilerde dikey eksenli rüzgar türbini konusunda en güncel adımları atan SeaTwirl şirketi, yapmış olduğu açıklamada derin açık deniz rüzgar enerjisi maliyetini azaltmak için gerekenlere sahip olduğunu söyledi. Ayrıca açıklamasına Norveç`te ticari ölçekli 1 MW`lık bir türbin inşa etmek ve dağıtmak için anlaşma imzaladıklarını da ekledi.  Tasarımlarını basit ve sağlam olarak tanımlayan şirket, dönen bir silindir şeklinde olan türbinlere sahip. Daha fazla bilgi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

 
 
Yüzen açık deniz türbinleri her ne kadar karbondan arındırma için önemli bir yenilebilir enerji kaynağı olarak karşımıza gelse de bir o kadar da tuzlu bir maliyete sahip. Ancak SeaTwril`in tasarımında, türbinlerin kendisi yüzer olduğundan ve omurga tarafından dik şekilde konuşlandırıldığından dolayı jeneratörün yataklarının tüm ağırlığını almaz. Bu nedenle daha küçük ve ucuza mal edilebilmektedir.
 
Görünürde birçok olumlu özelliğe sahip dikey eksenli rüzgar türbinlerinin açık denizlerde yerini almasını ve kullanımını çok yakında deneyimleyeceğiz. Ancak derin okyanusta bir şey geliştirmenin karada yapmaktan daha zor olduğu su götürmez bir gerçek.


► interestingengineering.com
► newatlas.com 

Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.