elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Araçlar Cep Telefonları Gibi Benimsenebilir mi?

İşin özünde bütün teknolojik ilerlemeler insan yaşamını daha üst noktalara taşımak ve kolaylaştırmak için gerçekleşiyor. Ancak her zaman yeniyi benimsemek kolay olmuyor. Elektrikli araçların benimsenmesi konusunda da aynı endişeler mevcut. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
29.08.2022 tarihli yazı 3021 kez okunmuştur.
Wellesley College'da çevre çalışmaları profesörü ve yakında çıkacak olan “Charged: A History of Piller and Lessons for a Clean Energy Future” kitabının yazarı James Morton Turner'ın araştırma yazısı, cep telefonlarının benimsenmesi ve hayatımızın vazgeçilmez parçası olması ile elektrikli araçların yaygınlaşmasının arasında benzerlikleri ve farklılıkları gözler önüne seriyor. Geleneksel araçlara nazaran düşük işletme maliyeti, hızlı hızlanma ve evde şarj etme kolaylığı gibi çeşitli avantajlara sahip elektrikli araçlar hala tam olarak yaygınlaşmış ve benimsenmiş değil. Ancak temiz bir enerji geleceğine geçiş yapmak istiyorsak geleneksel araçların kullanımdan kaldırılarak yerlerini elektrikli araçların almasını sağlamamız gerekiyor. Bunun yapılmasını önermek dile kolay gelse de içinde bir sürü zorluk barındırıyor. 

Ötneğin, yeterli şarj cihazlarının veya piller için yeterli malzemelerin olup olmadığı konusu oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Ancak en çok dile getirilen endişe elektrikli araçların fiyatların pahalı olduğu yönünde. Bir zamanlar cep telefonları konusunda da olduğu gibi.


►İlginizi Çekebilir: Elektrikli Araç Sektörünün Geleceği
 
Şimdi biraz geçmişe yolculuk yapalım: 1980 yıllarının sonlarına. 1987 yılında, yaklaşık yarım kilo ağırlığında, baz istasyonları arasında geçiş yaparken bile aramayı tutan cep telefonları döneme damgasını vurmuştu. Şimdinin para birimiyle düşünülecek olursa yaklaşık 2000 dolara satılan bu telefonların aylık 125 dolar da hizmet bedeli vardı. Üstelik arama başına da dakikası 1 dolardan ücretlendirme yapılıyordu. Tüketiciye yüksek bir gösteriş simgesi olarak gözüksede yüksek maliyeti sebebiyle bu telefonlar oldukça dar bir kesim tarafından kullanıldı. Ancak zaman içinde bu piyasa genişledi ve cep telefonu oldukça popüler ve sıradan hale geldi. 
 

Peki Ne Yapıldı?

Doğru bir altyapı oluşturulmaya çalışıldı. Daha az maliyetle seri üretim şekli benimsendi. Tıpkı elektrikli araçların benimsenmesi için izlenmesi önerilen yol gibi.

İlk bakışta izledikleri süreç olarak birbirine oldukça benzeyen elektrikli araçlar ve cep telefonlarının aslında bazı zıtlıkları da var.  Bunlardan biri cep telefonlarının, tüketicinin yeni bir şey yapmasını sağlayan gerçek zamanlı iletişim kurmanın anahtarı olması. Buna karşılık elektrikli araçlarda durum oldukça farklı. Çünkü elektrikli araçlar, birçok insan tarafından memnuniyetle kullanılan içten yanmalı motorların yerlerini almaya yönelik bir girişimde bulunmaya çalışıyor. Bu nedenle asıl yapılması gereken fosil yakıta dayalı altyapının değiştirilmesi yönünde olmalı.

 
Elektrikli araçların benimsenmesi ile beraber yalnız bugünlerin değil geleceğin de kurtarılması hedefleniyor. Çünkü bu sayede iklim değişikliğini azaltarak temiz enerji geçişi ilerletebilecek. Bu kapsamda ulaşım sektörünün elektriklendirilmesi amaçlı politikalar geliştirilmesi gerekmektedir.

Kaynak:

► cleantechnica.com
 

Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.