elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mars’ta Gökkuşağı Olmaz! - Nasa

Perseverance uzay aracı tarafından Mars’ta çekilen görüntüde gökkuşağına benzer, renkli bir yay görüldü. Peki gerçekten bu fotoğraftaki renkli yay bir gökkuşağı mı? Mars’ta gökkuşağı olabilir mi? Detaylar haberimizde.



A- A+
12.04.2021 tarihli yazı 4657 kez okunmuştur.
Sizin de Mars kelimesini okuyunca, Güneş’ten sonra gelen kızıl renkteki 4. gezegen tavladan önce aklınıza geliyorsa eminim ki bu çok renkli haberimiz ilginizi çekecektir.

Aşağıda görmüş olduğunuz fotoğraf Mars’taki Perseverance uzay aracı tarafından gönderilen fotoğraflardan sadece biri. Bu fotoğrafta gökkuşağına benzeyen kısım oldukça ilgi uyandırdı. Nasa, bu ilgiye kayıtsız kalmadı ve yansımanın ne olduğunu açıklama gereği duydu. NASA’nın açıklamasına gelmeden önce gökkuşağı hakkında bilgi edinmekte fayda var.



 
 

Gökkuşağı Nedir?

Yunan tanrılarının kraliçesi Hera, insanlara haber göndermek istediğinde renkli bir elbise giyen haberci İris’i gönderirdi. Gökkuşağı da İris’in elbisesinin bir yansımasıdır.

Gökkuşağı, mitolojik olarak böyle açıklansa da fiziksel olarak;

Güneşten gelen ışınların (foton), sis bulutlarında ya da yağmur damlalarında yansıması ve kırılmasıyla oluşan meteorolojik bir olaydır. Bu olayda ışık tayfı renkleri (Bu renkler; kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve menekşedir.) bir yay şeklinde görülür.

Hatta sadece bu kırılma yetmez bu kırılmanın belirli bir açıda olması ve gözlemcinin de bu görünür ışık cümbüşünü seçebilecek bir açıdan bakması gerekir. En çok rastlanan gökkuşağı, merkez açısı 42 derece olan birincil gökkuşağıdır. Bu gökkuşağının oluşturduğu ışık tayfında kırmızı renk dış tarafa, mor renk(menekşe) ise iç tarafa denk gelir.



Üzülerek belirtmek isteriz ki Nasa, ‘Mars’ta henüz yoğunlaşmaya yetecek kadar su bulunmuyor. Ayrıca atmosfer sıvı formdaki su oluşumu için fazla soğuk.’ açıklamasını yaptı.  Bu yansıyan renklerin merceğe gelen ışıktan kaynaklı olduğunu ve bunun bir mercek yansıması/parlaması (lens flare) sonucu ortaya çıktığını belirtti.

İlgili medya uzmanı, arka taraf için şemsiyenin gerekli görülmediğini bu yüzden diğer resimlerde de bu tarz mercek yansımalarını görebileceğimizi belirtti.

Şimdilik sadece bir mercek yansıması olsa da belki yıllar sonra Mars’ta gerçek bir gökkuşağı gözlenebilir. Gerçekten yağmur damlalarındaki ışığın kırılmasından kaynaklı oluşacak ilk gökkuşağı muhtemelen bizim eserimiz olacaktır. Aslında bu fotoğraf ilk gökkuşağının oluşması için attığımız adımlardan sadece bir tanesidir.

Kaynak:
►https://interestingengineering.com/nasa-no-that-wasnt-a-rainbow-on-mars
► TOPDEMÎR H.G. (1990). KEMALÜDDİN EL FARİSİ'NİN GÖKKUŞAĞI AÇIKLAMASI. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi Dergisi, 33. Cilt 1-2. Sayı

 

Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.