elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Gaia Hipotezi

Gaia hipotezine göre tüm dünya canlı bir varlıktır ve ‘işbirlikçi yapıların’ tüm gezegen için geçerli olduğunu belirtmektedir. Yani gezegende dengeyi ayarlayan düzenleyici bir sistem vardır ve bu hayatın kendisidir. Gaia hakkında her şey yazımızda.



A- A+
16.02.2015 tarihli yazı 9573 kez okunmuştur.
Gaia, Yunan mitolojisinde Kaos denilen bir boşluktan meydana gelen, ‘her şeyin yaratıcısı’ olduğuna inanılan tanrıçadır. Anlamı tam olarak bilinmemekle birlikte toprak veya dünya anlamına geldiği düşünülmektedir.
 


Atmosfer bilimcisi James Lovelock Gaia hipotezinde, bakteriden insana kadar her türün Gaia olarak adlandırdığı işbirlikçi sistemin parçası olduğunu düşünmektedir. Hipoteze göre, canlı - cansız tüm sistemler çok karmaşık bir şekilde etkileşerek bir bütün oluştururlar ve bu bütün, tek bir organizma gibi düşünülebilir. Örneğin, tür olarak okyanusları ele aldığımızda her yıl milyonlarca tonluk tuz okyanuslardan denizlere, ırmaklara akmaktadır. Ancak okyanustaki tuz oranı hep sabit kalmaktadır.

Benzer bir örnekle atmosferdeki oksijen, karbondioksit, amonyak oranı çok farklı olması gerekirken, atmosfer kararlı bir dengeye sahiptir. Lovelock’a göre bir ayarlayıcı sistem vardır ve bu sistem hayatın kendisidir.
 
 

 
İlginizi Çekebilir: Sibernetik Sistem Nedir?


Canlı sistemler, hemeostasis adı verilen dış dünyanın tüm dalgalanmalarına rağmen kararlı içsel yapıya sahiptirler. Yazın ve kışın hava durumları farklı olmasına rağmen vücut sıcaklığımızın aynı kalır. İşte Lovelock’a göre dünya da canlı sistemler gibi hemostasis haldedir ve işbirlikçi bir yapıya sahiptir.
 


 
İlginizi Çekebilir: Evrendeki Zeka


Hipoteze göre, yaşamın ilk yıllarında atmosferdeki oksijen miktarı çok azdı ve yaşam basit düzeydeydi. Koyu mavi bakterilerin, fotosentez ile oksijen pompalamasıyla atmosferdeki oksijen miktarı arttı. Ancak bu artış, koyu mavi bakteriler için zehirli oldu ve ölümleri gerçekleşti. Sonrasında ise karmaşık hayat biçimleri oluşmaya başladı. Günümüzde ise dünya, her sapmadan sonra bu 'hayati sınırlara' göre tekrar düzenleme çalışması vardır.



Kaynak:

►Wikipedia
►Ecolo

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar