elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Kasırga İle Enerji Üretimi

Enerjinin hayatımızda büyük paya sahip olduğu şu zaman diliminde alternatif kaynaklara da yöneldiğimiz şüphesiz. Bu yazımızda yine bir enerji üretim yönetimi olan, Avetec şirketinin bizzat patentini aldığını yapay kasırga ile enerji üretimi konusuna değineceğiz.



A- A+
30.10.2013 tarihli yazı 18578 kez okunmuştur.
Kasırga Nedir?
 
Miami’deki Ulusal Kasırga Merkezi’ne göre, Atlantik  Okyanusunda oluşan, tropik siklona hurricane yani kasırga deniyor. Tropik siklon ise tropiklerde gelişen alçak basınç sistemlerine verilen tanımlayıcı bir isim. Maksimum hızı saniyede 17 metreyi geçmeyen(saatte 39 mil/ saatte 62,7 km/ saatte 39 knot) yüzey rüzgarlarına tropik alçak basınç deniyor. Hızı saniyede en az 17 mil olana ise belli bir isim verilerek tropik fırtına olarak anılıyor. Hızı saniyede 33 metreyi (saatte 74 mil/ saatte 119 mil/saatte 64 knot) aşanlara ise kasırga (hurricane) deniyor.
 
LM-3 Prototipi
 


Yapay Kasırga Nasıl Üretilir?
 
Yapay kasırganın üretimi ilkesi gayet basit; ısınan hava yükselir bu bir sıcaklık farkı oluşturur. Yükselen bu hava girdap oluşturarak dönmeye başlar. Ancak, yapay kasırga üretmek için önce 200 m çapında ve 50m yüksekliğinde burgaç (vortex) kulesi inşa edilmelidir.
 
 

Yapay Kasırga ile Enerji Nasıl Üretilir?
 
Enerji üretim tesislerinde olağan olarak soğutma kulelerine gönderilen ısıtılmış su, kasırga enerji tesisinde sıcak hava elde etmek üzere burgaç kulesine gönderilir. Bu bir girdabı oluşturmanın başlangıç adımıdır. Sisteme giren sıcak hava yükseldiği gibi enerji de toplamaya başlar ve burgaç oluşturarak giderek atmosfer içinde daha yükseklere ulaşır. Belirli bir noktadan sonra burgaca sıcak hava pompalayan fanlar kapatılır. Burgaç bu noktada sıcak hava açlığı çeker ve bu defa kendisi sıcak havayı emmeye başlar. Bu andan itibaren burgaca sıcak hava üflemiş olan fanlar, artık içlerinden geçen hava ile dönerek türbin işlevi görmeye başlar. Üreteçlerin bağlandığı fanlar burgacı besleyen sıcak hava ile dönerek elektrik üretir. Bu şekilde olgunlaşan kasırga troposfer'e (atmosferin en alt katmanı) kadar çekilir.
 
Önemli olan nokta ise burgaç kulesinin uzunluğu. Baca ne kadar uzun olursa enerji bakımından o kadar çok avantaj elde edilir.
 
100 metre çapında tam fonksiyonel AVE güç istasyonu. 200 MW'a kadar üretme kapasitesine sahip olduğu söyleniyor.
 
Mini kasırgayı oluşturmak için gereken ısı başlangıçta böyle bir ısıtıcı veya buhar gibi geçici bir ısı kaynağı tarafından sağlanacak.
 
LM-6 Prototipi



Bu proses şirketin kendi açıklamalarına göre büyük miktarda yenilenebilir enerji, küresel ısınmaya katkı ve aynı zamanda Kyoto Protokolü'nün gereklerini yerine getirmede yardımcı olabiliyor. Enerjinin yanı sıra büyük miktarda yağış potansiyeline sahiptir. Burgaç motorunun doğrudan doğruya iklim değişimini kontrol altına alınmasında da kullanılabiliyor.


 İlginizi Çekebilir : Buhar ve Gaz Türbinleri Nasıl Çalışır?



Kasırgalara isminden dolayı zaten insanlar negatif bakıyor. Fakat bu üretme yöntemiyle kontrol altında olan kasırga tehlikeleri azaltıyor. Mini bir kasırganın hiç kimseye zararı olmaz. AVE (Atmosferik Girdap Motoru) aynı zamanda kendi atık ısısını dönüştürerek  termik güç çıkışı da alıyor.

 
 


Kaynak:

► vortexengine.ca
► 21-eme-siecle.com
► gizmag.com
► denizce.com

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar