elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

NASA, İnsansı Robotu ile Mars'ta Üs Oluşturacak

NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı) 2020 yılında gerçekleştireceği Marslı keşif programı ile birlikte Mars ile ilgili çalışmalarına devam ediyor. Amerikan Uzay Ajansı NASA, bir süredir kızıl gezen üzerindeki keşfedilmemiş bölgelere göndermek üzere robotlar geliştiriyor. Mars üzerinde bir üs oluşturmak için insansı robotu Valkyrie' i geliştirdi. Detaylar haberimizin devamında.



A- A+
02.08.2019 tarihli yazı 6182 kez okunmuştur.
NASA'nın R5 olarak adlandırdığı Valkyrie yarı-insansı robot Johnson Uzay Merkezi (Johnson Space Center-JFS) Mühendislik Departmanı tarafından 2013 yılındaki Darpa Robotik Büyük Meydan Okuma (Darpa Robotics Challenge-DRC) yarışmasında yarışmak ve zorlu şartlar altında çalışmak için tasarlandı. Adını İskandinav mitolojisinden alan Valykrie sayesinde NASA, insanların Mars'ta yaşaması için merkezler inşa etmeyi planlıyor. Robot, NASA Space Robotics Challange tarafından bir dizi uzay temelli testlere sokularak geliştirildi.
 
 
İlginizi Çekebilir: Robobee| Robot Arılarla Bir Gün
 
Valkyrie, insan araçlarını kullanabiliyor ve üzerindeki sensörler yardımıyla yolunu haritalandırabiliyor. Hidrolik gücü sayesinde, kayalık arazide de rahatça  dolaşabilir. Ön yüz plakası kızılötesi saydam bir yapıda ve içerisinde çevresini sürekli olarak döner bir biçimde tarayarak nesne ve engelleri bulan LIDAR sensörü bulunuyor. Robotun beyni diyebileceğimiz, sensörlerden gelen verileri yorumlayan iki adet Intel iCore i7 işlemcili bilgisayar bulunuyor. Testler sırasında güç kablosu yardımıyla çalıştırılmış olsa da, özel çift voltajlı akü ile robot yaklaşık bir saat çalışabiliyor.
 
Valkyrie üzerinde birçok kamera ve sensör bulunduruyor. Başında lazer, 3D stereo ve video ile hem de önüne ve arkasına bakan “tehlike kameraları”nı birleştiren bir Multisense SL kamera yer alıyor. Her iki üst kolu 4 seri elastik döner aktüatörden oluşuyor ve 7 eklem yardımıyla kolların ön kısmına birleşiyor. Kolları taşıma ve servis kolaylığı sağlayan ilk iki eklemi arasında hızlı bir mekanik ve elektriksel bağlantıya sahip. Her ikisinde de 4 tane olmak üzere toplamda 8 parmağı olan ellerinde bulunan 38 sensör sayesinde robotun el becerisini kolaylaşıyor ve 44 derece serbestlik sağlıyor.


İlginizi Çekebilir: Dört Ayaklı Yerli Robot 'ARAT'

NASA'nın R5 robotu Valkyrie'ın astronotlarla beraber daha çok maden kaynaklarında çalışması ve kızıl gezegenin yüzeyinde yaşanabilecek üsler oluşturması bekleniyor.





Kaynak:

NASA
Deniz KARAKAŞ Deniz KARAKAŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.