Evrensel Bilgisayar Belleği İcat Edildi
Mevcut olan dijital enerji krizini çözebilecek yeni bir bilgisayar belleği türü İngiltere’de bulunan Lancaster Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından icat edildi ve patentlendi. Bilimsel raporlarda yayınlanan araştırmalara göre, yeni elektronik bellek ultra düşük enerji tüketimini vaat ediyor. Bu yeni bellek türü hakkında detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
30.06.2019 tarihli yazı 4871 kez okunmuştur.
Evlerde verimli aydınlatma ve cihazlardaki enerji tasarrufu ile enerji ihtiyacı bir miktar minimalize edilmektedir. Ancak bilgisayar ve diğer küçük aletlerin kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber bu durum ortadan kalktı. Akıllı cihazlar, hoparlörler ve ev cihazlarının, optimum seviyede çalışabilmeleri için daha çok enerjiye ihtiyaç duymaktadır. 2025 yılı itibariyle, bir tsunami verisinin küresel elektriğin beşte birini tüketmesi bekleniyor.

Bu yeni bellek yardımıyla, veri merkezlerindeki en yüksek güç tüketimi hemen hemen beşte bir oranında azaltabilecek. Yeni bellek cihazı başlatılmaya ihtiyaç duymadan tuş vuruşlarında bile ani bir şekilde enerji tasarrufu sağlayan uyku moduna girebiliyor. Yeni belleğin sahip olduğu özelliklere bakılıdığında, aslında bilim insanlarının yıllardır üzerinde çalıştığı “Evrensel Bellek”i gerçekleştirebildiklerini görüyoruz.
Elektronik bellek cihazına birkaç şirket ilgi duyup araştırmalara katılırken, ABD tarafından da patent verildi. Belleği oluşturan bilim insanları, kararlı, uzun vadeli veri depolama ve düşük enerjili yazma ve silme arasında seçim yapma ikilemini çözmek için kuantum mekaniği kullandı.
Bellek, bilgisayarların 'çalışma belleği' olan Dinamik Rasgele Erişim Belleği (DRAM) ve flash sürücülerdeki uzun vadeli belleğin 100 milyar dolarlık pazarının yerini alabilir. DRAM'a veri yazmak hızlı ve düşük enerjili olsa da, veriler değişken olduğundan kaybolmamaları için sürekli yenilenmesi gerekiyor. Bu da verimsiz bir uygulamadır. Flash sürücülerinde ise veriler güçlü bir şekilde depolanır, ancak yazma ve silme işlemleri yavaş ve enerji yoğundur. Bu sebeple çalışma belleği için uygunsuz hale gelir.
Lancaster Üniversitesi'nden Fizik Profesörü’nün belirttiğine göre bu bellek evrenin yaşını aşması öngörülen gerçek bir veri saklama süresine sahiptir, hatta verileri DRAM’e göre 100 kat daha az enerji kullanarak kaydedip silebilecek.
Kaynak:
►ScienceDaily
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.