elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Zeka İlk Kez Yeni Bir Antibiyotik Keşfetti

Dünya’da ilk kez, bilim insanları yapay zeka kullanarak yeni bir antibiyotik keşfettiler. Bu keşif uzmanlar tarafından, artan uyuşturucu direnci sorununa karşı mücadelede önemli bir atılım olarak paylaşıldı. Öte yandan MIT ekibi, yeni antibiyotiğin en tehlikeli ve dirençli bakteri türlerini öldürdüğünü söylüyor. Yapay zekanın ilk kez keşfettiği yeni antibiyotik ile ilgili detaylar haberimizin devamında.



A- A+
24.02.2020 tarihli yazı 11353 kez okunmuştur.
Antibiyotikler, vücudumuzun zararlı bakterilerden kurtulabilmesi için kullanılan katı bir yöntemdir. Öte yandan bakterilerin çoğu, onlarla savaşmak için kullanılan birçok ilaca karşı direnç kazanıyor.

Bilim insanları bir süredir yeni bir antibiyotik oluşturmanın yollarını arıyorlardı ve geçtiğimiz günlerde MIT’den bir ekip güçlü bir antibiyotik oluşturmak için yapay zekayı kullandılar. Böylece yapay zeka tarafından ilk kez bir antibiyotik üretilmiş oldu.
 
Yapay zeka tarafından geliştirilen yeni bir antibiyotik sayesinde dünyadaki en tehlikeli ve ilaca dirençli bakterilerden bazıları artık öldürülebilir. Araştırmacılar, yeni keşfedilen bileşiğin potansiyel olarak ölümcül olan 35 bakteri türünü öldürebildiğini söyledi.

 

Keşif, insan beyninin mimarisinden esinlenen bir algoritma kullanılarak yapıldı.

MIT ekibi, önce bakterileri öldüren molekül tiplerini tanımlamak için derin öğrenme algoritması geliştirdi. Daha sonra, şu anda bir dizi insan hastalığının tedavisi için araştırılan 6.000'den fazla bileşiğin bulunduğu bir kütüphaneye baktılar.

Bu çalışmanın ilk yazarı Jonathan Stokes'e göre, algoritmanın bileşikleri değerlendirmesi ve bazı potansiyel antibiyotikler üretmesi sadece birkaç saat sürdü. Stokes, "Bu deneyleri bilgisayarda yapabilmek, bu bileşiklere bakmak için gereken zamanı ve maliyeti önemli ölçüde azaltır." dedi.
 
Yapılan bazı testlerin sonucunda, yeni antibiyotik Dünya Sağlık Örgütü’nün "kritik" olarak kabul ettiği yüksek öncelikli üç patojenden ikisini ortadan kaldırmayı başardı. Bunlar antibiyotiğe karşı oldukça dirençli olan Acinetobacter baumannii ve Enterobacteriaceae bakterileridir.

Yeni keşfedilen antibiyotiğe Halicin adı verildi.

 

Yapay zeka teknolojisinin sağlık hizmetlerinde kullanımı henüz başlangıç ​​aşamasında, ancak büyük atılımlar devam etmektedir.
 
Son zamanlarda yapılan bir çalışma, yapay zekanın mamogramlardan meme kanseri tanısında doktorlardan daha doğru olduğunu iddia etti.
 
Google Health ve Imperial College London'dan araştırmacılar da dahil olmak üzere uluslararası bir ekip, yaklaşık 29.000 kadının X-ray görüntüleri üzerinde bir bilgisayar modeli tasarladı ve eğitti.
 
Algoritma, mamogram okumada altı radyologdan daha iyi performans gösterdi.



 

KAYNAK:

►interestingengineering.com
►bbc.com
Deniz KARAKAŞ Deniz KARAKAŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.