elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Zihin Kontrolü Yapabilen Robot Kol Geliştirildi

Robotların veya robot kolların dünya çapında yaygın olarak kullanıldığını biliyoruz. Beyin implantları, robot kolların insan vücudu ile bağlantısını sağlıyor. Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacıları ise beyin implantı olmadan sadece zihin kontrollü robot kol geliştirdiler. Beyin implantı olmadan robot kol nasıl çalışır? Detaylar haberimizde.



A- A+
18.07.2019 tarihli yazı 7991 kez okunmuştur.
Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacıları, doktorun hastaya müdahalesi olmadan, bir beyin-bilgisayar ara yüzü (BCI) kullanarak, bilgisayar imlecini sürekli takip etme yeteneğine sahip olan zihin kontrollü robot kol geliştirdiler.

Beyin-bilgisayar ara yüzleri, beyin implantlarının algıladığı sinyalleri kullanarak robotik cihazların kontrolünü sağlamak adına oldukça iyi bir başarıya sahiplerdi. Ancak hastanın beynine implant yerleştirilmesi için ameliyat gerekiyordu. Ameliyatın zor ve işlem sürecinin uzun olması nedeniyle implantların kullanımı, az sayıda klinik çalışmayla sınırlı kalmıştır. Bu uzun ve meşakkatli sürecin önüne geçmek isteyen araştırmacılar zihin kontrolü yapmayı sağlayan 
robot kol geliştirdi. Robot kolun kullanım rahatlığıyla özellikle felçli hastaların ve hareket bozukluğu olanların hayatlarını çok daha kolaylaştıracak gibi gözüküyor.
 
 

İlginizi Çekebilir: Ev İçi Kullanıma Uygun Robot Tasarlandı
 
Zihin kontrolü yapabilen robot kol, Carnegie Mellon Üniversitesi'nde Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Profesörü olan Bin He ve araştırma ekibi tarafından adım adım geliştirildi. Öncesinde beyin implantlarıyla başlayan bu süreç araştırmacılar tarafından hastanın başına bir EEG başlığı takılarak düşüncelerin robot kola iletilmesi yönünde ilerledi. Yeni algılama ve makine öğrenme teknikleriyle beyindeki derin sinyallere erişerek, robot kol üzerinde yüksek bir kontrol çözünürlüğü elde edildi.  İnsanlar tarafından kontrol edilen robot kollar daha önce sarsıntılı, ayrık hareketler ile hareketli bir imleç izlemekteydi. Bu durumda, robot kol beynin komutlarına yetişmeye çalışıyormuş gibi gözüküyor ve istenilen sonuç alınamıyordu. Şimdi ise robot kol, bilgisayar imlecini yumuşak ve sürekli bir yoldan başarılı bir şekilde takip ediyor.
 
 
 
►İlginizi ÇekebilirAğ Formunda Robot Geliştirildi
 
Science Robotics dergisinde yayınlanan bir makalede, araştırmacılar, EEG başlıkları giyen katılımcıların beyninin derinliklerinde sinyallere ulaşabilecek bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) oluşturmak için algılama ve makine öğrenme tekniklerinin bir kombinasyonunu nasıl kullandıklarını açıkladılar. Araştırmacılar, sistemlerini test etmek için katılımcılardan bir bilgisayar ekranında hareket eden imleci, işaret edecek şekilde robotik bir kolu yönlendirmek için kullanmalarını istediler. Sonuç olarak robotik kolun imleci, sarsıntılı hareketler olmadan, sürekli olarak izleyebildiğini gösterdi.
 

►İlginizi ÇekebilirKansere Karşı Nano-teknolojik Robot

Geliştirilen bu yeni teknoloji, insanların çevreleriyle etkileşimde bulunmalarını sağlayan, güvenli, müdahale olmadan zihin kontrolü sunarak, çeşitli insanlara yardım edebilecek uygulamalara sahiptir. Robot kol, bugüne kadar sanal cihaz kontrolü ve sürekli takip için 68 insan vücudunda test edildi ve başarılı sonuçlar elde edildi.

Araştırmacılar, zihin kontrollü robot kolun hastalara doğrudan uygulanabilir olduğunu ve yakın gelecekte klinik denemeler yapmayı planladıklarını söylüyor. Müdahale olmadan sinyalleri kullanma konusundaki teknik zorluklara rağmen bu güvenli ve ekonomik teknolojiyi bundan faydalanacak insanlara ulaştırmayı taahhüt ettiklerini söylüyorlar.

Bin He ise bu çalışmanın bir gün akıllı telefonlar gibi herkese yardımcı olacağını, yaygın bir yardımcı teknoloji haline gelebileceğini ve müdahale olmadan beyin-bilgisayar arayüzlerinde önemli bir adımı temsil ettiğini söylüyor.

 

Yazar: Ayten Tabak 

Kaynak:

►Engineering
►Futurism

 
Ayten Tabak Ayten Tabak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.