Robotik Mühendisi Nasıl Olunur?
Evlerimizde kullandığımız elektrikli aletlerde, iş yerlerimizde kullandığımız makinelerde ve daha hayatımızın birçok yerinde karşımıza çıkan eşyalarda robotik mühendislerinin çalışmalarının olduğunu görebiliriz. Peki robotik mühendisi olmak için neler yapmamız gerekiyor? Detayları haberimizde inceleyelim.
07.05.2020 tarihli yazı 18954 kez okunmuştur.
Robotik mühendisliği, eskiden sadece bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz robotların günümüze kadar ulaşmasını sağlayan bir meslek grubudur. Günümüz öncesine gittiğimizde tasarlanması bile mümkün görülmeyen robotlar şu anda robotik mühendisleri sayesinde üretilerek iş sahalarında aktif rol oynuyorlar. Bu durumdaki robotlar, herkes tarafından bilinen isimlerinin dışında robotik makineler olarak adlandırılıyor. Robotik mühendisleri ise bir diğer isim olarak günümüzde robotik buluşun sınırlarını sürekli zorlayan mekanik ve elektrik tasarımcıları olarak isimlendirilebilir. Çünkü bu tasarımcılar, hayatımızın birçok alanında kullandığımız bu robotik makineleri gelişen teknolojinin hızına ayak uydurarak sürekli geliştiriyor ve bir üst kullanım alanı için kullanıcılara sunuyorlar. Bu durumda robotik mühendisleri, modern üretim hatları ve fabrikaların işleyişi için büyük ölçüde önem taşıyorlar. Bunları örneklendirecek olursak, robotik mühendislerinin çalışmaları ile fabrikalarda yapılan işler daha güvenli, daha verimli ve en önemli katkı olarak ise üretimin daha hızlı sürdürülebilir olması sağlanıyor.
Robotik Mühendisi Nedir?
Bu mesleğe daha geniş bir çerçeveden bakılacak olursa günümüzde kullandığımız birçok ürüne etkisinin yanında asıl amacının ve gelişiminin geleceğe en iyi şekilde yön vermek olduğu rahatlıkla görülebilir. Uzmanlar tarafından robotik mühendisliğinin önümüzdeki on yılda %4 ile %6 oranında büyümesi bekleniyor. Bu durumda şirketlerin önümüzdeki yıllarda robot mühendisleri için daha fazla iş açıklığına sahip olacağı öngörülüyor.
Robotik mühendisliği ile robot mühendisliği isimlerinde küçük bir fark olmakla birlikte aslında aynı mesleği tanımlıyorlar. Böylece robot mühendisliği, mühendislik alanının bölümlerinden bir tanesini oluşturuyor. Diğer tüm mühendislerin olması gerektiği gibi robot mühendisi olmak isteyen kişilerin de matematik ve fen bilimlerinde güçlü olması gerekiyor. Çünkü gerek robot mühendisliğinin gerek diğer tüm mühendisliklerin temel taşlarını matematik ve fen bilimleri oluşturuyor. Böylelikle bu mesleği seçmek isteyen kişilerin küçük yaşlarda matematik ve fen altyapılarını geliştirmeleri gerekiyor. Özellikle robot mühendisliğini seçecek kişilere bir tavsiye verilmek istenirse ortaokul veya lise yaşlarında okullarının robot kulüplerine katılarak, mesleklerinin altyapısını oluşturmak için büyük bir fırsat yakalamış olurlar. Böylelikle robotik ve kodlama gibi o zamanlar için küçük ama gelecek meslek hayatları için çok önemli temel taşlarına sahip olmuş olurlar. Bunun üzerine üniversite döneminde yapılan stajlar veya katılım sağlanan farklı projeler eklenir ise kişilerin deneyimleri giderek artmış olur. Böylece kişiler gelecek hayatlarında robotik mühendisliği pozisyonuna başvururken diğer mühendislerden bir adım önde ve daha tecrübeli olarak başvurmuş oluyorlar.
► İlginizi Çekebilir: LEGO Mühendisliği Nedir?
Robotik mühendislerinin genellikle 2 çalışma alanları vardır. Bunlardan birincisi robotların tasarımı diğeri ise tasarlanan robotların montajıdır. Robotların tasarım aşamalarında görev alan robot mühendisleri, zamanlarının çoğunu yazılımlar ile bir bilgisayar ekranının arkasında geçiriyorlar. Bu mühendisler, çalışmalarının ilk aşamasında belirli bir sorunun üzerine giderek ona uygun çözüm üreten robotlar tasarlamaya başlıyorlar. Robotların montaj kısmında çalışan robot mühendisleri ise tasarlanan bu robotların montajlarını, gerekli kontrol ve test aşamalarını bitirerek robotları üretim bandına gönderiyorlar.
KAYNAK:
► interestingengineering
► interestingengineering
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.