elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Refleksleri Hızlandıracak Elektriksel Kas Uyartımı Sistemi Geliştirildi

Elektriksel kas uyartımları, insan reflekslerini hızlandırabilir. Fakat vücudumuzun kontrolünden vazgeçmeden kullanabilir miyiz? Sony ve Chicago Üniversitesi araştırmacıları, refleksleri hızlandıracak elektriksel kas uyartım sistemini geliştirerek yeniden tasarladılar. Detaylar haberimizde.



A- A+
29.07.2019 tarihli yazı 5743 kez okunmuştur.
Robotların, belirli bir hareketi, insanların yapabildiği süreden çok daha hızlı yaptıklarını biliyoruz. Bu durum, endüstriyel uygulamalar için hem zaman hem maliyet kazancı sağlıyor. Elbette bu kazanç sadece endüstriyel uygulamalar ile sınırlı kalmıyor. Robotlar, sağlık ve tıp alanlarında oldukça yaygın bir şekilde kullanılarak hastaların günlük ihtiyaçlarını yerine getirmeleri için yardımcı oluyorlar. Araştırmacılar tarafından bu yardımı, daha üst seviyeye taşıyan bir sistem üzerine çalışılıyor.
 

İlginizi Çekebilir: Ev İçi Kullanıma Uygun Robot Tasarlandı
 
Algılama ve kontrol sistemleri, insanların sinir sistemleri ve beyinlerinden daha iyi performans gösteriyor. Bu durumun sağlanması için robotun, insan kaslarını kontrol altına alması gerekiyor. Böylece, kişinin özgür iradesini harekete zorlayabilecek bir bilgisayara teslim edilmiş oluyor. Bunun oluşması için tek yapılması gereken kaslara harekete geçirmeyi sağlayacak cilde bağlı elektrotlar kullanan elektrikli kas uyartım sistemi kullanmak.
 

►İlginizi ÇekebilirAğ Formunda Robot Geliştirildi
 
Normal bir insan, çeyrek saniyelik sürede bir uyarıya tepki verebiliyor. Bu durumda, kişinin gözleri, başının etrafında bir sinek olduğunu fark ettiğinde, kolunu kaldırması ve çekmesi yaklaşık 250 milisaniye sürüyor. Beyin, bu zamanın yaklaşık 200 milisaniye gibi büyük bir kısmını, ne yapacağına karar vererek ve ardından vücudun tepki göstermesi için bir sinyal göndererek harcıyor. Son 50 milisaniye ise bir insan kasının harekete geçme süresi olarak ölçülüyor. Böylece, iki sürecin birleşimi bir insanın tepki süresini temsil ediyor. Araştırmacılar tarafından bu tepki süresini azaltmanın basit bir yolu üzerine çalışıldı.
 

►İlginizi ÇekebilirKansere Karşı Nano-teknolojik Robot
 
Japonya'daki Chicago Üniversitesi ve Tokyo'daki Sony araştırma laboratuvarı araştırmacıları, kişinin bir eylemi, kendi yaptığı hissini ortadan kaldırmadan, refleksleri, gözle görülür şekilde daha hızlı duruma getiren bir elektriksel kas uyartım sistemini geliştirerek yeniden tasarladılar. Elektriksel kas uyartım sisteminin yeniden tasarlanmasına, mevcut olan bu sisteme, uyumlu sensörler eklenerek başlanıldı.
 
Araştırmacılar tarafından bu çalışma için kullanıcının yaşadığı kontrol hissini azaltmadan reflekslerin nasıl yararlı bir şekilde hızlandırılabileceğini gösteren, düşen bir nesneyi tutmak veya kullanıcıya doğru fırlatılan bir nesneyi yakalamak gibi birçok deney yapıldı. Kullanıcıya, olayı algılamak için bir sensör kombinasyonu ve sistemi tetiklemek için elektriksel kas uyarıcıları bağlanıldı.
Bu deneylerin sonucunda, kullanıcının refleksleri korunurken, 80 milisaniyeye kadar elektriksel kas sisteminde bir iyileştirmenin mümkün olduğu görüldü. Böylece, fiziksel tepki süresi önemli ölçüde azaltılarak, sistemin insan kaslarından ve beyninden çok daha hızlı çalışabilir olduğu gösterildi. Bu deneye katılanlar, gerçekte onların yapmadığı halde, bazen elektriksel kas sistemini hissettiklerini fakat parmaklarını kendilerinin kontrol ettiklerine inandıklarını, söylediler. Katılımcıların bu sözleri ile çalışmanın istenilen seviyede sonuçlandığı görüldü.

 

Bu yöntemin tek olumsuz yönü, kişi, yalnızca sistemin yapmaya çalıştığı hareketi yapar ise kontrolün kendinde olduğu hissediyor. Son milisaniyede kullanıcı, fikrinizi değiştirirseniz kaslar sistemin tetiklediği şekilde hareket etmeye devam ediyor. Bu sistemin amacı, kullanıcının gerçekte kontrolünde olamadığı hareketleri, kişinin, kendi kontrolünde gibi hissediyor olmasıdır. Aynı zamanda bu araştırma, engelli bireylerin, daha güvenli bir şekilde etrafta dolaşmalarını kolaylaştırarak, onlara güçlü bir bağımsızlık duygusu veriyor.
 

Yazar: Ayten Tabak 


Kaynak:

 ►IEEE Spectrum
 ► Gizmodo


Ayten Tabak Ayten Tabak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.