elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Genetik Hastalıkları Teşhis Eden Yapay Zeka Geliştirildi

Genetik olarak oluşan hastalıklar artık bir fotoğraf ile tespit edilebilecek. 17.000’den fazla fotoğraf alınarak testleri yapılan yapay zeka yüz tanıma teknolojisi sayesinde hastalık tanısı konulabileceği belirlendi. Genetik alanında çalışanları çok yakından ilgilendiren bu haberimizde ileride çok duyacağımız bu uygulama tedavilere ivme kazandırabilecek.



A- A+
21.01.2019 tarihli yazı 5553 kez okunmuştur.
ABD'de yapılan araştırmalar yüz tanıma yazılımı sayesinde hastalık tanısı konulabileceğini ve bu sayede gelecekte genetik bozukluğa bağlı hastalıkların artık yüz taraması ile teşhis edilebileceğini ortaya çıkardı. FDNA firmasının geliştirdiği teknoloji DeepGestalt adlı yapay zeka sistemi sayesinde derin öğrenme algoritmaları kullanılarak yüzler fotoğraflanıp analiz edilebilecek.
 
Fotoğrafta Yael isimli dört yaşındaki çocuğun yüzü görülüyor. Yael gibi farklı sendromlaraa sahip 17.000’den fazla çocuktan fotoğraf toplandı ve fotoğraflar yapay zeka ile analiz edildi. Analiz aşaması için  Face2Gene adı verilen uygulama öncelikle spesifik hastalıkların aranması için kullanıldı. Araştırmanın ilk testinde ise, Cornelia de Lange sendromu ve Angelman sendromu olarak bilinen ve nadiren görülen iki hastalık test edildi. Genetik özelliklere bağlı olan bu hastalıkların testi sonucunda, ortada buluşan kaşlara sahip kişilerde Cornelia de Lange sendromu olduğu ve açık ten ve saçlara sahip, belirgin yüz özelliklerine sahip kişilerde ise Angelman sendromu olduğu belirlendi. Testler sonucunda uygulamanın en iyi performansı Noonan sendromu için yapılan analizlerin yüzde 64 doğruluk payına sahip olduğu anlaşıldı. Daha önce doktorların sadece yüzde 20 oranında bu sendromu tespit edebilirken yeni sistem doktorların üç ayrı deney ile teşhis konulan hastalıkları tek bir analizle tespit edebiliyor.
 
 
 
Uygulamanın belirli genetik mutasyon tespitleinde daha yararlı olabileceği düşünülüyor. Testler genellikle küçük çocukların fotoğrafları üzerinde yapılıyor. Araştırmacıların testleri küçük çocukların üzerinde yapmasının nedeni ise yaşlı kişilerde yüz özelliklerinin değişmesiyle hastalığı tanımlamanın daha zor olacağını düşünmelerinden geliyor. Ayrıca yapılan test sonuçlarının ırksal olarak değiştiği de gözlemlendi. Yapay zekanın test yeteneği Kafkasya’da Afrika’da yaşayan insanların yüzlerinden daha etkili sonuçlar verdi. 
 
Çok nadiren karşılaşılan ve bireylerde tanı süreci yıllar süren hastalıkların belirlenmesi için bu yapay zeka uygulamasının çok önemli bir adım olduğu düşünülüyor. Bu uygulama bazı hastalıkların teşhisinde gecikme yaşanmasının önüne geçebilir. FDNA firması bugüne kadar 150.000’den fazla kişiyi test etti. Şirket Face2Gene adlı bir topluluk oluşturdu. Üstelik bu topluluğa klinik genetikçiler ücretsiz olarak ulaşabilecekler. Böylece hastalarının fotoğraflarını sisteme yükleyerek hastalık teşhislerini daha kolay ve doğru yapabilecekler. Bu yapay zeka uygulamasının
 klinik teşhislere hız kazandırma açısından oldukça avantajlı olacağı öngörülüyor.

 
Kaynak:

Spectrum
Theverge
The-scientist

İlgün Fatma Türkyılmaz İlgün Fatma Türkyılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.