elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Felçli İnsanlar Düşünce Gücü ile Tablet Kullanabilecek

Felç geçiren kişiler artık düşünce gücü ile tablet ve bilgisayarları kontrol edebilecekler. Beyin korteksine yerleştirilen sensörler sayesinde beyin-bilgisayar arayüzünden gelen nöral sinyaller kablosuz bir fare gibi kullanılabilecek. Böylece arkadaşları, aileleri ile sohbet edebilecek, istedikleri müzikleri açıp dinleyebilecek, haberleri takip edebilecek ve daha pek çok şeyi tablet üzerinden gerçekleştirebilecekler.Detaylar yazımızda.



A- A+
30.11.2018 tarihli yazı 5023 kez okunmuştur.
Teknoloji, her geçen gün hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geliyor. Çeşitli sosyal medya uygulamaları ile ailemiz ve arkadaşlarımız ile sohbet ediyoruz. Bilgisayarda müzik dinlemek, film izlemek gibi aktivitelerde bulunuyoruz. Felçli olan bireylerin bunu yapabilmesi oldukça zordu. Ancak BrainGate klinik denemesi bu soruna yeni bir çözüm getirdi.

Felçli deneme katılımcıları üzerinde yapılan klinik araştırmada, beyin korteksine yerleştirilen sensörler sayesinde beyin-bilgisayar arayüzünü kullanarak tabletlerdeki uygulamaları kullanan katılımcılar aileleri, arkadaşları, araştırma ekibinden üyeler ile sohbet ettiler, internetten hava durumunu kontrol ettiler ve müzik dinlediler. Yapılan araştırma, beyin-bilgisayar arayüzünün felç olan kişilerin imleç hareketleri ve tıklamaları yapmayı düşünerek bir bilgisayarı çalıştırabileceğini gösterdi.
 
Son çalışmadaki iki katılımcı beyindeki sinirleri etkileyen ve hastanın hareket yeteneğini engelleyen amiyotrofik lateral skleroz (ALS) adı verilen bir hastalığa sahipti. Bu nedenle hastaların kol ve bacaktaki hareketleri güçsüz ve zayıf olmaktadır. Üçüncü bir katılımcı ise spinal kord yaralanması sebebiyle felç olmuştu. Bu üç katılımcı ile araştırmacı BrainGate sisteminin değerlendirilmesi tamamlandı.

Çalışmada, beyin-bilgisayar arayüzünden gelen nöral sinyaller kablosuz bir fare gibi çalışacak şekilde Bluetooth arayüzüne yönlendirildi. Sanal fare bir Google Nexus 9 tableti ile eşleşti ve katılımcıların yaygın olarak kullanılan çeşitli uygulamalarda gezinmeleri istendi. Katılımcılardan uygulamadan uygulamaya geçmeleri, Youtube’da video açmaları gibi görevler istendi. Çalışma ile katılımcıların dakikada 22 kez tıklama yapabildikleri gözlemlendi. Metin uygulamalarında standart e-posta ve metin arayüzleri kullanan katılımcılar dakikada 30 karakter yazabildiler. Ayrıca bir katılımcı dijital piyano arayüzünde Beethoven'ın "Ode to Joy" parçasını çaldı.


İlginizi Çekebilir: Brainternet Projesi Nedir?
 
Kıdemli bir gazete yazarı ve Stanford Üniversitesi beyin cerrahı olan Jaimie Henderson, "Bu çalışmada, insanların hastalıklarının başlangıcından önce kullandıkları aynı günlük teknolojileri kontrol etme yeteneklerini eski haline getirme becerisinden faydalandık. Katılımcıların kendilerini ifade ettiklerini görmek ya da sadece istedikleri bir şarkıyı bulmalarını duymak çok güzeldi. " diyerek mutluluk duyduğunu belirtti.
 
Araştırma sonunda katılımcılara çalışmayı nasıl buldukları sorulduğunda sezgisel ve eğlenceli bulduklarını söylediler. Araştırmacılar ise katılımcıların hobi ve ilgi alanlarına göre tablet arayüzünü ne kadar ilgi ile kullandıklarını görünce yaptıkları çalışmadan dolayı mutluluk duydular. Araştırmacılar yapılan çalışma sayesinde felçli kalmış hastaların tedavisinin nörolojik sürecinde onlar ile iletişim kurulmasının önemli olacağını düşünüyorlar.


Kaynak:

Sciencedaily
Techxplore


İlgün Fatma Türkyılmaz İlgün Fatma Türkyılmaz Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.