elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sadece Düşünerek Hayallerinizi Gerçekleştirin |
Beyin-Makine Arayüzü
"BMI"

Bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz, düşünerek bir makineyi kontrol etmek artık sadece film setlerinde olmayacak. Teknolojinin bize son hediyesi olan "beyin-makine arayüzleri" sayesinde robotlar ve protezler sadece düşünerek hareket ettirilebilir. Stephen Hawking ile düşünce gücüyle yazı yazıldığını öğrenmiştik. Bunun birkaç adım ilerisini hayal edelim. Peki ya beyin-makine arayüzü yani BMI nedir? Nasıl çalışır? Nerelerde kullanılabilir? Hangi hastalıkların tedavisinde işe yarar? Gelin yazımızı birlikte inceleyelim.



A- A+
08.12.2013 tarihli yazı 12186 kez okunmuştur.

BMI NEDİR ?
 

Beyin-Makine Arayüzü (Brain-Machine İnterface), beyin ile bir makine arasında doğrudan bir iletişim sağlar. BMI, ilk olarak Prof. Eberhard Fetz tarafından maymunlar üzerinde denendi. Bu deney de gösterdi ki beynimize harici bir aracı kontrol etmeyi sonradan öğretebiliyoruz. Böylece duyma, görme ve hareket gibi duyuları onarmak üzere nöroprotez uygulamaları geliştirebiliriz.
 

 

 İlginizi Çekebilir : En Gelişmiş İnsansı Robot 'Petman'

 

BMI YÖNTEMLERİ
 

BMI sistemlerinde 3 ayrı yöntem kullanılıyor :  

 Elektrotların nöronların atış sıklıklarını gözlemlemek için beynin içine implant edildiği sistem

 Kafatasının altı ve beynin üstüne yerleştirilen elektrokordiyografi bazlı sistem

 Kafatası derisi üzerine yerleştirilen elektroansefalografi (EEG) bazlı sistem
 


 
2010 yılı itibariyle dünya üzerinde yaklaşık 219.000 insan koklealarına implant edilen cihazlar sayesinde duyma yetisi kazandı. Ayrıca günümüzde fotoreseptör hücreleri zarar görmüş insanlar için görsel protezler geliştirildi.

BMI, bunların yanında tıp alanında anestezik uygulamalarda da kullanılıyor. Elle anestezi miktarını ayarlamak çok zor buna karşılık bu arayüz ile makine bir hastanın beyin aktivitesini izler ve otomatik olarak sadece doğru miktarda anestezi ile hastayı komada tutar.

 

 

BMI VE ASİMO
 

Honda Ar-ge’si yeni bir bilgi işleme teknolojisi kullanarak sadece beynimizi kullanarak bir robotu kontrol etmemizi sağlayan teknolojiyi geliştirdiklerini açıkladı. Bu teknolojinin diğerlerinden farkı ise kontrol edilen robotun adını çok duyduğumuz insansı robot Asimo olması.
 

 
 İlginizi Çekebilir : Gerçek Beyne Sahip Robotlar Geliyor
 
Bu teknolojinin en güzel yanı ise BMI’ın 3. yönteminin kullanılması yani hiçbir ameliyata gerek olmadan kafatası üzerine yerleştirilen sensörler sayesinde Asimo’nun hareket ettirilebilmesidir. 
 

 


Kaynaklar


►Honda.com
►Acikbilim.com
►Wikipedia
►theverge.com
►livescience.com


 
Cengiz  GÜNAN Cengiz GÜNAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.